Şoseaua care dispare în inima munţilor, în ţinutul sălbatic înconjurat de parcuri naţionale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DN 66 A Uricani - Câmpuşel.
DN 66 A Uricani - Câmpuşel.

Doar 20 de kilometri din şoseaua care urma să lege Valea Jiului de Băile Herculane, au fost construiţi. Investiţia a scos „la lumină” o zonă puţin călcată de om.

A trecut un deceniu de la construcţia primilor 20 de kilometri din şoseaua care urma să lege Valea Jiului de zona Băilor Herculane şi a Dunării.

GALERIE FOTO CU DN 66A

Drumul naţional 66A a rămas blocat în sălbăticie, la limita judeţelor Hunedoara şi Gorj şi a parcurilor naţionale Retezat şi Domogled – Valea Cernei.

Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO

Pod spectaculos peste Mureş, de pe noua cale ferată din vestul României VIDEO

Cum s-a lucrat la salba de tuneluri de pe Valea Mureşului, prin care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Traversează defileul Jiului de Vest, o zonă renumită pentru frumuseţea sa, însă rar pot fi văzute maşini circulând până la capătul lui, unde o pancartă anunţă ieşirea din judeţul Hunedoara, iar drumul asfaltat continuă cu un drum forestier.



Turiştii care călătoresc pe DN 66A se îndreaptă, de obicei, spre Cheile Buţii din Masivul Retezat sau spre locul de pornire al mai multor traseelor montane din Retezatul Mic, aflat în apropiere de vechiul canton Câmpuşel Câteva locuri de popas au rămas destinaţii pentru ieşirile la iarbă verde ale localnicilor din Valea Jiului. Alte locuri sunt preferate de amatorii de fotografii şi natură, pentru spectaculozitatea lor.


DN 66A. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dn 66a uricani campusel foto daniel guta adevarul

Din Câmpuşel, drumul forestier traversează Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, pe o distanţă totală de peste 60 de kilometri, iar pe mai multe porţiuni a rămas impracticabil cu autoturismele. Din 2018, din cauza pericolului pe care îl reprezintă a rămas închis circulaţiei maşinilor pe o porţiune de circa 40 de kilometri, între Câmpuşel (judeţul Hunedoara) şi Cerna Sat (judeţul Gorj). Nici porţiunea de aproape 30 de kilometri dintre Cerna Sat şi până în apropiere de Herculane nu este modernizată.


DN 66A. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dn 66a uricani campusel foto daniel guta adevarul

Controversele drumului naţional  

La sfârşitul anilor ´90 construcţia şoselei prin munţi era prezentată de autorităţile locale şi de reprezentanţi ai statului român ca una dintre soluţiile pentru problemele economice ale comunităţilor din Valea Jiului, afectate de închiderea exploatărilor miniere şi de disponibilizările masive. Noua şosea, de peste 80 de kilometri, prin munţi, până la Băile Herculane, ar fi scos din izolare, potrivit autorităţilor, oraşele miniere, şi ar fi adus locuri de muncă şi investişii în turism în Valea Jiului.


DN 66A. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dn 66a uricani campusel foto daniel guta adevarul

Construcţia primului tronson a început în anii 2000 şi a fost finalizată în 2011. În această perioadă au fost construiţi doar 20 de kilometri de şosea, între Uricani (judeţul Hunedoara) şi Câmpuşel. Continuarea lucrărilor a fost oprită, investiţia fiind contestată de mai multe organizaţii de mediu, care reclamau faptul că afectează habitatele mai multor specii protejate de animale. Localnicii şi primarii oraşelor din Valea Jiului au cerut reluarea proiectului de infrastructură, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat în următorii ani.


DN 66A. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dn 66a uricani campusel foto daniel guta adevarul

În iunie 2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitaţie publică proiectarea şi construcţia a încă 20 de kilometri ai DN 66 A, între Câmpu lui Neag (de la Câmpuşel) şi satul Cerna (Gorj). Realizarea celor 20 de kilometri de şosea montană se ridica la peste 240 de milioane de lei, însă licitaţia a fost anulată pentru că până la data limită de depunere a cererilor de participare la licitaţie niciun constructor nu a depus oferte. Din 2019, proiectul nu a mai fost scos la licitaţie publică.

Vă recomandăm şi:

Drumul Marmurei, scurtătura prin munţi între Hunedoara şi Caraş-Severin VIDEO

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Alunecările de pietre au răvăşit şoseaua spre Lunca Cernii. „Ploaie” de bolovani pe drumul din munţi VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite