VIDEO Cum se acordă primul-ajutor în cazul unei persoane electrocutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mavromalidi - paramedic ambulanţa prim-ajutor SMURD Sursa ISU Constanţa

Pentru primul-ajutor în caz de electrocutare este absolut necesar ca victima să fie întâi deconectată de la sursa de electricitate, altfel vom avea două victime în loc de una.

Electrocutarea este una dintre cele mai des întâlnite situaţii domestice sau pe teren, astfel că este obligatoriu să ştim câteva informaţii de bază privind acordarea de prim-ajutor. 

Ni le explică paramedicul Adrian Mavromalidi (video - sursa ISU Dobrogea), instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD. 

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicul Adrian Mavromalidi.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. „Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, arată paramedicii. 

„În practică se întâlnesc două situaţii: 1. Accidentatul nu se poate desprinde de instalaţia electrică; 2. Accidentatul s-a desprins de instalaţia electrică, nemaifiind în contact cu aceasta şi nici în imediata ei apropiere. În ambele situaţii, persoana care acţionează pentru a acorda un prim ajutor, salvatorul (salvatorii), trebuie să constate cu operativitate situaţia concretă a victimei şi să hotărască modul de acţionare, astfel încât să nu-şi pericliteze propria integritate corporală sau chiar viaţă, expunându-se aceluiaşi risc“, se arată pe site-ul legislatiamuncii.manager.ro

Specialiştii de la Legislaţia Muncii dau următoarele sfaturi:

„Operaţiile de prim-ajutor în cazul unui accident prin electrocutare 

I. Scoaterea accidentatului de sub influenţa curentului electric, în cazul în care acesta nu s-a putut desprinde de instalaţia electrică

Există două situaţii distincte determinate de tensiunea de lucru:

1. Dacă tensiunea de lucru este sub 1.000 V, veţi proceda în felul următor:

- Acţionaţi pentru întreruperea tensiunii prin deschiderea întrerupătorului de alimentare, iar în lipsă acestuia, prin deschiderea separatorului, scoaterea siguranţelor, scoaterea din priză, de la caz la caz.

- Dacă scoaterea de sub tensiune a instalaţiei necesită prea mult timp, reducând operativitatea intervenţiei, scoateţi accidentatul de sub tensiune prin utilizarea oricăror materiale sau echipamente electroizolante care sunt la îndemână, astfel încât să se reuşească îndepărtarea acestuia de zonă de pericol.

Dacă persoana electrocutată este în contact cu instalaţia electrică şi se află şi la înălţime, există pericolul căderii ei. De aceea, trebuie să luaţi măsuri de evitare a acestei consecinţe. Puteţi fie să sprijiniţi accidentatul cu proptele izolante, fie să organizaţi atenuarea căderii prin prinderea victimei ori prin plasarea pe sol a unor suporturi groase la locul eventualei căderi: paie, materiale textile, crengi etc.

 
2. Dacă tensiunea de lucru este peste 1.000 V, însăşi apropierea de accidentat poate prezenţa pericol pentru salvator, din cauza tensiunii de pas.

Deconectarea instalaţiei (scoaterea de sub tensiune) va putea fi efectuată numai de către o persoană care cunoaşte bine instalaţia. Scoaterea accidentatului din instalaţii aflate sub tensiune este permisă numai după deconectarea acesteia.

Scoaterea accidentatului din instalaţia aflată sub tensiune este permisă numai în staţiile electrice unde operaţia se execută de către personalul special instruit în acest sens şi care utilizează mijloace de protecţie electroizolante adecvate: cizme şi mănuşi de înaltă tensiune, stânga de manevră corespunzătoare tensiunii nominale a instalaţiei.

Dacă accidentatului i s-au aprins hainele din cauza arcului electric provocat ca urmare a atingerii instalaţiei electrice, imediat după ce este îndepărtat de sub tensiune se va acţionă pentru stingerea hainelor aprinse. Este de preferat că accidentatul să fie culcat la pământ în timpul intervenţiei, deoarece mişcarea acestuia ca o torţă vie îngreunează acţiunile de salvare.

 
II. Determinarea stării accidentatului

După scoaterea accidentatului de sub tensiune şi în afară pericolului generat de această, se va determină starea clinică a victimei printr-o examinare rapidă, deoarece tot ceea ce se va face în continuare depinde de această stare. Examinarea stării clinice depinde de starea accidentatului: accidentatul este conştient; accidentatul este inconştient; accidentatul prezintă vătămări sau răni.

Dacă accidentatul este conştient, examinarea este uşurată de faptul că se poate comunica cu accidentatul şi i se pot adresa întrebări: „Ce te supără?“, „Ai ameţeli?“, „Ai greaţă?“, „Ai dificultăţi în respiraţie?“, „Te supără inima?“ În timpul întrebărilor se caută vizual eventualele semne exterioare ale stării de rău: paloarea sau roşeaţă excesivă, transpiraţia feţei şi a palmelor, prezenţa şi caracteristicile respiraţiei şi ale pulsului. În cazul unei stări de rău se cheamă imediat salvarea. 

Dacă accidentatul este inconştient, adică îi lipsesc reflexele de autoapărare şi capacitatea de mişcare autonomă, funcţiile vitale de bază - respiraţia şi circulaţia - pot fi satisfăcătoare. Pentru a determina starea clinică a victimei, procedaţi în felul următor: 

- Dacă în urma accidentului prin electrocutare nu au rezultat vătămări şi leziuni care ar contraindica într-un mod evident mişcarea şi deplasarea accidentatului (de exemplu: cădere cu grave leziuni şi vătămări, fracturi, hemoragii), aşezaţi accidentatul într-o poziţie care să permită examinarea să, respectiv în poziţie culcat pe spate pe o suprafaţa plană şi suficient de rigidă. 

- Desfaceţi hainele la gât, piept şi zona abdominală.

- Verificaţi starea respiraţiei şi existenţa pulsului.

- În cazul lipsei funcţiilor vitale, fără a mai ţine seamă de eventualele interdicţii de mişcare, i se va face accidentatului respiraţie artificială sau reanimare cardio-respiratorie.“

„Atenţie! Chiar dacă prin electrocutare accidentatul nu a suferit leziuni care să îi dea stări de rău, nici măcar trecătoare, el trebuie ţinut în repaus timp de 30-60 de minute şi supus apoi unei consultaţii medicale. Orice persoană care a suferit un accident prin electrocutare va fi transportată la spital pentru supraveghere medicală, deoarece ulterior accidentului pot surveni tulburări de ritm cardiac“, recomandă specialiştii de la site-ul legislatiamuncii.manager.ro

Unde poţi face cursuri de prim-ajutor

Cursuri de prim-ajutor pot fi făcute GRATUIT la Fundaţia pentru SMURD şi la Centrul SMURD de la ISU, indiferent de pregătirea medicală a cursantului. 

La Fundaţia pentru SMURD (înfiinţată de dr. Raed Arafat, părintele SMURD) este de ajuns să contactezi forul şi vei face gratuit acest curs, unde vei primi informaţiii teoretice şi practice.

La Centrul SMURD din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, solicitanţii vor putea participa şi la ieşiri pe teren şi vor fi alături de paramedici la intervenţii. Pentru acest lucru, trebuie să depună din start un dosar cu documente care să ateste că are o stare bună de sănătate, care să-i permită acest antrenament. 

Sesiunea de pregătire ar trebui împrospătată periodic, pentru ca modul de acţiune să nu fie uitat sau alterat de trecerea timpului. 

De la distanţă oricând puteţi accesa un ghid de prim-ajutor pe site-ul fiipregatit.rorealizat de Fundaţia pentru SMURD, unde sunt informaţii extrem de utile, date de specialişti în intervenţia de prim-ajutor. 

Pe Youtube există, de asemenea, un tutorial de prim-ajutor, intitulat Manual video de prim-ajutor.  

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cum se acordă prim-ajutorul corect în caz de convulsii. „O criză poate dura între 30 de secunde şi 5 minute“

VIDEO Cum extragi din maşină victima unui accident rutier. Câteva mişcări vitale pentru siguranţa rănitului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite