Hotărârea Forţelor Navale Române care provoacă panică printre soldaţi: „Stau 10 militari într-o cameră a navei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină epidemie de coronavirus, Forţele Navale au luat măsuri pentru asigurarea capacităţii de luptă a navelor. Decizia a stârnit nemulţumiri.

Mama unui militar din Marina Română a trimis un mesaj cotidianului „Adevărul“ în care reclamă modul în care au fost cazaţi angajaţii MApN: „Fiul meu este încazarmat pe una din navele marinei militare pe o durata de două săptămâni. Sunt foarte îngrijorată pentru fiul meu deoarece înainte să îi încazarmeze pe nava, nu li s-a făcut testul de COVID-19 şi astfel se pot îmbolnăvi între ei.

Navele militare au spaţii restrânse, ei stau la grămadă, dorm în paturi apropiate în încăperi mici, de exemplu fiul meu stă cu încă 9 colegi într-o cameră. Majoritatea dintre ei nu poartă măşti, condiţiile de igienă sunt precare pe aceste nave. Nu sunt protejaţi cu nimic, dacă ar fi lucrat în ture, ar fi fost mult mai puţine persoane la muncă şi nu ar fi fost aşa expuşi. Poate la unităţile de uscat este altfel pentru că au spaţii mai mari dar pe nave toate spaţiile sunt înguste iar ei sunt mulţi“, sună apelul femeii.

Reprezentanţii Biroului informare şi relaţii publice al Statului Major al Forţelor Navale ne explică ce înseamnă încazarmarea şi care sunt condiţiile pe navele Marinei Militare. „Structurile din Forţele Navale continuă desfăşurarea activităţilor specifice, pentru menţinerea capacităţii de luptă şi îndeplinirea obiectivelor, concomitent cu executarea unor misiuni în sprijinul forţelor Ministerului Afacerilor Interne, conform prevederilor decretelor privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale ordonanţelor militare emise ulterior. Activităţile de instrucţie au fost adaptate, prin implementarea unor reguli şi măsuri specifice de protecţie în structurile Forţelor Navale, pentru a preveni infectarea personalului cu COVID-19“.

Astfel, încazarmarea unui procent din echipajele navelor, prin rotaţie, este una dintre măsurile dispuse cu caracter local şi temporar, unde este nevoie, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor principale ale Armatei României, precum şi pentru a asigura interacţiunea minimă între membrii echipajelor cu exteriorul. 

În mod particular, la intrarea în porturile militare se execută dezinfecţia mijloacelor auto cu substanţe specifice. Zilnic, se execută dezinfecţia spaţiilor de lucru din clădiri şi de la bordul navelor.

În Forţele Navale, la intrarea personalului în unitate sau la bordul navelor şi, ulterior, pe timpul programului de lucru, se execută de două ori pe zi screening medical, prin măsurarea temperaturii personalului pentru depistarea unor eventuale simptome. De asemenea, la intrarea în unităţi şi la bordul navelor există puncte de dezinfecţie pentru personal.

Înainte de plecarea navelor în misiune pe mare, au fost, sunt şi vor fi luate măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19, precum controlul clinic al membrilor echipajelor şi asigurarea mijloacelor şi materialelor sanitare de protecţie pentru personal, ne dau asigurări cei din Forţele Navale.

Conform procedurilor în vigoare, echipajele navelor care vor participa la misiunile viitoare vor fi testate pentru COVID-19, cu două săptămâni înainte de plecarea în misiune, după care vor fi plasate 14 zile în izolare, la bordul navelor.

În cazul în care unul dintre militari va prezenta simptome de coronavirus, el va fi plasat, imediat, în spaţii special destinate pentru izolare /carantinare şi va fi testat. În funcţie de rezultatul testului, dacă situaţia o impune, persoanele confirmate a fi infectate sunt evacuate de la bord şi sunt transferate la o facilitate medicală special destinată pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite