Staţia de epurare a apelor uzate a fost inaugurată cu o întârziere de aproape doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazine de separare din incinta Staţiei de epurare a apelor uzate
Bazine de separare din incinta Staţiei de epurare a apelor uzate

Galaţiul are în acest moment sisteme de distribuţie a apei potabile şi de canalizare, modernizate, precum şi o staţie de separare şi reţinere a reziduurilor din apa folosită şi deversată în Dunăre. Toate acestea au fost realizate cu ajutorul Programului ISPA.

Începând de ieri, Dunărea este mai puţin poluată în dreptul municipiului Galaţi şi asta pentru că a fost pusă în funcţiune noua Staţie de epurare a apelor uzate.

Pentru construirea acesteia, precum şi a colectorului interceptor (principala conductă de canalizare, în care ajung apele uzate din întreg oraşul), a fost investită suma de 20.121.776 euro. Aceasta face parte din finanţarea asigurată prin Proiectul ISPA, în valoare totală de 74.766.314 , cu care s-a realizat şi reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare din municipiul Galaţi.

Lucrările la Staţia de Epurare (SEAU) au fost finalizate la data de 7 decembrie, de SC ERG Termrom SA, din Galaţi, după 4 ani şi 9 luni de la începerea acestora.

Durata neobişnuit de mare a execuţiei s-a datorat în primul rând constructorului iniţial, firma turcă Sistem Yapi, care între timp a intrat în faliment.

Sistemul de epurare a apelor uzate este compus din trei staţii de pompare, colectorul interceptior, staţia de tratare şi conducta de evacuare în Dunăre.

„Staţia de epurare se află în partea de vest a municipiului Galaţi, pe malul Siretului, aproape de gura de vărsare a râului în Dunăre. Deocamdată, aceasta realizează tratarea primară a apelor uzate şi fermentarea nămolurilor rezultate pentru producerea de biogaz. Se are însă în vedere continuarea investiţiilor la SEAU pentru a fi posibilă a doua treaptă de epurare, conform cerinţelor europene în materie", ne-a informat Cornelia Arnăutu, şef serviciu Relaţii Publice în cadrul SC Apă-Canal SA.

Staţia de epurare a fost proiectată pentru un debit de ape uzate de 2600 litri pe secundă, suficient pentru a deservi un oraş cu 360.000 de locuitori.

„Consumurile energetice şi, implicit, costurile pe care le implică tratarea apelor uzate, sunt reduse prin obţinerea de biogaz. Acesta este utilizat drept combustibil pentru două generatoare electrice cu o capacitate de 300 de Kilowatti. De asemenea, prin arderea biogazului se produce şi energia termică necesară pentru procesul tehnologic şi încălzirea spaţiilor din clădirea administrativă", a precizat ing. Niţă Podaru, director tehnic-producţie al SC Apă-Canal SA.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite