Constanţa: Vilele din curtea spitalului din Mangalia lasă în beznă bolnavii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalaţia spitalului din Mangalia nu mai face faţă consumului de energie electrică mai ales  pe timpul iernii. Toate construcţiile care s-au ridicat printre secţiile unităţii medicale s-au racordat la reţeaua de curent a spitalului cu acordul fostului manager.

Cadrele medicale se tem să nu rămână fără curent în timpul unei urgenţe medicale. Primele construcţii au apărut în curtea spitalului în 2006.

La începutul anului 2004, terenul care aparţinea spitalului a trecut din administrarea Ministerului Sănătăţii în proprietatea privată a Primăriei Mangalia, printr-o hotărâre de consiliu local. Doar clădirile au rămas în administrarea spitalului. „Din 92,2 hectare, am primit înapoi 1,7 hectare“, a declarat directorul financiar Aurelia Pătrănoiu.

O secţie a spitalului, o vilă, morga, alte câteva construcţii de vacanţă. Aşa arată acum curtea unităţii spitaliceşti. Practic, este un nou cartier, care numără acum 59 de proprietari.

Anul trecut s-a topit cablul

„Am avut probleme mereu, însă ele se amplifică, pentru că se construieşte în continuare. În urmă cu mai mulţi ani, toate vilele s-au racordat la reţeaua spitalului de apă, canalizare şi curent electric. Anul trecut, am reuşit să ne separăm cu apa şi canalizarea. Ni s-a promis că se va rezolva şi problema curentului“, a declarat Ion Niculescu, fostul manager al Spitalului Mangalia.

El spune că în fiecare iarnă sunt două - trei întreruperi de curent. „Anul trecut, din cauza supraîncărcării reţelei cablul s-a topit. Noi avem un generator de curent de rezervă, însă nu ne-a ajutat la nimic pentru că s-a topit cablul“, a adăugat Niculescu.

Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a spus că municipalitatea are un proiect de extindere a reţelei de curent electric. Proiectul, în valoare de 300.000 de lei, se află la stadiul de obţinere a avizelor necesare. „Nu este o situaţie singulară în Mangalia. Fostul primar a făcut mai multe lotizări de terenuri pe care le-a vândut fără a asigura şi infrastructura necesară“, spune primarul.

Fostul primar al Mangaliei, Zanfir Iorguş, l-a acuzat pe actualul edil că nu i-a continuat proiectele. „Toate utilităţile din curtea spitalului sunt gata de un an şi jumătate. Claudiu Tusac a abandonat proiectul şi nu a achitat taxa care se dă la Enel, de 600.000 de lei“, a precizat Zanfir Iorguş.

Racordarea s-a făcut fără avizul Enel

Reprezentanţii Enel spus că racordarea vilelor la instaţiile de alimentare ale spitalului nu s-a făcut cu ştiinţa lor. „Cei care au construcţii pe terenul lotizat din curtea spitalului sunt subconsumatori ai spitalului, deci nu au o relaţie contractuală cu Enel Energie. Racordarea acestora s-a făcut din postul de transformare, prin instalaţia spitalului, care nu este proprietatea Enel Energie“, a declarat Dan Savu, inginer şef Unitate Teritorială Constanţa.

Pentru a evita supraîncărcarea instalaţiei şi a nu fi afectaţi bolnavii, soluţia propusă de Enel este deconectarea subconsumatorilor.

Angajaţii Enel citesc consumul în punctul de transformare şi nu-i interesează câţi sunt branşaţi atâta timp cât lor li se plăteşte factura.

Dificultăţi în colectarea banilor

Pentru a nu mai fi probleme cu penele de curent, Teodor Augustin Munteanu, actualul manager al unităţii spitaliceşti din Mangalia, a declarat că îi va ruga pe cei 59 de racordaţi la reţeaua de curent a spitalului să-şi facă reţea proprie. „Ca să-şi încheie contractele, trebuie să aibă reţea proprie. Din punct de vedere tehnic, nu se puteau branşa decât la spital, de aceea fosta conducere şi-a dat acceptul“, a declarat Munteanu.

Nicio societate comercială şi niciun proprietar branşaţi la reţeaua de curent a spitalului nu au contract încheiat cu unitatea medicală, ei plătind la casieria curentul electric în baza unui contoar montat tot de spital.

„Consumul la curent a crescut cu aproape 50%, de la 30.000 de lei la 50.000 de lei“, a precizat administratorul Marinică Dragu. Spitalul întâmpină dificultăţi la colectarea sumelor de bani de la proprietarii de vile, lucru confirmat de conducerea unităţii medicale.

Proprietarii vilelor din curtea spitalului

Spitalul Mangalia a trimis ziarului „Adevărul de Seară“ Constanţa lista tuturor persoanelor fizice şi agenţilor economici racordaţi la reţeaua de curent a unităţii medicale: Nurie Ali, Ştefan Baltag, Simion Mureşan, Viorica Buzăianu, Florica Chirileanu, Dumitru Cioroianu, Floarea Coderie, Tamara Colesnicov, Florina Marcu, Marcela Alexoiu, Dinina Dobinciuc, Mariana Dumitru, Constantin Pleşa, Aurel Epure, Gheorghe Muia, Raim Iuzeir, Anca Jugănaru, Gigi Lăcătaru, Monica Malaomer, Dana Marcu, Daniela Irimia, Viorica Muia, Viorel Mustea, Mihaela Olariu, Dumitru Onofrei, Emilia Pop, Rădulescu, Rada Radu, Elena Rotaru, Sebat Bechim, Eugen Săvinuţă, Elena Avramides, Iona Ticău, Elena Văideanu, Ioana Zaharia, Laurenţiu Zaharia, Vildan Menabit, Gigi Păun, Nicoleta Bojin, Sonia Bărbulescu, George Băcilă, Octavian Ciolan, Elena Titi, Florinel Rocsăneanu, Jan Caraulani, Ghiulser Feizula, Nachie Abdula, Adriana Petrea, Ghiuler Emurla, Adnan Asan, Natalia Teodorescu, Marian Boroiu, SC Exotic SRL, SC Aurora SRL, Speologie, SC Şantierul Naval 2 Mai, Direcţia pentru Protecţia Copilului, SC Marcos SRL şi SC Grand Service SRL. 

Curent la suprapreţ

Unul dintre proprietari, Monica Malaomer, se chinuieşte de 12 ani să încheie un contract individual cu Enel: „Plătim curentul la preţ de întreprindere. Am făcut presiuni, însă nu avem cum să ne branşăm singuri, pentru că nu avem o reţea a noastră. Din acest motiv plătim pentru 100 de kilowaţi 100 de lei“, declară ea.

Femeia se plânge că, deşi plăteşte curentul ca şi cum ar fi persoană juridică, se confruntă cu întreruperile de curent. „Chiar înainte de Crăciun am stat câteva zile în beznă“, îşi aminteşte ea.

Pentru că ne aflăm în sezonul rece, până când reţeaua de electricitate se va extinde, cadrele medicale de la spitalul din Mangalia se roagă să nu rămână fără curent electric în timpul intervenţiilor medicale.



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite