Reacţia sindicatului după anunţul lui Drulă privind desfiinţarea ARSVOM: „Dacă un parlamentar e prins furând se desfiinţează Parlamentul?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navă ARSVOM de intervenţie - foto: Sindicat ARSVOM
Navă ARSVOM de intervenţie - foto: Sindicat ARSVOM

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare este în atenţia publică după ce directorul general a fost reţinut de DNA pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Ministrul Transporturilor vrea chiar desfiinţarea instituţiei, deşi sindicaliştii susţin că este dezinformat

Daniel Manole, directorul ARSVOM, este acuzat că a cumpărat patru nave de salvare cu 85 de milioane de lei, iar firma câştigătoare a licitaţiei doar „ar fi mimat” construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia.

„Pentru contribuţia sa, Daniel Manole (acum arestat la domiciliu - n.red.) ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de ARSVOM către societatea care a livrat navele”, a transmis DNA Constanţa.

Imediat, ministrul Cătălin Drulă a anunţat suspendarea acestuia din funcţie, apoi, duminică (4 iulie) a anunţat că va desfiinţa ARSVOM. „Am un anunţ de făcut: această Agenţie va fi desfiinţată. Am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul. Atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) pentru că, de fapt, nici nu îşi avea neapărat rostul (…) sunt suspiciuni mari de integritate”, a declarat Cătălin Drulă.

Ministrul spune că salută acţiunea procurorilor DNA şi arată că ARSVOM era în atenţia unui control dispus de el. „Dacă vă aduceţi aminte, în martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a putut ieşi din port că era vreme rea şi barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vremea aia. Am trimis un corp de control acolo, un control încheiat care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de  achiziţii”, a mai spus Cătălin Drulă.

„Reacţie ruptă de realitate”

Sindicatul ARSVOM a reacţionat imediat după apariţia informaţiei că ministrul vrea să desfiinţeze Agenţia. „Ministrul Drulă are cea mai incompetentă poziţie pe această tema datorită reacţiei sale, ruptă de realitate”, au spus duminică sindicaliştii.


Sindicaliştii ARSVOM

proteste arsvom mare salvare vieti

Robert Robescu (liderul de sindicat) a declarat pentru „Adevărul” că „este o decizie luată la nervi, probabil. Nu ştiu dacă are şi acoperire legală. Vă dau un exemplu: dacă un manager de spital este prins că a furat se desfiinţează spitalul? Să răspundă cel care a furat, aşa este normal. Parlamentul nu s-a desfiinţat şi au fost mulţi parlamentari prinşi la furat”.

De asemenea, liderul de sindicat arată cu degetul înspre Raed Arafat, şeful DGSU, care „pofteşte de mult timp la această instituţie. Din 2019 dorea să ia cu fonduri europene nişte nave de căutare-salvare. Ministerul Transporturilor este prins în convenţii internaţionale prin care este obligat să facă această activitate, cu oameni şi organe de specialitate”.

Sindicaliştii spun că desfiinţarea ARSVOM nu a fost discutată cu partenerii de dialog social înainte de a se lua o decizie, iar premierul Cîţu nu ar şti despre ce este vorba. De aceea, au solicitat de urgenţă o întrevedere cu ministrul Transporturilor şi cu premierul României şi se pregătesc chiar de proteste. „Sub ce formă ne vrea IGSU? IGSU vrea doar atribuţiile noastre”, conchide Robert Robescu.

Cătălin Drulă, acuzat că vorbeşte fără să se informeze

Când a anunţat desfiinţarea ARSVOM, Cătălin Drulă a menţionat din nou episodul în care nava Artemis a Agenţiei nu ar fi putut pleca din Portul Constanţa pentru a salva vieţile a 13 marinari ucraineni al căror vapor s-a scufundat în larg.

Marian Cosma este angajatul ARSVOM care a intervenit cu nava „Artemis” în cazul acesta. El povesteşte ce s-a întâmplat în acea dimineaţă, recomandându-i ministrului Drulă să se informeze mai bine. „Domnule ministru, informaţi-vă personal de găinile din ograda proprie înainte de a face declaraţii false în public sau citind comunicate de presă copy - paste”.

VIDEO: Intervenţia SAR „Artemis” din martie sursa: Marian Cosma

În dimineaţa zilei de 11 martie, nava ucraineană "Volgo Balt 179" s-a scufundat la circa 72-73 mile marine în largul Mării Negre în timp ce venea către Portul Constanţa. Alarma s-a dat la ora 6.40, iar la ora 6.56 „eram deja la travers de cardinala de Sud a portului Constanţa, însă valurile foarte mari nu mai permiteau navigarea navei cu aceeaşi viteză de croazieră, astfel încât am redus viteza pe la 7 - 8 noduri, alteori când era posibil între valuri creşteam viteza la 12 -13 noduri”, spune salvatorul.

La ora 10.00 „Artemis” se afla la 35 -36 mile de coastă (aproximativ 67 km). În acel moment au primit informaţia din partea MRCC că trebuie să se întoarcă deoarece o parte din supravieţuitori naufragiului au fost salvaţi de nava GSP Falcon care era la 17 mile distanţă de sinistraţi, iar „planul de a transfera supravieţuitorii de la GSP Falcon la SAR „Artemis” fusese „cancelat” (anulat) după evaluarea data asupra vremii de către comandantul navei GSP Falcon”, spune Marian Cosma

ARSVOM, înfiinţată prin lege în anul 2004, are aproximativ 170 de angajaţi şi este agenţia care asigură activitatea de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare şi intervenţii în caz de poluare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Proteste la ARSVOM. Ministrul Drulă vrea să desfiinţeze Agenţia de Salvare a Vieţii pe Mare

Dosarul directorului Agenţiei de Salvare pe Mare. Cum interveneau doi liberali pe lângă ministrul Drulă ca să le ţină oamenii în funcţii: „Fac ce vrei tu!”











 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite