Soarta ciudată a ultimei bucăţi de teritoriu italian din Galaţi. Ce s-a ales de fostul consulat al Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostului consulat italian din Galaţi FOTO C Crângan
Clădirea fostului consulat italian din Galaţi FOTO C Crângan

Este vorba de clădirea fostului consulat al Italiei, din Galaţi. Retrocedată statului italian acum câţiva ani, clădirea se degradează în continuare, după ce decenii de-a rândul a fost „chinuită” de chiriaşii primăriei fără pic de respect faţă de proprietate.

O bucată de istorie a oraşului Galaţi stă să ne năruiască din cauza unui hăţiş legislativ ce pare de aşa natură făcut încă să şteargă de pe faţa pământului orice dovadă a trecutului. Este vorba despre clădirea fostului consulat al Italiei, din Galaţi, oraş care în perioada interbelică era al doilea din ţară, după Bucureşti, la capitolul reprezentanţe diplomatice.

Starea deplorabilă a imobilului a stârnit reacţia istoricilor gălăţeni şi a reprezentanţilor societăţii civile, care au cerut autorităţilor locale să facă demersuri pentru a recupera clădirea, mai ales că, la scurt timp după ce a redobândit-o, statul italian a pus-o în vânzare.

„Nu ştiu câţi dintre voi cunoaşteţi că există în Galaţi acest imobil care cândva era o bijuterie şi reprezenta Camera de Comerţ Italiană. Degradat aproape în totalitate, având ca proprietar Ambasada Italiei în România, imobilul a fost scos la vânzare în 2017. Fără succes, din păcate. Între timp, clădirea s-a distrus şi mai accentuat. Păcat că nu s-au găsit soluţii de cumpărare chiar de către autorităţi, fiindcă un imobil de genul ăsta merită să fie salvat. Şi transformat într-un edificiu de cultură”, a declarat Bogdan Radu Brînzan,. Reprezentantul asociaţiei „Galaţi-oraşul meu”.

Povestea clădirii

Din datele Direcţiei de Cultură Galaţi, rezultă că, în 1923, imobilul a fost vândut de proprietarul său, Vittorio Radaelli, cetăţean italian, fostului consul al Italiei la Galaţi, Ricardo Monzani, care a cumpărat-o pentru a o folosi ca sediu de consulat.

Aşa arăta cândva clădirea FOTO Colecţia Muzeului de Istorie

Clădire fostului consulat italian din Galaţi FOTO C Crângan

„Într-o fotografie care datează, probabil, din 1940, pe colţul clădirii se observă câteva elemente aplicate - un mănunchi de fascii cu o lamă de topor, sub care se afla inscripţia AXIV – care constituie simbolurile partidului fascist din Italia, reprezentanţa de tineret. Dedesubtul acestor elemente, în fotografie scrie «Istituto di cultura italiana». Deci nu era folosit ca şi consulat, care, la acea vreme funcţiona în altă clădire, ci ca institut de cultură italiană, dar, privind prin prisma acestor simboluri, şi ca altceva”, apreciază Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Cultură.

Confiscată de autorităţile comuniste în 1950 (după ce după 1944 a fost abandonată o vreme şi prădată de hoţi), casa a devenit apoi spaţiu de locuit pentru mai multe familii. S-a păstrat în stare relativ bună până în urmă cu circa 20 de ani, când ultimii chiriaşi de dinainte de retrocedarea către statul italian au furat tot ceea ce putea fura.

Retrocedare şi ruinare

La circa 3 ani după ce a redobândit-o, în mai 2017, Ambasada Italiei a scos la licitaţie clădirea fostului său Consulat din Galaţi, la un preţ destul de piperat (având în vedere stare ei): 91.617 euro.

Imagine din interiorul fostului consulat italian din Galaţi FOTO C Crângan

Clădire fostului consulat italian din Galaţi FOTO C Crângan

În anunţul de licitaţie se precizează că imobilul, cu suprafaţa construită de 313 mp, plus garajul de 76 mp, situat pe un teren de 549 mp, se află într-o stare avansată de degradare. Nu s-a prezentat însă nimeni la licitaţie, aşa că imobilul a rămas într-o conservare aproximativă. Adică în ruinare continuă.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi precizat că, în ultimii ani, a solicitat Ambasadei Italiei date despre imobil în vederea clasării lui ca monument istoric, însă demersurile au fost zadarnice. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite