România inaugurează un nou punct de frontieră cu Bulgaria. Dacă n-ar fi fost deschis până la 31 decembrie, autorităţile ar fi trebuit să înapoieze fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctul de trecere a frontierei de la Dobromir, la graniţa Bulgaria Sursa Poliţia de Frontieră Constanţa
Punctul de trecere a frontierei de la Dobromir, la graniţa Bulgaria Sursa Poliţia de Frontieră Constanţa

România va deschide un nou punct de frontieră cu Bulgaria, în judeţul Constanţa. Dacă nu era inaugurat până la 31 decembrie, România ar fi trebuit să dea banii înapoi Uniunii Europene.

Punctul de Trecere a Frontierei Dobromir (România) - Krushari (Bulgaria) va fi deschis oficial luni, 17 decembrie 2018, la ora 11.00. Acesta face parte dintr-un proiect transfrontalier susţinut de Uniunea Europeană. Dacă nu era gata până la 31 decembrie 2018, România ar fi trebuit să dea banii înapoi Uniunii Europene. 

Vişel Iusein, primarul Dobromirului, spunea în aprilie 2017 că a bătut drumurile la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru alocare suplimentară de fonduri ca proiectul să poată fi terminat. 

„Până la finele anului ar fi gata, dacă ni se alocă bani. De trei ori am fost la Ministerul Dezvoltării pentru a cere banii, ar mai fi nevoie de vreo 300.000 de lei pentru a face a doua bandă de trecere şi un refugiu. Locul este păzit de Poliţia Locală şi de Poliţia de Frontieră, ca să nu se distrugă ce s-a construit acolo“, spune primarul din satele căruia dispar şi conductele pentru reţeaua de apă.

În judeţul Constanţa vor exista astfel, începând din 17 decembrie, 5 puncte de trecere a frontierei româno-bulgare: Vama Veche, Negru Vodă, Ostrov, Lipniţa, Dobromir, care să faciliteze traficul între cele două ţări. Între Lipniţa şi Dobromir este o distanţă de 19 kilometri.

GALERIE FOTO DE LA DESCHIDEREA PTF LIPNIŢA 

În septembrie 2012, o hotărâre de guvern semnată de cabinetul Victor Ponta stabilea ca la graniţa cu Bulgaria să fie deschise două puncte de trecere a frontierei: Dobromir (corespondent bulgar Krushari) şi Lipniţa (corespondent bulgar Kainargea).

Proiectul transfrontalier avea valoarea de 6,8 milioane euro şi era susţinut de Uniunea Europeană, în vederea intrării celor două ţări vecine, România şi Bulgaria, în Spaţiul Schengen - unde frontierele nu există, de fapt.

Drumurile de legătură ale României cu Bulgaria (de 10-12 kilometri) au fost construite de Consiliul Judeţean Constanţa, iar punctele de trecere a frontierei au fost amenajate de primăriile locale Dobromir şi Lipniţa, dar Poliţia de Frontieră a refuzat ani la rând să preia obiectivele. Motivul: acestea nu îndeplineau condiţiile de securitate prevăzute pentru o ţară care constituie graniţă a Uniunii Europene, pentru că între timp „s-a schimbat modificarea“ - România şi Bulgaria nu fuseseră primite în Spaţiul Schengen, deci trebuie să îndeplinească alte criterii mai riguroase. Recent, Bulgaria a obţinut acordul de intrare în Spaţiul Schengen. 

PTF Lipniţa Foto Sînziana Ionescu

Imagine indisponibilă

Concret, de la Dobromir lipsea banda suplimentară de circulaţie, pe care să fie trase deoparte autovehiculele pentru control, şi un refugiu. La Lipniţa lipsea, în plus, facilităţile de cazare pentru persoanele reţinute - migranţi, pasageri clandestini, infractori.

Pe scurt, dacă ambele punctele de trecere a frontierei nu deveneau funcţionale până la 31 decembrie 2018, România şi Bulgaria trebuie să dea banii înapoi - pentru că România nu şi-a îndeplinit partea care-i revenea din acest proiect. Bulgaria are totul gata şi aşteaptă ca românii să se pună la punct.

Lipniţa a reuşit inaugurarea PTF-ului în octombrie 2017. La finele lui noiembrie 2018, Primăria Lipniţa a reuşit  racordarea la reţeaua electrică a punctului de frontieră, după numeroase demersuri făcute la Guvern. În cele din urmă au fost alocate fonduri, prin Ministerul Energiei, companiei ENEL care a realizat legarea la reţea. Conexiunea trebuia făcută cu satul Carvăn, aflat la 2,5 kilometri de punctul de frontieră.

Până atunci, PTF Lipniţa (foto jos) a fost alimentat cu energie de la panouri radiante şi de la un generator electric care consuma 200 litri de motorină/24 ore. Soluţia temporară asigura desfăşurarea tuturor operaţiunilor necesare unui sediu în care se lucra non-stop: de la iluminare, la încălzire în sezonul rece şi verificarea documentelor de transport, de transmitere a datelor etc. Costurile erau suportate de Primăria Lipniţa. 

Punctul de trecere a frontierei PTF Lipniţa Constanţa graniţa cu Bulgaria Foto Primăria Lipniţa

„N-am fi reuşit dacă nu intervenea Consiliul Judeţean Constanţa şi Prefectura Constanţa“, spune primarul Florin Crăciun. Acum, aceşti bani care erau înghiţiţi de generator pot fi direcţionaţi către rezolvarea treburilor comunitare. 

De la inaugurarea din octombrie 2017 până la finele verii 2018, PTF Lipniţa a fost tranzitată de 15.200 persoane, dinspre România şi dinspre Bulgaria, cu 5.300 autoturisme de maximum 3,5 tone. Lipniţa este folosită actualmente ca alternativă la PTF Ostrov (România) - Silistra (Bulgaria), folosită de autovehiculele de mare tonaj. Scurtătura este de 80 kilometri. 

Pe aceeaşi temă: 

La frontiera de la Lipniţa, un român strămutat din Cadrilater şi-a întâlnit colegul de şcoală din Bulgaria. Alt bătrân a trecut graniţa în România după 77 ani

Cel mai nou punct de trecere a frontierei cu Bulgaria a fost conectat la reţeaua electrică. Până acum funcţiona cu un generator şi cu panouri radiante

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite