Deputatul Florin Pâslaru a fost condamnat definitiv la închisoare pentru nepotism. Şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar

Deputatul Florin
Pâslaru a fost condamnat definitiv la închisoare pentru nepotism. Şi-a angajat
fiul la cabinetul parlamentar

Deputatul Florin Pâslaru Foto: Adevărul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe deputatul Florin Pâslaru la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării, pentru conflict de interese, după ce la judecata pe fond parlamentarul primise o amendă penală de 2.000 de lei.

Punerea sub acuzare a lui Florin Pâslaru de către procurori a pornit după finalizarea anchetei privind angajarea lui Alexandru Pâslaru la biroul parlamentar al tatălui său.

Procurorii susţin că Florin Pâslaru, în calitate de deputat, a încheiat un contract civil şi ulterior a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă prin care fiul său a fost angajat, în perioada 2009-2012, în cadrul biroului său parlamentar, fiind plătit din bugetul Camerei Deputaţilor.

Conform informaţiilor furnizate judecătorilor de Camera Deputaţilor, Alexandru Pâslaru era încadrat la cabinetul parlamentar al lui Florin Pâslaru cu un salariu lunar de 1.700 de lei, totalizând venituri în perioada 2009-2010 de peste 21.000 de lei. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât pe 27 iunie să îl condamne pe deputatul Florin Pâslaru la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării, înlocuind astfel sacţiunea aplicată iniţial de instanţa de fond, care îl obligase să plătească o amenda penală de 2.000 de lei.

Sancţionat şi de ANI pentru conflict de interese

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 18 mai 2016 că raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), ce priveşte conflictul de interese în care s-ar afla deputatul Florin Pâslaru, este legal, verdictul instanţei supreme fiind irevocabil.

Deputatul Florin Pâslaru a ajuns în atenţia inspectorilor de integritate pentru aceeaşi problemă: şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar.

Inspectorii ANI au constatat că „domnul Florin Pâslaru a avut un interes personal, încălcând regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, urmărind obţinerea unui beneficiu patrimonial de către un membru al familiei prin semnarea, în calitate de deputat, a unui contract civil încheiat cu fiul său şi avizarea favorabilă a contractului individual de muncă”.

Alexandru Pâslaru a fost angajat pe postul de consilier la cabinetul tatălui său, obligaţiile sale fiind „studii şi analize pe probleme economice”. În ciuda problemelor din justiţie, deputaţii PSD din Camera Deputaţilor nu au avut niciun fel de reţinere în a-l desemna pe Florin Pâslaru ca lider de grup pe 1 februarie 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: