Grigore Leşe a semnat un angajament cu fosta Securitate. Ce obligaţii avea sursa „Pamfil“ şi cum comentează artistul documentele din arhiva CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unei adeverinţe a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Grigore Leşe a fost recrutat de fosta Securitate în anul 1977. Artistul, la acea vreme profesor de muzică, a semnat un angajament cu numele „Pamfil“.

Artistul Grigore Leşe a fost recrutat de fosta Securitate la data de 22 aprilie 1977, la vremea când era profesor de muzică la Şcoala Generală din comuna Lăpuş pentru „supravegherea pe linie de securitate şi miliţie a cadrelor didactice şi a elevilor acestei şcoli“, se arată în adeverinţa eliberată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, conform adeverinţei nr. 1556/ 24.05.2011. 

După transferarea sa ca îndrumător artistic la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Exploatări Geologie din Târgu Lăpuş, Leşe a fost preluat de Securitatea oraşului în problema artă-cultură. 

CNSAS a stabilit că Grigore Leşe este „titular al dosarului fond reţea nr. R 288112 (Cotă CNSAS), însă reprezentanţii instituţiei nu au identificat documente transmise Securităţii de către Leşe Grigore. Prin urmare, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii.

Grigore Leşe, care iniţial a făcut parte din piesa-manifest a trupei Taxi, intitulată „Despre smerenie“, a cerut să se retragă, în urmă cu doi ani, precizând că i s-a spus că mesajul melodiei are legătură cu bisericile de lemn şi cultura străveche, nicidecum cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. 

Grigore Leşe a fost implicat recent într-un scandal: a oprit un concert în localitatea lui natală, Târgu Lăpuş (judeţul Maramureş), şi a refuzat să mai cânte. El s-a enervat după ce o femeie a intrat în sală după începerea concertului. Isteriile pe care le-a făcut pe scenă au ajuns deja virale în mediul online.

Mai apoi Leşe a transmis un mesaj în care a explicat de ce a avut o asemenea reacţie, le-a cerut iertare spectatorilor şi a precizat că regretă faptul că atitudinea lui a fost interpretată greşit. De asemenea, rapsodul a făcut foarte clar faptul că nimeni nu a părăsit scena, iar concertul a fost dus la bun sfârşit.

„La Tîrgu Lăpuş am venit absolut extenuat, în urma unei serii grele de 8 concerte în 6 zile, cu 3 ore de somn pe noapte, dar cu sufletul plin că sunt aşteptat acasă cu multă bucurie şi mult drag, să ne cinstim istoria. Am venit să spun o poveste despre eroii Lăpuşului, despre părinţii noştri, ai tuturor lăpuşenilor. Am venit să citesc scrisorile lor de război, pe care cu multă trudă le-am căutat în Arhivele Naţionale şi pe care le-am legat în cântec cu toată inima. Am venit să le dau suflet din sufletul meu, în ceea ce numesc act artistic, pe care oricât de mult aş fi pus pe rug, la ars, pentru ieşirea mea, de care îmi pare extrem de rău, l-am transpus în scenă de 40 de ani cu aceeaşi emoţie şi acelaşi consum. Dar de data aceasta, am venit sa îl dau ofrandă străbunilor mei, şi ai noştri, ai lăpuşenilor. Cu multă inimă am venit. Dincolo de datele organizatorice despre care nu vreau să comentez, am aşteptat calm şi disciplinat un număr considerabil de ore să pot intra în scenă. Mult peste ora iniţială a începerii concertului. Am intrat în scenă, am început concertul. Apoi, l-am întrerupt, izbucnind într-un moment de tensiune, de oboseală, de neînţelegere a actului meu artistic în acest context“, a scris muzicianul.

Legat de subiectul angajamentului cu fosta Securitate, Leşe a declarat în 2012, pentru Evenimentul Zilei, că îşi aminteşte că era un miliţian care voia să afle cine din şcoală fură din portocalele primite cadou de copii de Crăciun. „Nu am vrut să aud de aşa ceva. Aveam 23 de ani. Nici vorbă de ofiţeri de Securitate, era un miliţian din comună care mă tot bombănea la cap cu fel de fel de prostii (...) Nu sunt informator, nu puteam fi aşa ceva. Domnule, eu nu-s Turda! Nu puteam să fiu cu dracu“, a spus Leşe la momentul respectiv.

De asemenea, într-un interviu acordat pentru „Adevărul“ în anul 2017, Leşe a fost întrebat dacă Securitatea a încercat să-l racoleze şi a răspuns: „ Sigur, mi-am văzut dosarul. M-au turnat unii că umblu noaptea, eu aveam viaţa mea. Eu nu am acceptat. La mine pe dosar scrie: necorespunzător pentru informator. Când mi-am văzut dosarul am zis: uite de ce am avut eu anumite alunecări în viaţă, pentru că trebuia să scap de pacostea asta şi am scăpat.“

Contactat telefonic de Adevărul şi miercuri, 12 decembrie 2018, Grigore Leşe a spus că şi-a văzut dosarul întocmit de fosta Securitate. „M-au declarat că sunt colaborator al Securităţii şi că nu sunt corespunzător. Ei au pus un cod, dar eu nu ştiam de acest lucru. Nu am ştiut în ce poveste mă bag, nu am dat nicio informaţie şi până la urmă m-au scos din rândul informatorilor“, a spus artistul. 

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite