Colaborare PNL-PSD pentru deszăpezirea drumurilor din Vrancea. Cât costă lucrarea pe kilometru de şosea

Colaborare PNL-PSD pentru deszăpezirea drumurilor din Vrancea. Cât costă lucrarea pe kilometru de şosea

Vrancea are o reţea de 592 de kilometri de drumuri judeţene FOTO Adevărul

Contractul este valabil pentru trei ierni consecutive. Reţeaua de drumuri judeţene din Vrancea numără nu mai puţin de 592 de kilometri, iar deszăpezirea a fost împărţită pe două sectoare.

UPDATE: Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea au admis că au greşit când au spus că acest contract este valabil pentru următoarele trei ierni, precizând că  este ultima iarnă a convenţiei.


Autorităţile judeţene din Vrancea vor face deszăpezirea cu firmele Sotirex şi Roman Impex, ambele aparţinând fostului deputat şi membru important PSD, Victor Roman.

Pentru această iarnă, societăţile amintite vor încasa 4,5 milioane de lei pentru deszăpezirea celor 592 de kilometri de drumuri judeţene, asta dacă va ninge.

Practic, fiecare kilometru de drum care va fi deszăpezit va costa peste 1.500 de euro, iar realitatea a demonstrat că de multe ori primarii, cu utilajele din dotarea unităţilor administrativ teritoriale, au scos localităţile din nămeţi atunci când operatorul s-a aflat în dificultate.

"Contractul prevede, aşadar, împărţirea judeţului în două zone: Baza Sud (unde sunt prevăzute 25 de utilaje) şi Baza Nord (24 utilaje). Firmele responsabile vor acţiona cu lame, freze, autofreze, încărcătoare şi are stocuri asigurate de material antiderapant. Din cele 49 de utilaje, jumătate din ele trebuie să fie prezente în bazele de deszăpezire (pentru care se plăteşte tarif de ,,aşteptare”), iar celelalte utilaje vor acţiona numai în cazuri de urgenţă, dacă utilajele alocate iniţial nu fac faţă la intervenţii", potrivit lui Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi al PNL Vrancea.

Din anul 2004 şi până acum, firmele lui Victor Roman, supranumit şi "regele asfaltului din Vrancea", nu au ratat nici un contract de deszăpezire pe drumurile judeţene din Vrancea.

În anul 2019, Curtea de Conturi a verificat documentele Consiliului Judeţean Vrancea pentru deszăpezirea din iarna 2017- 2018, iar constatările au fost că bugetul judeţului a fost prejudiciat cu sume importante.

"A rezultat faptul că au fost pretinse la plată de către prestator, însuşite la plată şi achitate de către beneficiar, în mod nejustificat, în raport cu reglementările tehnice în vigoare, precum şi cu angajamentele contractuale prin care acestea au fost asumate, volume de servicii nereale în valoare totală de 547.581 lei", au aratat inspectorii Camerei de Conturi Vrancea.

Din compararea cifrelor puse la dispoziţie de prestator cu numărul de ore înscris în documentele ce au stat la baza decontărilor a rezultat un număr de 1.992 ore pentru care au fost pretinse la plată în mod nejustificat şi achitate nelegal, servicii de combatere a poleiului şi deszăpezire, în afara intervalelor de timp în care intervenţia utilajelor era justificată.

În acest fel, Curtea de Conturi spune că bugetul judeţului Vrancea a fost prejudiciat cu suma de 620.644 de lei, din care 547.581 de lei sunt plăţile nelegale şi 73.063 de lei sunt majorări de întârziere aferente plăţilor nelegale.

Semnătura pentru aprobarea plăţilor a fost dată de Ionel Cel Mare, vicepreşedinte al  Consiliului Judeţean Vrancea şi atunci, dar şi acum, care a motivat plata prin faptul că a avut o documentaţie anexată la factură întocmită de către persoana responsabilă de contract, care ar fi trebuit să verifice şi documentele.

La vremea respectivă, Curtea de Conturi a recomandat conducerii Consiliului Judeţean Vrancea să ia măsuri pentru stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului aferent abaterii constatate în timpul auditului.

Vă mai recomandăm:

Cum a plătit Consiliul Judeţean Vrancea peste 600.000 de lei la deszăpezire pentru servicii nereale. Aproape 2.000 de ore de aşa-zisă activitate nu apar în acte

Iubita unui deputat PSD a „împuşcat” un contract de două milioane de euro pentru deszăpezire în „Republica Oprişan”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările