Ţăranul care a uimit un judeţ cu invenţia lui: ciocanul electromecanic care bate fierul de plug pentru tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocanul electromecanic cântăreşte 32 de kilograme
Ciocanul electromecanic cântăreşte 32 de kilograme

Florin Nedea, un bărbat din comuna doljeană Leu, a inventat, în urmă cu 14 ani, ciocanul electromecanic. Unealta cântăreşte 32 de kilograme şi este folosită pentru a putea bate fierul de plug pentru tractoare.

Olteanul a povestit că, în 1989, a rămas fără loc de muncă, iar din momentul respectiv s-a gândit că trebuie să se specializeze ca fierar pentru a putea supravieţui. În mai puţin de doi ani, a devenit cel mai iscusit meşter din judeţul Dolj. Florin Nedea s-a gândit că poate să îşi uşureze munca cu ajutorul unui ciocan electromecanic, care să bată fierul de plug pentru tractoare.

„Timp de 13 ani, am lucrat ca electromecanic la Întreprinderea Minieră Lupoaia din Motru. Imediat după ce am rămas fără un loc de muncă, am devenit fierar cu acte în regulă, iar oamenii au început să mă caute pentru a le oferi serviciile prestate de mine. Este foarte greu să baţi fierul de plug pentru tractoare, aşa că m-am gândit să inventez un ciocan electromecanic care să îmi uşureze munca. M-am pus pe treabă, iar în 2001 am reuşit să îmi realizez visul. Am pus pe picioare o unealtă de 32 de kilograme, care are un motor de 2,2 kw şi 7 arcuri care trag în jos ciocanul. Astfel, îi fac coborârea mai rapidă şi impactul mai puternic“, a precizat inventatorul din Dolj. 

Invenţia poate fi multiplicată

Inventatorul din comuna Leu are şi un mare regret: nu are bani să îşi înregistreze invenţia la OSIM. „Un document atestat, cu siguranţă, m-ar ajuta să vând acest ciocan electromecanic. Firmele de maşini şi tractoare agricole ar putea să multiplice acest ciocan şi să îşi facă treaba mult mai uşor. În momentul de faţă, sunt total descurajat şi sunt convins că nu o să reuşesc să brevetez această invenţie. În ziua de astăzi, dacă nu ai bani, nu rezolvi absolut nimic“, a mai povestit Florin Nedea.  

Ciocanul electromecanic funcţionează cu ajutorul unei pedale, iar pornirea şi oprirea se face electric. „Fierul din forjă, când e înroşit bine, se bagă la bătut şi, astfel, îmi uşurez munca. Pulsul barosului este de 70 de lovituri pe minut“, a mai spus Nedea.

Inventatorul a fost la Ministerul Agricultorii şi a cerut finanţare pentru a-şi putea construi un atelier subteran: „Din câştigul pe care îl fac de pe urma ciocanului electromecanic, reuşesc să îmi trimit fetele la şcoală şi să îmi achitt facture la curent. Lucrez şi ca agent de pază, ca să mai aduc un ban în casă. Inventatorii în România nu sunt luaţi în seamă, iar dacă vrei să realizezi ceva, trebuie să o faci pe banii tăi. Cei de la Ministerul Agriculturii nu au vrut să mă ajute niciodată. Mi-au spus în faţă că nu au fonduri pentru acest gen de invenţii. Aceasta este situaţia“, a mai precizat doljeanul.

Localnicii din Leu sunt mândri că Florin Nedea a devenit cunoscut în tot judeţul datorită invenţiei pe care a realizat-o acum 14 ani. „Are clienţi din toată zona şi este un om serios, care ştie să îşi facă treaba. Fierari ca el în Dolj nu cred că mai există. A făcut un ciocan electric, care bate fierul de plug pentru tractoare. Am văzut şi eu cum funcţionează şi am rămas impresionant. Este o adevărată maşinărie care merge la parametri normali. Are 70 de bătăi pe minut şi cântăreşte peste 30 de kilograme. Păcat că nu a fost ajutat să realizeze mult mai multe lucruri. El poate să facă multe, dar nu are bani. Mi-a povestit că s-a gândit la încă două invenţii“, a spus Ion Săceanu, localnic din Leu.    

Florin Nedea a mai declarat că îşi doreşte să realizeze un dispozitiv de spart lemne, dar are nevoie de suma de 4.000 de lei pentru a putea duce la bun sfârşit această invenţie.

Vă mai recomandăm:

Un român a fost premiat cu medalia de aur pentru o invenţie care va revoluţiona tratamentele stomatologice şi dermatologice. Medicul stomatolog Bogdan Vlădilă a câştigat numeroase premii pentru invenţiile sale, cel mai recent fiind medalia de aur obţinută în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii si Inovaţii "Traian Vuia".

Invenţie clujeană: „codolata“, ciocolata cu ulei de cod, desertul care îţi calmează copilul şi-ţi scade colesterolul. Cum îi convingi pe copii şi pe adulţi să mănânce ulei de cod, un supliment alimentar cu gust neplăcut, dar care echilibrează sistemul nervos şi scade nivelul colesterolului din sânge?

Poate cea mai utilă sau stupidă invenţie: umbrela pentru telefon vine din Coreea. Băţul de selfie te ajută să-ţi faci poze singur mai bine. După această invenţie, vine şi umbrela pentru telefon, ca să nu te chinui când plouă.



 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite