Bilanţ ISU Dolj: Peste 570 de apeluri la 112, în 24 de ore, pentru a semnala situaţii de urgenţă cauzate de furtună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TVF Oltenia
FOTO TVF Oltenia

Un bilanţ provizoriu dat publicităţii, duminică, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj arată că autorităţile au primit, în decurs de aproximativ 24 de ore, peste 570 de apeluri la 112 prin care localnicii semnalau situaţii de urgenţă cauzate de furtună, în condiţiile în care şase localităţi ale judeţului s-au aflat sub Cod roşu meteorologic.

Conform datelor furnizate de ISU Dolj, de sâmbătă de la ora 17:10 până duminică la ora 17:50, pe numărul destinat apelurilor de urgenţă au fost primite peste 570 de apeluri care au semnalat producerea unor situaţii de urgenţă asociate manifestării fenomenelor meteo extreme.

"În municipiul Craiova, pompierii au intervenit pentru degajarea a 14 acoperişuri afectate de vântul puternic, dar şi pentru degajarea a 26 copaci căzuţi pe carosabil ori în zone pietonale. În urma furtunii au fost avariate un număr de peste 51 de autoturisme. De asemenea, pompierii au salvat 5 persoane care se aflau blocate în autoturisme pe străzile inundate şi 2 persoane aflate într-o farmacie inundată. S-a intervenit pentru evacuarea apei care a pătruns în 11 clădiri aparţinând unor instituţii publice, operatori economici, precum şi în 20 de gospodării, dar şi de pe unele dintre străzile inundate. Alături de pompieri s-au aflat în permanenţă echipaje ale structurilor subordonate autorităţilor locale (RAADPFL Craiova, Compania de Apă Oltenia, Salubritate Craiova, ş.a.), sub coordonarea factorilor de decizie din cadrul administraţiei locale, precum si colegii din cadrul structurilor de Poliţie şi Jandarmerie, care au intervenit în sprijinul cetăţenilor afectaţi de inundaţii şi vijelie”, informează, duminică seară, ISU Dolj.

De asemenea, alături de pompierii doljeni au intervenit şi colegi de la ISU Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

În urma fenomenelor extreme  - vijelie şi ploaie torenţială care a produs viituri care au luat autoturisme cu ele - nu au fost victime.

În perioada furtunii pompierii au emis mesaje RO-ALERT către populaţia din zonele vizate de avertizările meteo; au transmis mesaje către instituţiile publice cu responsabilităţi specifice, cu măsuri pentru monitorizarea situaţiei operative şi după caz, pentru executarea misiunilor de protecţie şi intervenţie, potrivit competenţelor.

Duminică, forţele de intervenţie de la ISU Mehedinţi, Olt şi Vâlcea s-au retras către judeţele de reşedinţă în timp ce ca pompierii doljeni, alături de autorităţile locale, continuă să intervină pentru degajarea copacilor şi a acoperişurilor luate de vânt, precum şi pentru scoaterea apei din gospodăriile populaţiei sau din clădirile operatorilor economici sau instituţiilor publice.

Duminică, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a publicat pe Facebook un film realizat de un localnic al cărui geam a fost spart de un acoperiş luat de vânt şi purtat la 200 de metri distanţă.

"Momentul în care unui craiovean care filma furtuna de afară i-a intrat un acoperiş pe geam, de la un bloc aflat la 200 de metri distanţă. Atât el, cât şi soţia sa au fost răniţi de cioburi. Aşa a arătat un cod roşu la Craiova! Peste codul roşu nu mai există nimic altceva...”, a scris primarul pe Facebook.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite