Şeful Inspectoratului de Poliţie Galaţi a pus gând rău găştilor de cartier: "Trebuie să le ţinem în frâu!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la investirea ca şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisarul Dănuţ Lefter ne-a vorbit în exclusivitate despre corupţie, despre relaţia poliţist-contribuabil, dar şi despre cum a evoluat harta infracţională a Galaţiului în contextul restructurărilor care au afectat sistemul.

Reporter: Cum aţi făcut faţă acestui an, primul ca inspector-şef, în contextul restructurărilor din Poliţie?

Dănuţ Lefter: A fost cel mai dificil an, atât din cariera mea în Poliţie, dar şi ca inspector şef. Orice şef de inspectorat cred că a resimţit asta. În ceea ce mă priveşte, trecerea şi adaptarea la noua funcţie, cu dificultăţile inerente, au fost dublate de situaţia generată de reorganizarea Poliţiei Române. Reducerile de personal au dus, inevitabil, la naşterea de tensiuni între oameni, pe care nu am putut decât să le reduc, nu să le elimin în totalitate. E normal să fie frustrări, dar le atrag atenţia toturor că vor ieşi în faţă doar cei care muncesc.


Rep: La preluarea mandatului, aţi făcut o evaluare a serviciilor din cadrul inspectoratului. Ce aţi constatat?

D.L. Am făcut o evaluare a serviciilor operative, precum Investigaţiile Criminale, Investigarea Fraudelor şi Poliţia Municipiului şi am depistat aspecte care nu m-au mulţumit. Există în continuare un număr mare de fapte cu autor necunoscut, dar trebuie avut în vedere că multe dintre dosare nu sunt noi, ci au venit din spate, din anii trecuţi.

Totodată am constatat că situaţia operativă creşte, sunt tot mai multe dosare, oamenii au tot mai mult de lucru. În mod deosebit, mă interesează ca dosarele privind infracţiunile grave, mai ales cele din zona Serviciului de Investigaţii Criminale, să fie finalizate, să se lucreze în sistem integrat. Aici, din păcate, există o problemă, şi mă refer la faptul că infractorii pe care noi îi prindem sunt lăsaţi în libertate pe durata anchetei şi a procesului.

Odată prins, infractorul ştie unde a greşit şi dacă nu este arestat sau primeşte o pedeapsă cu suspendare devine mult mai bine pregătit decât noi, atât din punct de vedere logistic, cât şi ca mod de operare. Astfel, el ajunge să fie mai greu de identificat, mai greu de prins, mai greu de condamnat, pentru că ajunge să cunoscă inclusiv legile la fel de bine ca un profesionist.


Rep: Statisticile arată că românii au tot mai puţină încredere în Poliţie. Cum se reflectă aceasta în activitatea angajaţilor IPJ Galaţi?

D.L. Cel mai evident efect este faptul că poliţiştilor li se pun piedici tocmai din partea populaţiei civile, care ori din cauza neîncrederii că problemele nu s-ar rezolva, ori de teamă, au lăsat deoparte orice simţ civic. Cei care îşi desfăşoară munca în operativ se confruntă cu cazuri în care oamenii care pot furniza informaţii sau să dea o mână de ajutor cât de mică în documentarea unui caz refuză să o facă. Nu mai zic de reacţia populaţiei civile în momentul în care este martoră la o infracţiune! Cum poţi prinde un hoţ sau un tâlhar dacă martorii refuză să spună ce au văzut?

În plus, sunt şi nenumăraţi primari care nu au încredere, care nu au reuşit să stabilească o legătură eficientă, în folosul comunităţii, cu poliţiştii de la fostele posturi comunale. Sunt mulţi care vin şi îmi spun diverse lucruri, dar niciunul dintre cei care au zis că poliţiştii comit ilegalităţi nu a făcut vreodată vreo sesizare la Direcţia Anticorupţie sau la Parchet.

Singurul efect care rezultă este, astfel, slăbirea încrederii contribuabilului în poliţişti, pentru că oamenii au drept exemplu relaţia slabă dintre omul legii cu autoritatea locală, iar hoţului nu îi mai este frică de poliţist.

image

Rep: Aveţi cazuri de poliţişti care au călcat pe lângă lege. Lucrătorii căror servicii sunt cei mai vulnerabili la actele de corupţie?

D.L. Poliţiştii, fiind în linia întâi, precum cei de la Circulaţie, Ordine Publică şi Investigarea Fraudelor, au în mâna lor soarta unei cauze penale şi astfel sunt cel mai expuşi actelor de corupţie, dar şi reclamaţiilor. Satisfacţia mea personală este că nu am avut semnalate cazuri de corupţie în rândul poliţiştilor care instrumentează fraudele economice.

Este ceva ca un poliţist cu salariul de 1.500 de lei să ancheteze o fraudă de câteva miliarde şi să nu cadă pradă tentaţiei. Pe de altă parte, consider că prin punerea sub acuzare a unor poliţişti pentru acte de corupţie sau alte infracţiuni am scăpat de cei mai proşti şi cei mai slabi. Din păcate, până la pronunţarea unor hotărâri care să fie definitive şi irevocabile, sunt obligat, conform legii, să îi ţin în serviciu.

Rep: Cum a evoluat în ultimul an infracţionalitatea de stradă în Galaţi?

D.L. Din păcate, infracţiunile stradale, mai ales cele contra patrimoniului de genul furturilor de şi din auto şi tâlhăriilor au crescut, pe fondul crizei, cu procente cuprinse între 10-14%. Ar fi necesar un număr mai mare de poliţişti în patrulare, pentru că la efectivele actuale e imposibil să fie poliţişti din 50 în 50 de metri.

Foarte mult contribuie la creşterea numărului infracţiunilor stradale şi iluminatul public. În plus, ca un specific pentru municipiul Galaţi, sunt mulţi infractori minori care atacă bătrâni şi care în majoritatea cazurilor sunt lăsaţi în libertate sau nu răspund penal, dacă au sub 14 ani.


Rep: Care sunt priorităţile de maximă importanţă privind siguranţa publică din municipiul Galaţi?

D.L. Poliţia Galaţi a avut un rol decisiv în reducerea semnificativă a numărului magazinelor de vise din municipiu prin controale frecvente şi amenzi. În felul ăsta a scăzut numărul consumatorilor de vârste mici, care erau principalii clienţi ai acestor magazine, fără ştirea părinţilor. Cam acesta era mecanismul. Puştii de 14-15 ani mergeau şi cumpărau de la magazin, pentru că acolo dădeau banul şi primeau marfa.

Acum, prin închidere acestor magazine, au rămas cei care vând online, dar vechii clienţi, copiii, au mai greu acces la marfa de pe internet, pentru ar trebui să o primească acasă. În plus, vreau, şi cred că suntem pe drumul cel bun, să ţinem în frâu găştile de la colţurile blocurilor. Sunt cele mai periculoase şi mai imprevizibile.


Rep: Credeţi că preluarea de către Poliţia Locală a unor structuri din IPJ va avea un bun impact asupra siguranţei gălăţenilor?

D.L. E clar că din cauza unor scurtcircuite nu este semnat un protocol între Poliţia Naţională şi Poliţia Locală. Le-am propus să patrulăm într-un sistem integrat, dar nu s-a concretizat. Ei vor să fie pe anumite bucăţi, poliţia la fel. Dacă s-ar concretiza această trecere a structurilor de la Poliţia Naţională la cea Locală, ar fi vorba cam de 450 de oameni, aproape jumătate din efectivul IPJ Galaţi la ora actuală. Cu toate acestea, nu o cosider o scădere a puterii poliţiei şi cred că ne vom organiza cum vom putea mai bine.

Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Dănuţ Lefter, comisarul specializat la Crimă Organizată

Născut pe data de 11 august 1975, la Galaţi, Dănuţ Lefter a absolvit Academia de Poliţie în anul 1998, pentru ca în 2004 să obţină şi diploma în Ştiinţe Economice la Universitatea „Dunărea de Jos". Au urmat un curs postuniversitar pe specializarea Criminologie (2006) şi un masterat în Drept (2008).

Dănuţ Lefter a debutat ca ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigare Fraude al IPJ Galaţi, iar din 2003 a trecut la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog. În perioada 2005 - 2010 a activat la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, conducând, în ultimul an al intervalului, Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor.

În septembrie 2010, ca urmare a câştigării concursului, a fost numit şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Comisarul Dănuţ Lefter este căsătorit şi are doi copii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite