Abateri financiare de 3,7 milioane de euro la compania de transport public de la Galaţi. Ce a ilegalităţi grave a descoperit Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Transurb Galaţi figurează în acte la valoarea de 107 lei FOTO C Crângan
Sediul Transurb Galaţi figurează în acte la valoarea de 107 lei FOTO C Crângan

Problemele au fost descoperite de Curtea de Conturi în urma controlului realizat la societatea Transurb SA în acest an. Printre altele, este vorba de terenuri înscrise în patrimoniu fără drept de proprietate, de prime şi salarii ilegale plătite managerului general, de plăţi pentru lucrări inexistente şi de subevaluarea unor imobile.

Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Galaţi, a trimis municipalităţii gălăţene rezultatul controlului făcut în cursul anului 2018 la societatea de transport public urban Transurb SA.

Conform unei decizii emisă de amintita instituţie de control la începutul lunii de decembrie (documentul fiind trimis şi Consiliului Local, care este unicul acţionar al Transurb SA), la societatea de transport public au fost descoperite abateri financiare ce se apropie de 3,7 milioane de euro (mai exact 17,2 milioane de lei), dar şi o mulţime de alte nereguli ce urmează a fi clarificate.

Ce mai mare parte a sumei aferente abaterilor finaciare constate provine din erori grave de înregistrare a unor active în patrimoniul societăţii.  Astfel, s-au înregistrat în evidenţa contabilă terenuri în valoare totală de 17,1 milioane de lei pentru care Transurb SA „nu deţine titluri de proprietate sau contracte de dare în folosinţă gratuită, de administrare, închiriere sau concesiune”.

Clădire de 600 mp evaluată la 107 lei

Interesant este şi că imobilele înregistrate în contabilitatea Transurb nu au fost reevaluate aşa cum cere legea. S-a ajuns, astfel, ca impozantul sediu al societăţii, de pe strada Basarabiei (o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de peste 600 mp), să fie înregistrat cu o valoare contabilă de doar 107 lei, adică nici măcar cât o găleată cu motorină.

Transurb SA este de câţiva ani într-o situaţie financiară foarte complicată (are restante datorii uriaşe), urmare a căreia, după cum atrag atenţia chiar inspectorii Curţii de Conturi, s-ar putea trezi oricând executată silit de creditori, iar imobilele pot fi pierdute (dată fiind valoarea contabilă infimă) pentru sume modice.

Prime de performanţă pentru dezastru financiar

Fostul director general al societăţii, Genica Totolici, a primit prime pentru performanţă managerială deşi situaţia societăţii era una foarte proastă.

„În luna septembrie 2016 a plătit directorului general, în mod nejustificat, suma de 58.242 de lei, reprezentând echivalentul a şase indemnizaţii fixe lunare brute, în condiţiile în care nu au fost îndepliniţi trei din cei patru indicatori de performanţă, prevăzuţi în Actul adiţional la Contractul de mandat, iar clauza contractuală prevedea că bonificaţia se acordă corespunzător gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă”, se menţionează în actul de control transmis municipalităţii de către Curtea de Conturi.

Lucrări neexecutate, dar plătite

O altă abatere descoperită de auditori se referă la plata unor lucrări care, în realitate, nu ar fi fost efectuate. Este vorba de reparaţiile la hidroizolaţia clădirii administrative a Autobazei 1, în sumă de 108.000 lei.

Totul ar fi ieşit la iveală după ce lucrarea iniţială, făcută de firma contractantă Leadtech SRL Galaţi, a fost găsită ca necorespunzătoare (lipseau unele repere din deviz), motiv pentru care s-a apelat, pentru remediere, la o altă firmă, Cipsor Construct SRL, căreia i s-a plătit suma de 104.000 de lei.

Prejudiciul final din acest caz urmează a fi stabilit, societatea publică având termen martie 2019 pentru a comunica întinderea pagubei şi persoanele cărora li se va imputa suma aferentă.

Daune uriaşe plătite din neglijenţă

Şi situaţia de la fosta autobază Transurb din zona Piaţa Energiei a intrat din nou în atenţia Curţii de Conturi, eventualele prejudicii legate de activitatea de acolo nefiind incluse în raport, ele urmând să fie clarificate până în martie 2019.

„Ca o consecinţă a neobţinerii documentelor pentru intabularea clădirilor din patrimoniu, în vederea obţinerii autorizaţiilor de demolare a clădirilor aflate pe terenul altor proprietari, societatea plăteşte lunar suma de 25.439 de lei, reprezentând contravaloarea lipsă de folosinţă”, se precizează în documentul de control.

Până acum (în cei trei ani de când există) situaţia aberantă semnalată de Curtea de Conturi a generat o cheltuială de aproape un milion de lei, banii fiind încasaţi, pe baza unei decizii judecătoreşti, de proprietarul terenului, drept despăgubiri pentru că o parte este ocupat de o hală nefolosită, proprietate a Transurb SA.

Un aspect interesant, menţionat colateral, este şi acela că alimentarea centralelor electrice de mare capacitate care asigură încălzirea unor imobile proprietate a Transurb se face, necontorizat, direct de la reţeaua publică ce deserveşte liniile de tramvaie şi de troleibuze.

Consiliul Local Galaţi va ananaliza decizia Curţii de Conturi şi va stabili, într-o şedinţă ordinară, dacă va contesta documentul în instanţă sau va dispune măsuri legale (care pot merge până la plângere penală) împotriva conducerii Transurb SA.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite