Oraşul unde proprietăţile neîngrijite vor fi supraimpozitate cu 500%

Oraşul unde proprietăţile neîngrijite vor fi
supraimpozitate cu 500%

Casă neîngrijită din centrul Focşaniului FOTO: Ştefan Borcea

Având la îndemână o hotărâre de consiliu local mai veche, care prevede majorarea impozitelor pe clădiri şi terenuri neîngrijite cu până la 500%, primarul din Focşani, Cristi Misăilă, s-a gândit că ar putea aduce astfel mai mulţi bani la buget.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe  ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Focşani, care va avea loc pe data de 30 septembrie, se află nu mai puţin de 36 de proiecte de hotărâre prin care edilul oraşului solicită aleşilor locali să fie de acord cu majorarea impozitului pe clădiri, cu 500%, pentru focşănenii care nu şi-au îngrijit imobilele. Încă de anul trecut, o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Focşani şi Poliţiei Locale s-au deplasat pe teren şi au identificat câteva zeci de imobile neîntreţinute, proprietarilor punându-li-se în vedere să dea într-un interval de timp un alt aspect clădirilor şi curţilor pe care le deţin.

Mulţi dintre ei nu s-au conformat, iar în ianuarie 2021 Primăria a revenit cu somaţie, de data aceasta dându-se termen fix pentru remediere. În vara aceasta, la reverificări, nu s-a constatat nicio îmbunătăţire, astfel că în baza unei hotărâri adoptate în urmă cu cinci ani, privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Focşani în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, oamenii primăriei au întocmit fişe de evaluare a clădirilor, cu privire la starea lor, respectiv acoperiş, faţade, zugrăveli, tâmplărie, deficienţe structurale, împrejmuire.

O astfel de fişă, în cazul unui focşănean care poartă numele unui ilustru ministrul al Educaţiei din trecut, Spiru Haret, sună aşa: ”Casa este neîngrijită, aflată într-o stare avansată de degradare, prin urmare se constată că proprietarul nu a procedat la efectuarea lucrărilor de reparaţie şi întreţinere sau, după caz, demolare necesare”.

Printre cele 36 de proprietăţi care vor fi impozitate se află şi lichidatorul fostului supermarket Interex, care ocupă o suprafaţă impresionantă din oraş, zona transformându-se în ultimii ani într-o junglă urbană.

Prin urmare, dacă aleşii locali vor fi de acord, cei 36 de proprietari urmează să plătească un impozit mai mare cu 500%, lucru care va aduce mai mulţi bani la bugetul local.  Majorarea impozitului se va face începând cu data de 1 ianuarie 2022 până la sfârşitul anului în care se va remedia situaţia.

Rămâne de văzut dacă Primăria Focşani se va îndrepta cu aceleaşi măsură şi către alţi proprietarii de imobile istorice lăsate în paragină, mulţi dintre ei cumpărători de drepturi litigioase, unii, oameni bogaţi din oraş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Casele Macridescu, simbolul neputinţei. Imobilele în care au fost adăpostiţi oamenii de stat ai României au devenit raiul boschetarilor

Proprietarii Casei Macridescu, somaţi de municipalitate să schimbe faţa imobilului. Cine sunt stăpânii actuali

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările