Ce comune din judeţul Galaţi au reuşit să obţină fonduri europene pentru cadastrarea terenurilor arondate

Ce comune din judeţul Galaţi au reuşit să obţină fonduri europene pentru cadastrarea terenurilor arondate

FOTO Arhiva Adevărul

În total este vorba despre 9 comune din judeţ care au reuşit să acceseze fonduri europene pentru această operaţiune extrem de importantă. Practic, toate loturile agricole, indiferent de proprietar vor fi cadastrate cu bani de la UE, proprietarii fiind scutiţi de costuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a a anunţat că a iniţiat o nouă procedură de licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a imobilelor din 215 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din 37 de judeţe. 

Printre acestea se numără şi trei comune din judeţul Galaţi: Lieşti, Independenţa şi Barcea, informează un comunicat remis de OCPI Galaţi. Acestea se adaugă altor şase coune gălăţene incluse deja în program, într-o precedentă etapă: Şendreni, Iveşti, Vânători, Frumuşiţa, Bereşti-Meria şi Munteni.

Finanţarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Achiziţiile se desfăşoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. Suprafaţa totală estimată a celor 215 loturi este de 1.294.509 hectare. Practic, proprietarii terenurilor vor scăpa de costurile cadastrării, aceste fiind suportate intregral din fondurile UE.

Măsura este una extraordinară pentru proprietarii de terenuri agricole, care se plâng de ceva vreme că preţurile serviciilor de cadastrare sunt foarte mari, în unele situaţii însemnând până la 15-20% din valoarea terenurilor respective.

În ceea ce priveşte cele trei comune gălăţene vizate, cea mai mare suprafaţă estimată de contractat o are Lieştiul (6.215 hectare), urmată de Independenţa (2.174 ha) şi Barcea (1.736 ha).

Procedura va fi finalizată cu încheierea de contracte multianuale/lot pentru o perioadă de 24 de luni. Valoarea estimată este de aproximativ 170 milioane de lei fără TVA, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 25 noiembrie 2019. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările