FOTO VIDEO Urşii dau iama în frigiderele sătenilor din Munţii Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urşii au mâncat ce au găsit prin frigiderele localnicilor
Urşii au mâncat ce au găsit prin frigiderele localnicilor

Câţiva urşii îşi fac de cap în localitatea de munte Lepşa şi, mânaţi de foame, devastează, de câteva zile, gospodăriile oamenilor, intrând peste ei în case în toiul nopţii. Fiarele, extrem de violente, fură toate bucatele pe care le prind în pivniţe şi chiar în frigidere.

O ursoaică şi puii ei „vizitează”, de câteva zile, gospodăriile din localitatea Lepşa, cunoscută staţiune turistică din Munţii Vrancei, unde trăiesc peste 150 de familii. Hămesiţi şi extrem de violenţi, urşii au rupt garduri, uşi şi s-au năpustit peste oameni în casă, înfulecând tot ce au găsit prin frigidere sau dulapuri. Animalele s-au înfruptat din cozonaci, brânză, tocăniţe şi fructe.

„La unsprezece noaptea, a început să se zguduie uşa. M-am speriat îngrozitor, iar inima a început să-mi bată cu putere. Am aprins lumina afară, m-am uitat şi n-am văzut nimic. În timpul acesta, ursoaica a intrat în beci, iar dimineaţă am găsit uşa deschisă la bucătărie. Nu am dormit deloc, dar nu am avut nici curaj să ies”, povesteşte Ioana Ursu, localnică.

Au mâncat şi cozonacul

Femeia din Lepşa spune că, deşi e obişnuită cu „vizitele” urşilor, până în acest an fiarele nu dădeau niciodată buzna în casele sătenilor: „Aragazul era deschis şi lipsea de acolo o jumătate de cozonac, pe care l-a mâncat. Tot pe aragaz aveam o oală cu pilaf pe care a dat-o gata. Sertarele la dulap erau deschise, a mâncat tot ce a găsit, caş, peşte. A băut şi uleiul din sticlă apoi a mers la coteţul găinilor. Una am găsit-o mâncată şi una este rănită, a rupt-o. Am luat pastile ca să-mi revin după noaptea aia. Au mai venit urşi prin zonă, au mâncat animale, cereale, dar nu a intrat niciodată în casă ca acum”.

În a doua noapte, a fost rândul unei alte gospodării să fie călcată de urs. Maricica Aleman ne-a povestit îngrozită cum urşii şi-au făcut de cap în casa ei, până şi-au potolit foamea.

„A rupt uşiţa de la intrare, a deschis frigiderul şi abia apoi am auzit zgomote de farfurii sparte. În frigider aveam brânză, măsline, vişine, aveam o tocăniţă, tot a mâncat. De frică, am dormit două nopţi prin vecini. Sunt de 25 de ani aici şi nu am văzut picior de urs. Poate lipsa hranei din pădure îi determină să vină în case. Acum, de când s-a instaurat pază cu jandarmi s-au speriat şi sperăm să nu mai vină”, a precizat Maricica Aleman.

Localnicii spun că se tem pentru vieţile lor. Chiar dacă sunt obişnuiţi cu animalele sălbatice, vizitele nocturne dese, din ultima perioadă, ale urşilor i-au băgat în sperieţi.

„Dacă vreau să mă duc acum la o vecină mi-e frică să plec din curte, că mă pot întâlni oricând cu ursul. De asta şi port toiagul acesta în mână, măcar să mă pot apăra”, spune şi Geta Dobre, săteancă.

Pot fi „urşii gunoieri” din Braşov

Autorităţile bănuiesc că ursoaica şi puii ar fi fost relocate din zona Braşovului, unde trăiesc aşa numiţii „urşi gunoieri”. Din această cauză, animalele au şi un comportament deviant, limitându-se totuşi la mâncarea pe care o găsesc prin gospodării, fără să atace oamenii. Până acum, în Lepşa, nu s-au înregistrat astfel de incidente, deşi zona de munte din Vrancea este populată cu multe animale sălbatice.

„Noi, ca administraţie de parc, am reuşit şi am luat măsuri imediate, după ce în două nopţi urşii au căutat de mâncare prin vreo zece case. Am făcut o adresă către Jandarmerie şi cu responsabilul fondului de vânătoare şi chiar în una dintre seri am reuşit să punem pe fugă ursoaica care intrase pe prispa unei gospodării şi se pregătea să intre în casă. Cred că s-a speriat, pentru că de atunci nu a mai venit, dar noi vom continua să patrulăm, pentru că oamenii sunt speriaţi”, ne-a spus Ion Militaru, director Administraţia Parcului Naţional Putna.

 Peste 300 de urşi în munţii Vrancei

Ursul este o specie protejată, iar în acest moment nu este sezon de vânătoare. Autorităţile vor totuşi să captureze ursoaica şi puii care s-au rătăcit printre casele sătenilor din Munţii Vrancei şi să-i mute în altă zonă. Potrivit estimărilor Direcţiei Silvice şi Asociaţiei Vînătorilor Sportivi, în Munţii Vrancei trăiesc aproximativ 300 de urşi, dar mobilitatea acestora este mare, ei căutând mai ales zonele cu livezi înconjurate de păduri.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite