Cum pregătim rapid o gustoasă pâine de casă fără drojdie. Preparatele ca la bunica care se mai pot obţine din aluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâine de casă Foto: retete.unica.ro
Pâine de casă Foto: retete.unica.ro

Avem nevoie de doar câteva ingrediente ca să obţinem câteva zeci de chifle de pâine extrem de hrănitoare. Orice neavizat în ale bucătăriei poate face aluatul, fiind nevoie de puţină atenţie la dospit şi coacerea chiflelor în cuptor.

Începem prin a cerne printr-o sită un kilogram de făină, după care o aşezăm pe o masă ştearsă bine în prealabil, sub forma unei mici grămăjoare, în mijlocul căreia vom adăuga încet apa, astfel încât să o putem încorpora uşor.

”Cu ajutorul mâinilor, vom începe din interior spre exterior să amestecăm făina cu apa şi celelalte ingrediente, adică uleiul sarea şi tărâţa, dacă o avem. Pentru o  mai mare siguranţă, putem folosi un vas din plastic sau inox unde frământăm aluatul. După ce s-a omogenizat, îl aşezăm pe masă şi punem uleiul, sarea şi tărâţa”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Făină-un kilogram;

-Ulei de floarea soarelui-două linguri;

-Sare-15 grame;

-Tărâţă (opţional)-două linguri;

-Apă caldă-jumătate de litru.

Vom amesteca aluatul o perioadă mai îndelungată, până devin compact şi nelipicios, astfel încât să permită o modelare cât mai uşoară. Vom împărţi apoi aluatul în bucăţi mici, de 50 de grame fiecare, astfel încât să obţinem cam 18-20 de chifle.

Le lăsăm la dospit şi apoi le coacem, încingând în prealabil cuptorul la 170 de grade, urmând ca în timpul preparării termice să reducem temperatura la 150 de grade. După ce chiflele de pâine s-au pătruns bine, fiind nevoie, de regulă, de 15 minute, le putem scoate, iar după ce se răcesc, le putem servi.

Turte şi gogoşi

Vestea bună este că, din acelaşi aluat, putem pregăti mai multe produse. Unul dintre acestea sunt turtele. Astfel, cele 18-20 de chifle obţinute din aluat le vom aplatiza cu ajutorul unui sucitor, iar apoi încingem uleiul într-o tigaie.

”Punem turtele în tigaie şi le vom prăji pe ambele părţi, repetând operaţia cu toate turtele din aluat. Putem, de asemenea, să frigem turtele pe o plită, dacă avem, fiind atenţi ca aceasta să nu fie prea încinsă şi să ardă aluatul. Ca să formăm un mic strat protector, putem presăra puţin sare în tigaie, care va împiedica, de asemenea, arderea aluatului şi va da un gust uşor sărat turtelor”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Din acelaşi aluat putem face şi clasicele şi gustoasele gogoşi de casă, ca la bunica în copilărie. E suficient să lăsăm aluatul puţin mai mult la dospit, cam o oră. Aluatul îşi va mări volumul, iar după ce se întâmplă acest lucru, vom prăji gogoşile într-o cantitate mai mare de ulei, astfel încât să nu aibă contact cu suprafaţa de prăjire.

Orez prăjit

Vom pune echivalentul a două căni de apă la fiert, în care putem adăuga puţină sare. După ce orezul a fiert parţial, îl vom mai lăsa în apa fierbinte încă 5 minute, după care îl strecurăm printr-o sită, îl lăsăm să se răcească şi îl băgăm la frigider pentru o zi.

”Acesta este unul dintre secretele acestui preparat. În perioada în care îl lăsăm la rece, bobul de orez se va întări şi nu se va mai măcina în timpul prăjirii. Celelalte ingredinte, cu excepţia morcovilor, sunt facultative. Ideea este să putem încropi o masă delicioasă cu ce avem în casă, fără să fie nevoie să mergem la cumpărături”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

orez prajit Galati

FOTO www.ecuisine.ro

Ingredinte:         

-Orez-o cană;

-Morcovi-două bucăţi;

-Mazăre-200 de grame;

-Ceapă-o bucată;

-Usturoi-trei, patru căţei;

-Ulei-80 de grame;

-Sare şi piper, după gust;

-Pătrunjel-o legătură.

Vom scoate orezul de la frigider şi după câteva minute îl putem prăji în tigaia în care am încins în prealabil uleiul până când are loc o caramelizare uşoară a boabelor. Adăugăm sarea şi piperul, apoi morcovii, mazărea, ceapa şi usturoiul şi amestecăm permanent şi rapid pentru a nu permite lipirea orezului de tigaie.

Când orezul începe să pocnească, la fel ca atunci când facem popcorn, închidem focul şi îl punem într-o farfurie pentru a se tempera. În funcţie de preferinţe, putem adăuga în timpul procesului termic şi carne, ca şi un ou sau două, iar când aşezăm preparatul în farfurie, punem şi pătrunjelul pentru a-i da o savoare deosebită.

Orezul prăjit se poate servi ca atare sau cu o garnitură. Sugestia maestrului Nichi Mărăcine este să folosim ca garnitură brânza tofu, iar dacă dorim să personalizăm şi mai mult gustul, putem folosi ghimbir şi sos de soia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite