Suma uriaşă plătită anual pentru service-ul centralei termice de o societate de stat aflată în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua centrală termică a fost achiziţionată din fonduri europene FOTO: Ştefan Borcea
Noua centrală termică a fost achiziţionată din fonduri europene FOTO: Ştefan Borcea

Societatea de termoficare din Focşani a intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie 2019 din cauza datoriilor de peste 140 de milioane de lei acumulate în timp.

SC ENET SA, societatea de Termoficare a Focşaniului, mai are mai puţin de o treime din clienţii pe care i-a avut în urmă cu 30 de ani, adică 10.000 de abonaţi din cei peste 30.000 câţi avea atunci când tot oraşul era încălzit în mod centralizat. Deşi firma la care Consiliul Local este acţionar majoritar a beneficiat de investiţii importante din fonduri europene pentru retehnologizare, printre care şi o centrală termică performantă, ENET se află de mai bine de un an în procedură de insolvenţă, dar este mai mult spre faliment, întrucât lucrurile merg din ce în ce mai rău.

Cu toate acestea, ENET plăteşte mentenanţă de 500.000 de euro pe an firmei SC Loial Impex SRL din Suceava, cea care a montat centrala termică de 42 de milioane de euro, parte a unui program cu bani europeni. Suma uriaşă a fost plătită de către societate chiar şi în perioada 2014-2019, când centrala s-a aflat în garanţie. Suma a fost avansată de administratorul special al ENET, Cristina Costin, în cadrul unei şedinţe recente a Consiliului Local Focşani.

Reprezentanţii ENET consideră normal acest contract de mentenanţă, pentru că se lucrează cu echipamente foarte scumpe şi dacă se strică ceva Primăria Focşani va fi bună de plată. Contractul de mentenanţă este valabil până în anul 2028, iar conducerea societăţii spune că chiar dacă la prima vedere pare o sumă mare, în realitate beneficiile sunt atât tehnice cât şi financiare.iar la finalul perioadei de mentenanţă cele două motoare Rolls Royce ale centralei vor fi înlocuite în întregime.

Unul dintre motoarele societăţii de termoficare FOTO: Ştefan Borcea

"focsani enet"

„În cadrul centralei se aplică ambele categorii de lucrări de mentenaţă, cea preventivă şi cea corectivă, punându-se accentul pe realizarea unui raport eficient între cele două tipuri de mentenanţă. Criteriile care se au în vedere la stabilirea activităţilor de mentenanţă sunt starea tehnică, numărul de ore de funcţionare, durata de staţionare în reparaţie, costul reparaţiei, programul de funcţionare al centralei, funcţionarea sistemului de termoficare, lucrările de reparaţii de reabilitare”, potrivit unei informări a ENET.

De menţionat că, în anul 2014, ENET a avut în intenţie înfiinţarea propriei societăţi de mentenanţă, dar consiliul local de la acea vreme a respins această iniţiativă.

Cum menţionam, societatea are un administrator special, pe Cristina Costin, o fostă angajată a Primăriei Focşani, condamnată în primă instanţă la doi ani şi nouă luni închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA în care este judecat şi fostul primar al oraşului, Decebal Bacinschi.

Aceasta primeşte o indemnizaţie lunară brută de 12.832 de lei şi trebuie să salveze societatea de la faliment, ca urmare a datoriilor imense către mai mulţi creditori.

Societatea a intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie 2019 din cauza datoriilor de peste 140 de milioane de lei acumulate în timp.

O soluţie de redresare pentru ca societatea să scape de datorii ar fi restructurarea financiară, care presupunea conversia acţiunilor, lucru care ar scoate societatea din insolvenţă fără să se considere că a beneficiat de ajutor de stat. Nimeni nu ţi-a asumat însă până acum această soluţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Nori negri peste societatea de termoficare: a intrat în insolvenţă. De ce spune conducerea ENET că este o soluţie salvatoare

Societatea de termoficare a Focşaniului mai produce apă caldă şi căldură pentru 35% din oraş. Clienţii fug pe capete

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite