„Drumul vinului din Vrancea“ a rămas fără drum. Viticultorii din regiune acuză un sabotaj din partea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viticultorii au rămas fără podul de la Vîrteşcoiu, pe care îşi transportau producţia Foto Ştefan Borcea
Viticultorii au rămas fără podul de la Vîrteşcoiu, pe care îşi transportau producţia Foto Ştefan Borcea

Federaţia Viticultorilor din Vrancea cere Consiliului Judeţean Vrancea să facă o schimbare în managementul proiectelor pe care le derulează.

Preţul scăzut al strugurilor pentru vinificaţie nu este singurul necaz care vine în această toamnă pentru viticultorii vrânceni. 

Aceştia au de a face cu un nou obstacol în valorificarea producţiei. Paradoxal, acest necaz este legat de lucrările la drumurile judeţene şi comunale din Vrancea, după ce autorităţile au decis să închidă sectoare de drum vitale pentru ei.

Cea mai gravă situaţie este în comuna Vârteşcoiu, unde se derulează investiţii în modernizarea a trei drumuri judeţene, dar şi în drumurile locale.

Din acest motiv, la această dată, viticultorii nu cum să ajungă la cele două unităţi de vinificaţie din centrul comunei. 

Aici vin să îşi valorifice producţia de struguri fermieri din toată zona, respectiv Vârteşcoiu, Cârligele, Coteşti, unde sunt mii de hectare de viţă de vie.

Foto Ştefan Borcea

drumul vinului

”O firmă care preia struguri de la viticultori se află pe strada Mihai Stănescu din Vârteşcoiu, unde autorităţile locale au început să lucreze la un pod peste un canal de preluare a apelor de la ploi. Constructorul a făcut săpături pe drum la câţiva metri adâncime şi a lăsat lucrarea aşa.

Avem nevoie de acces pe acest drum pe ambele sensuri de mers, întrucât în timpul campaniei de recoltare sunt zeci de tractoare şi maşini care vin aici cu struguri şi au nevoie de spaţiu pentru a face manevre. Până acum nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea situaţiei şi oamenii sunt disperaţi, mai ales că acest drum a fost închis de tot circulaţiei”, spune Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii.

Comuna Vîrteşcoiu este traversată de trei drumuri judeţene, pe care Consiliul Judeţean face lucrări de modernizare cu fonduri europene. Pe DJ 205 C Focşani – Goleşti – Cârligele – Vârteşcoiu – Odobeşti sunt foarte multe porţiuni pe care drumul a fost decopertat şi realizate săpături pentru consolidarea terasamentului care fac aproape imposibilă circulaţia utilajelor agricole încărcate cu struguri.

Din cauza situaţiei drumurilor judeţene nu se poate ajunge nici la doi producători de vinuri care au cramele situate în marginea municipiului Focşani, lângă gară. 

Foto Ştefan Borcea 

drumul vinului

”Consiliul Judeţean şi firmele care lucrează pe aceste drumuri ar fi trebuit să ia măsuri în vederea asigurării circulaţiei viticultorilor, pentru că este o perioadă foarte importantă pentru noi, în care ne valorificăm roadele activităţii de un an.

Nu înţeleg cum nimeni nu se gândeşte la noi, pentru că suntem într-o situaţie disperată. Chiar dacă pe viitor aceste drumuri asfaltate ne vor fi de mare ajutor, executarea lucrărilor nu trebuie să ne împiedice să ne vindem strugurii.

Noi putem înţelege că lucrurile bune se fac greu, dar dacă acest ”greu” înseamnă falimentarea viticultorilor atunci este clar că este nevoie de o schimbare în managementul acestor proiecte, pentru că este inadmisibil să ne pierdem munca de un an. Facem apel către autorităţile responsabile, din comuna Vârteşcoiu şi Consiliul Judeţean Vrancea să ia de urgenţă toate măsurile necesare pentru a asigura circulaţia viticultorilor”, a spus Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii.

În replică, Consiliul Judeţean Vrancea spune că Federaţia Viticultorilor nu a informat autorităţile despre acest aspect.

"Deşi preşedintele Federaţiei Viticultorilor nu a adus la cunoştinţa autorităţii judeţene faptul că lucrările care se efectuează în acest moment pe drumurile judeţene pun în pericol valorificarea producţiei de struguri, Consiliul Judeţean Vrancea deja  a luat măsuri şi a solicitat companiilor care lucrează pe drumurile judeţene DJ 205 B care traversează localităţile (Dumbrăveni – Gugeşti – Popeşti – Urecheşti – Budeşti – Coteşti – Blidari – Bonţeşti – Dălhăuţi – Faraoanele – Râmniceanca – Beciu – Odobeşti) şi DJ 205 C care traversează localităţile ( Goleşti – Vîrteşcoiu – Odobeşti) să execute lucrări provizorii pentru accese în proprietăţi şi accese în centrele de vinificaţie. Reiterăm, că pe sectoarele de drum reprezentând accese în proprietăţi se vor realiza lucrări provizorii, urmând ca lucrările definitive să fie continuate atunci când procesul investiţional va cere acest lucru", potrivit CJ Vrancea.

Recent, viticultorii s-au plâns că sunt în pragul falimentului. Asta din cauză că vor fi nevoiţi, şi în această toamnă, să îşi vândă strugurii pe un preţ de nimic, un kilogram de struguri de soi valorând mai puţin decât o legătură de pătrunjel.

Ei spun că preţul derizoriu este  impus de marii procesatori, care s-au înţeles să ofere la toamnă un preţ de 90 de bani pe kilogramul de struguri, tarif valabil şi acum 20 de ani.

Cultivatorii de viţă de vie din Vrancea sunt cei mai numeroşi din România, având în vedere că judeţul deţine 20% din suprafaţa viticolă a ţării.

Citiţi şi:

Un kilogram de struguri, cât o legătură de pătrunjel. De ce spun viticultorii că îi paşte falimentul şi ce i-ar putea salva

Producţia mare de struguri din acest an îi pune în dificultate pe viticultori, pentru că nu au unde depozita vinul. Ce soluţii caută autorităţile

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite