Ce se ascunde în casa din Galaţi a renumitului general Alexandru Cernat, unul dintre cei mai viteji români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Alexandru Cernat a locuit într-o casă de pe strada Domnească. Foto: DJC Galaţi
Generalul Alexandru Cernat a locuit într-o casă de pe strada Domnească. Foto: DJC Galaţi

Pe locul fostului Consulat portughez din Galaţi a fost o casă ce a aparţinut generalului Alexandru Cernat, renumitul comandant care a decretat mobilizarea armatei şi a decis apărarea frontierei de sud a ţării de atacurile otomane în timpul războiului de independenţă a României.

Generalul Alexandru Cernat a locuit într-o frumoasă casă situată pe strada Domnească, la numărul 80, unde a funcţionat fostul Consulat portughez.

Potrivit unui act semnat la 11 aprilie 1880 chiar de general, Alexandru Cernat îi vinde imobilul lui Dimitrie Climis, proprietar al unor întinse moşii din fostul judeţ Covurlui. Acesta a cumpărat impunătoarea casă cu gândul de a întregi dota fiicei sale, Elena.

„Prin Actul de vecinica vînzare, General Alecu Cernat, declar că locul cu case pe el, ce am în acestu oraşu pe strada Domnească, vis-a-vis de strada Holban, în înconjurimea dupe cum se găsesce astăzi... Acestu locu... l-am vîndut de veci Dlui Dimitrie Climis ...", se arată în documentul semnat de general.



Tânăra Elena s-a căsătorit în anul 1889 cu doctorul Nicolae Macri, cu care a avut doi copii: Alexandra şi Christofer. Fiul cuplului a avut o carieră diplomatică strălucită graţie căsătoriei surorii sale cu un fost ministru al Portugaliei.

În timp ce doctorul Nicolae şi Elena Macri se aflau la Constantinopol, Dimitrie Climis se îngrijeşte de amenajarea unei locuinţe la Galaţi, imobil în care, la revenirea în ţară, cei doi tineri să îşi poată creşte copiii.

În acest sens, Dimitrie semnează un contract cu antreprenorii italieni Felice Denardi şi Francesco Butti în care sunt prevăzute „dărmarea şi construirea din nou" a imobilului din strada Domnească. Astfel, lucrările de construcţie au început în anul 1909  şi au fost finalizate în anul 1910.

Generalul Alexandru Cernat



Potrivit datelor oferite de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în poliţele de asigurare încheiate după 1910, se precizează principalele caracteristici ale imobilului asigurat: trei corpuri de casă, corpul principal avea destinaţia de locuinţă, o anexă pentru centrala electrică şi un garaj construit din materialele rezultate din demolarea casei lui Alexandru Cernat.

„Construcţia este din caramidă cu var, tencuită cu piatră măcinată, tablă şi zinc - parter şi etaj -patru odăi sunt tapiţate la pereţi cu Tekko, ornament cu gips la tavan fin lucrat, precum şi lambriuri de jur împrejur, mai ales în sufragerie unde lambriurile de 2 metri înălţime sunt mahon cu corniere lucrate în stilul mobilei. Uşile din hol au toate geamurile de cristal linotat şi două din ele de oglinzi linotate. În hol, o oglindă de trei metri lărgime şi doi metri înălţime încadrată în rama de lemn ornamentat în stilul lambriurilor, ramă care face parte integrantă din lambriuri", a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
 
La 26 octombrie 1927, Christofer Macri, nepotul lui Dimitrie Climis, este numit Consul Onor al Portugaliei la Galaţi. Începând din acest an, în imobilul din strada Domneasca numărul 80, a funcţionat Consulatul Portughez, unde aveau loc recepţii, întruniri şi discutii ale reprezentanţilor consulari la Galaţi.

Casa lui Alexandru Cernat Galati



La unele dintre acestea era invitat şi George Enescu pentru a-i delecta pe cei prezenţi cu acordurile sale cântate la impozanta orgă construită la comandă, în anul 1910, în Germania, de E.F. Walcher. Orga face parte din planul arhitecturii interioare, fiind amplasată în salonul de recepţii.

image
Casa lui Alexandru Cernat Galati

Consulatul a funcţionat până în 14 iulie 1948, când, printr-o notificare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Române (R.P.R.) se preciza: „Întrucât nu avem consulate pe teritoriul Portugaliei, pe bază de reciprocitate şi consulatele Portugaliei existente pe teritoriul R.P.R. de la Bucureşti, Constanţa şi Galaţi îşi încetează activitatea.”

Ulterior, imobilul a fost naţionalizat, în el funcţionand de-a lungul timpului diverse instituţii de stat.

După anul 1948 , consulul onorific al Portugaliei la Galaţi, Christofer Macri, a fost pe rând montator de lacăte şi broaşte, ajutor de magaziner, laborant încercări betoane şi, în final, violonist la orchestra simfonică din Galaţi, de unde a ieşit la pensie. Acesta a murit în anul 1988.

Casa lui Alexandru Cernat Galati

În anul 1997 familia Macri devine iar proprietara imobilului printr-un proces de revendicare imobiliară.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite