Caz şocant de sclavie modernă. Cum au fost exploataţi prin muncă sute de români şi ce umilinţe au îndurat aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea şi  procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea, în cooperare cu autorităţile britanice, au destructurat o grupare infracţională specializată în trafic de persoane.

Nu mai puţin de 15 percheziţii domiciliare au avut loc marţi la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale transfrontaliere, specializată în trafic de persoane. Din acestea, opt percheziţii au avut loc la Londra, în Anglia şi 7 în judeţul Vrancea, în cadrul unei acţiuni comune a poliţiei britanice- JIT, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Vrancea.

Potrivit poliţiştilor, în perioada 2015 - 2018, opt bărbaţi şi patru femei, cu vârste cuprinse între 26 şi 50 de ani, din judeţul Vrancea, ar fi constituit un grup infracţional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia.

Astfel, membrii grupului ar fi racolat, transportat şi găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare şi abuz de autoritate, uneori prin violenţă, lipsire de libertate şi reţinerea documentelor de călătorie le-ar fi obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obţinut mari sume de bani şi foloase materiale.

bani

"În fapt, membrii grupului infracţional ar fi intermediat, pentru alţi cetăţeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcţii, şi le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obţinute de la angajator, diferenţa fiind însuşită de către aceştia în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiţii insalubre, iar hrana insuficientă. În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit şi ridicat în vederea cercetărilor 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri şi telefoane mobile, precum şi documente şi carduri bancare emise de autorităţile din Anglia", potrivit IPJ Vrancea.

Concomitent cu desfăşurarea acţiunii în România, s-a acţionat şi în Anglia, iar poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea s-au deplasat la Londra, pentru a desfăşura activităţi comune de anchetă cu poliţia britanică.

Conform legislaţiei române, bănuiţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani, iar, conform legislaţiei britanice, aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de sclavie modernă.

Până în prezent, în urma activităţilor desfăşurate, 4 persoane au fost depistate pe raza judeţului Vrancea, iar 8 pe teritoriul Angliei.

La acţiune au participat poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite