Episcopul Gurie: “În această lume, în care deruta devine universală, Învierea Domnului vine cu un avertisment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mesajul de Paşti al episcopului Gurie, al Devei şi Hunedoarei, îndeamnă pe oameni să aibă ceritudinea Învierii şi să se bucure de sărbătoarea ei. “Epoca noastră este una de dictatură a relativismului, când tot mai mult se instaurează în spaţiul public convingerea că nimic nu este sigur, că adevăr nu ar exista”, a scris preotul.

Mesajul de Paşti al episcopului Gurie al Devei şi Hunedoarei a fost transmis pe pagina de internet a Episcopiei şi este un îndemn adresat credincioşilor de a se bucura de sărbătoarea religioasă. Motto-ul pastoralei sunt versurile „Căci moarte nu există şi ce numeşti tu «moarte» e-o viaţă altfel scrisă, în sfânta firii carte!”, scrise de Mihai Eminescu.

Iată un fragment din mesajul episcopului Devei şi Hunedoarei:
„Învierea din morţi a Mântuitorului Iisus Hristos, pe care o prăznuim, confirmă nişte adevăruri non-negociabile, nişte învăţături pe care, în timpul activităţii Sale pământeşti, Dumnezeu le-a proclamat tuturor: că viaţa nu are sfârşit, iar după moarte urmează o altă viaţă, în lumea de dincolo de materie, că există o Judecată a noastră, a fiecăruia în parte.

Epoca noastră este una de dictatură a relativismului, când tot mai mult se instaurează în spaţiul public convingerea că nimic nu este sigur, că adevăr nu ar exista, ci doar adevăruri multiple, nenumărate, adică păreri, opinii, incapabile să confere certitudini care să ne piloteze viaţa. În această lume, în care deruta devine universală, Învierea Domnului vine cu un avertisment: indiferent de ideile pe care le colportăm, indiferent de cultura mutantă pe care o respirăm, indiferent de ideologiile cărora le-am devenit victime, ne aşteaptă pe toţi o ultimă şi zguduitoare evaluare, numită, în Biserică, Dreapta Judecată!

Într-o lume a incertitudinilor, avem cu toţii o inzdruncinabilă certitudine: aceea că vom muri cândva! „Omul este ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului. Că vânt a trecut şi el nu va mai fi şi nici nu se va mai cunoaşte locul său” – ne spune psalmistul. Şi pentru a nu fi în momentele de la începutul eternităţii vulnerabili şi striviţi de o paralizantă necunoaştere, ni se proclamă clar de către Biserică ce va urma: criteriile de evaluare vor fi faptele bune realizate în beneficiul semenilor! Ele vor conta în momentul în care am păşit în lumea de dincolo de materie”, a transmis episcopul Gurie.

Mesajul de încheiere
„În încheiere, în calitate de arhipăstor, cu drag vă invit să vă fundamentaţi viaţa pe această certitudine, a propriei învieri, să vă cultivaţi viaţa duhovnicească prin prezenţa la sfintele slujbe şi să creşteţi în dragostea de Dumnezeu şi de semeni, precum ne cere Mântuitorul cel Înviat din morţi. Să ne consolidăm convingerea că după moarte urmează adevărata viaţă, în care vom gusta fericirea sau nefericirea, în funcţie de ceea ce merităm. Aşadar, să ne bucurăm împreună în aceste zile de mare praznic de Învierea Mântuitorului, garanţia propriei noastre Învieri”, este mesajul de Paşti al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.


Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.

FOTO Excesele pelerinilor de la Prislop: pârâul cu bani, mizeria lăsată de turişti şi afacerile din jurul mănăstirii

Mănăstirea Prislop a fost vizitată în fiecare din ultimele weekend-uri de peste 30.000 de oameni, iar duminică, de Sărbătoarea Floriilor, numărul pelerinilor a fost impresionant. Mulţi dintre cei care ajung la mănăstirea din Ţara Haţegului au dezvoltat obiceiuri mai puţin obişnuite, unele chiar deranjante, cum este cel al aruncării banilor în apele Prislopului.

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca

Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite