„Templului Meseriaşilor”, cel mai impunător lăcaş evreiesc de cult din Galaţi, a fost redeschis

„Templului Meseriaşilor”, cel mai impunător lăcaş evreiesc de cult din Galaţi, a fost redeschis

Lucrările au fost finalizate la sfârşitul anului trecut. Foto: Wikipedia

Templul a fost fondat în anul 1875, fiind construit de „Societatea Meseriaşilor' si purtând simboluri ale constructorilor Templului din Ierusalim.

Ştiri pe aceeaşi temă

După cum arată una dintre cele trei plăci comemorative de la intrarea in Templu, acesta „a fost salvat prin eforturile conducerii F.C.E.R. din perioada 2010-2014”, respectiv dr. Aurel Vainer, preşedinte şi deputat, vicepreşedinte Paul Schwartz, secretar general Albert Kupferberg, director Rudy Marcovici şi director economic Ovidiu Banescu, personalităţi care au fost prezente la reinaugurare.

Lucrările s-au realizat cu sprijinul Fundatiei „Caritatea” şi Comitetului American Evreiesc pentru Distribuţie (JOINT) coordonate şi supravegheate permanent de preşedintele Comunităţii Evreilor din Galaţi, Sorin Blumer.

La reinaugurare, serviciul religios a fost realizat de către fostul Mare Rabin al Romaniei, Menachem Hacohen, actualul rabin al F.C.E.R., Rafael Shaffer, prim-cantorul Federatiei, Iosif Adler, şi Ceauşu, cantorul C.E. Galaţi.

Templul Meseriaşilor a fost supus, de-a lungul timpului, mai multor seisme politice şi tectonice. Astfel, în perioada celui de al doilea război mondial a fost lagăr de prizonieri evrei. Începând cu anul 2004, structura de rezistenţă a templului începuse să dea semne îngrijorătoare de degradare, periclitând imobilul şi minunatele picturi cu aşezări biblice. Ca atare, în 2009, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, condusă de dr. Aurel Vainer, a decis să înceapă lucrările de restaurare. Reparaţiile majore s-au încheiat în decembrie 2013, odată cu sărbătoarea de Hanuka 5774, atunci când s-a făcut o preinaugurare.

Cu ocazia reinaugurării templului a avut loc un program artistic susţinut de formaţii ale Comunităţilor Evreilor din Piatra Neamţ, Galaţi şi Oradea.

„Este cel mai mare eveniment al evreimii gălăţene din ultimii 50 de ani”, a declarat preşedintele Comunităţii evreilor din Galaţi, Sorin Blumer.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările