Preocupările unei eleve-model: bioingineria medicală şi drepturile elevilor. Planuri pentru facultate: „Plec, învăţ, mă întorc şi schimb lucrurile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sânziana Iliescu (în picioare), alături de elevii cărora le predă FOTO arhiva personală
Sânziana Iliescu (în picioare), alături de elevii cărora le predă FOTO arhiva personală

Sânziana Iliescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău, este pasionată de matematică şi fizică şi excelează la învăţătură: a absolvit clasele V-VIII cu media 9,99, iar în clasa a IX-a şi în primul semestru din a X-a a avut media 10.

La doar 16 ani, Sânziana Iliescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ din Bacău, are preocupări de oameni mari: îi asistă pe şcolarii de clasele III-VI pentru a deprinde primele noţiuni de informatică, în cadrul cercului „Programare cu răbdare“, prin intermediul căruia elevii îşi pot alege domeniul informaticii care-i interesează şi îşi pot aprofunda cunoştinţele. Adolescenta s-a înscris în cerc în toamna lui 2019.

„La şcoală nu facem foarte multă informatică şi, chiar dacă sunt la profilul matematică-informatică, nu înţelegeam foarte bine ce este informatica şi nu îmi făcea plăcere să învăţ la această materie“, spune franc Sânziana. 

Tânăra este şi project manager în cadrul cercului şi se ocupă de organizarea evenimentelor şi coordonarea activităţilor, dar şi de relaţia cu publicul şi cu coordonatorii proiectului din celelalte oraşe unde ideea cercului a fost adoptată.

O elevă de 10 pe linie

Sânziana este extrem de inteligentă şi, în combinaţie cu programul său riguros, a reuşit până acum să obţină rezultate care vorbesc de la sine despre performanţele sale şcolare. A obţinut media 9,99 în clasele V-VIII, iar în clasa a IX-a şi în primul semestru din clasa a X-a are media 10.

Care este secretul unui asemenea succes şcolar? E simplu: fata se scoală la 6 dimineaţa şi nu-i ia prea mult timp să-şi facă lecţiile. De alt-fel, recunoaşte că nu petrece multă vreme învăţând şi făcându-şi temele pentru că, în bună parte, prinde materia direct din clasă. „Îmi place foarte mult să citesc şi să îmi dezvolt cultura generală, să am ce vorbi cu oamenii pe care îi întâlnesc, indiferent din ce categorie socială fac parte.“

Sânziana Iliescu este extrem de pasionată de informatică, după ce i-a desluşit tainele în cadrul cercului „Programare cu răbdare“. Iată o mică demonstraţie despre ce poţi face cu un banal microbit, un minicalculator pe care pot fi rulate linii de cod şi care poate fi personalizat şi controlat pentru a pune în practică idei, jocuri şi alte aplicaţii. „Putem crea un aparat de măsurat paşii, care să ne spună, evident, câţi paşi am făcut şi câte calorii am ars. Poţi crea cu el foarte multe aplicaţii asemănătoare“, explică tânăra.

A introdus în şcoală fişele de feedback

A fost, timp de un an, preşedinta consiliului elevilor din liceul unde învaţă, în prezent fiind secretara organizaţiei judeţene. Mărturiseşte că a intrat în această structură în clasa a IX-a, pentru că a apreciat la acel moment că elevii de gimnaziu sunt cumva ignoraţi. „Majoritatea activităţilor care erau organizate în liceu şi erau interesante li se adresau elevilor de liceu şi mai puţin celor de gimnaziu. De pildă, erau invitaţi speakeri motivaţionali, dar le vorbeau doar elevilor de liceu şi nu mi s-a părut corect.“

sanziana lilescu olimpica bioinginerie medicala Galati 3

Acesta a fost doar un exemplu de situaţie pe care Sânziana a remediat-o în cadrul instituţiei de învăţământ. Pe lângă asta, eleva a reuşit, alături de colegii săi, să facă din consiliul elevilor un organism mai vizibil, dar şi să obţină completarea aşa-numitelor fişe de feedback, prin care elevii pot scrie ce îi nemulţumeşte în activitatea de predare a profesorilor. De asemenea, un alt câştig pe care l-a obţinut este faptul că elevii au posibilitatea acum să spună, pe o platformă online, ce probleme sau idei au legate de şcoală şi de modul de predare al profesorilor, iar postările lor rămân anonime.

Cum a schimbat percepţia faţă de consiliul elevilor

Spune că nu a fost deloc uşor. Cum era de aşteptat, s-a lovit de inerţia sistemului şi de mentalităţile învechite ale unor profesori, dar a reuşit, împreună cu colegii săi, să pună lucrurile în mişcare. „Eram văzuţi, până acum, ca o organizaţie care făcea decoraţiuni de Crăciun şi le punea pe holuri. Încă suntem văzuţi ca nişte copii populari ai şcolii. Or, nu asta înseamnă consiliul elevilor. Suntem o structură reprezentativă şi consultativă. Scopul nostru este să apărăm elevii de abuzuri, să îi reprezentăm şi să determinăm conducerea să se uite puţin şi la noi, şi la nevoile noastre, mai mult decât la imaginea şcolii“, explică adolescenta.

sanziana lilescu olimpica bioinginerie medicala Galati 2

Sânziana (prima din stânga) alături de colegii săi din consiliul elevilor FOTO arhiva personală

Sânziana îşi doreşte să reuşească, în perioada următoare, prin intermediul organizaţiei din care face parte, să schimbe în continuare sistemul de învăţământ, astfel încât elevii să fie mai bine pregătiţi pentru viaţă după ce vor absolvi liceul şi apoi facultatea. Un aspect-cheie pe care îl identifică în realizarea acestui obiectiv este, în special, îmbinarea mai eficientă a materiei predate la ore cu practica.

Fascinată de naniţi, microdispozitivele ce pot revoluţiona medicina

După absolvire, intenţionează să urmeze fie facultatea de medicină, fie pe cea de matematică-informatică, fiind convinsă că acestea sunt medii universitare care îi vor provoca în permanenţă mintea. „Mă gândeam la inginerie medicală, care ar combina cele două domenii. Îmi place foarte mult şi fizica şi mi-ar plăcea să lucrez la dispozitive medicale de investigaţie şi chiar şi în bioingineria medicală. Mă refer în special la naniţi, microdispozitive ce pot identifica şi distruge celulele bolnave. Ar uşura mult munca medicilor“, spune Sânziana.

sanziana lilescu olimpica bioinginerie medicala Galati

Chiar dacă plănuieşte să urmeze o facultate de informatică în străinătate, tânăra merge pe principiul: „Plec, învăţ, mă întorc şi schimb lucrurile“. Intenţionează să capete experienţă şi să revină apoi în ţară pentru a-şi deschide propria firmă de IT.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite