Dan Negru, despre un loc fabulos din Vrancea: „România turistică, pe care nu o arată nimeni, e şi asta“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fântânile cu cumpănă de la Păuneşti FOTO: Dan Negru
Fântânile cu cumpănă de la Păuneşti FOTO: Dan Negru

Într-o localitate din judeţul Vrancea există 30 de fântâni cu cumpănă, cu vechime de până la 200 de ani, care sunt, în continuare, folosite de săteni.

În comuna vrânceană Păuneşti există un loc unic în România, care vorbeşte despre importanţa apei pentru oamenii care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu peste 200 de ani. Aproape de centrul comunei, au fost construite în vechime peste 30 de fântâni cu ciutură şi cumpănă.

Cea mai mare parte a celor peste 30 de fântâni sunt funcţionale şi astăzi şi reprezintă mândria localităţii. Au fost săpate din nevoia ca oamenii să aibă apă, mai ales că Păuneşti este o comună amplasată pe mai multe dealuri, unde pânza freatică se află la mare adâncime.

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru s-a aflat zilele acestea în Vrancea şi a făcut o prezentare frumoasă acestui loc unic. „În Italia sau în Franţa erau obiective turistice aflate pe toate hărţile. Turismul de la noi promovează vara roabele cu şampanie din Mamaia si iarna, cozile de maşini de pe DN1. Atât. România turistică, pe care n-o arată nimeni e şi asta”, a scris Dan Negru pe Facebook.  

VIDEO

Prezentatorul spune că nu a găsit nici un indicator pe drum care ducă la acest loc unic, nici drumul nu este foarte bun, dar că neapărat oamenii  trebuie să ajungă acolo şi să vadă minunăţiile de la Păuneşti.

În ultimii doi ani, fântânile au făcut obiectul unei reabilitări totale. Primăria a alocat din bugetul local suma de 90.000 de lei, pentru aducerea fântânilor la stadiul iniţial.

Fiecare fântână poartă numele celui care a construit-o, astfel că lumea ştie că se duce la apă „la Duman“, „la Berbece“ sau „la Ichim“.

În afară de nevoia de apă, o altă explicaţie dată pentru construcţia fântânilor este aceea că obiceiul locului era de a se construi sau repara un puţ ori un izvor de apă la 40 de zile de la moartea unei persoane.

„Pe vremuri, pe la 1890, avem documente că la aceste fântâni se făcea agheasma de Bobotează. Tot satul se aduna aici, iar tradiţia s-a păstrat şi în vremea în care eram eu copil”, mai spune primarul.

Chiar dacă astăzi comuna Păuneşti beneficiază de alimentare cu apă, fântânile sunt în continuare întreţinute de comunitate, iar apa este dusă în mod regulat la Direcţia de Sănătate Publică, pentru analize, astfel încât să se evite apariţia unor eventuale boli. Analizele au arătat doar că apa nu este bună pentru sugari.

Profesorul de istorie localnic Liviu Roman crede că aceste fântâni ar trebui declarate monument al civilizaţiei rurale şi trecute pe stema comunei, ca un simbol al Păuneştiului.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Păuneşti, satul care stă în cumpănă

Fântânile cu cumpănă de la Păuneşti, „monument al civilizaţiei rurale“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite