Povestea fabuloasă a palatului ridicat prin desfiinţarea a două străzi. Ridicarea clădirii a durat aproape zece ani
0
Palatul Comunal, acum Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, are o poveste fascinantă. Piatra de temelie a construcţiei a fost pusă în 1912, de Principele Ferdinand. Lucrările de construcţie au fost sistate în 1913 şi reluate în vara anului 1914 şi oprite iar din cauza Primului Război Mondial.
Sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, fostul Palat Comunal, ce adăposteşte vestigii ale vechiului Tomis, a fost cândva sediul Primăriei.
Piatra de temelie a fost pusă la 22 mai 1912, de către moştenitorul tronului, Principele Ferdinand. După serviciul religios, oficiat de Episcopul Nifon, Principele Ferdinand a semnat actul comemorativ, alături de Episcopul Nifon, Constantin Pariano, primarul Titus Cănănău şi alţi consilieri.
Edificiul este ridicat prin desfiinţarea străzilor Neptun şi Thetis, pe vechiul drum de acces în port.
Lucrările de construcţie au fost sistate in 1913, reluate în vara anului 1914 şi oprite iar, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. Inaugurarea edificiului proiectat de arhitectul Victor Ştefănescu a avut loc la 17 iulie 1921.
Serviciu de higienă pentru constănţeni
Pe vremea când era primărie, povesteşte arhitectul Radu Cornescu, la subsol era amenajată o cramă-berărie încăpătoare – pentru 300 de consumatori cu toate anexele necesare; la parter se găseau serviciul percepţiei comunale, casieria, serviciul medical, serviciul de higienă a oraşului, precum şi două săli mari, în lateralele clădirii (o cafenea-cofetărie şi un restaurant) având intrările prevăzute cu terase (porticele acoperite, care astăzi adăpostesc vestigiile antice).
La etaj, se găseau sala de consiliu, sala de căsătorii şi cabinetul primarului. Pe celelalte trei laturi ale acestui etaj se găseau secretariatul, serviciul juridic şi cel de contabilitate. La etajul al doilea se aflau alte servicii, printre care cel de arhitectură, serviciul tehnic şi edilitar, arhivele.

FOTO ARHIVĂ RADU CORNESCU
Primăria a funcţionat aici până în anul 1977, când s-a mutat în noua clădire din Parcul Arheologic (Casa Albă). În construcţia din Piaţa Ovidiu s-a mutat Muzeul Arheologic, care funcţionase până atunci în clădirea Arhiepiscopiei Tomisului.