Constanţa: Eclipsa parţială de soare, urmărită la Planetariu

Constănţenii au putut vedea  în această dimineaţă eclipsa parţială de soare vizibilă de pe tot teritoriul României la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eclipsa a început la 9.11, iar faza maximă a avut loc la ora 10.40. La ora 12.14 eclipsa s-a terminat. „Discul solar a fost acoperit în proporţie de 75 %. Luna s-a interpus între soare şi pământ. Ordinea a fost următoarea: soare, lună şi pământ“, a declarat muzeograful Simona Cosneanu, de la Planetariul Constanţa.


La ora 10.40, Soarele a fost  acoperit în proporţie de 75%

25 de lei, intrarea la Planetariu

Astăzi, peste 100 de persoane au mers la Planetariu pentru a urmări eclipsa la observatorul astronomic, deşi au fost nevoiţi să plătească 25 de lei. Observatorul este dotat cu filtru de protecţie, aşa că vederea nu este afectată. Muzeograful Simona Cosneanu avertizează însă asupra riscurilor la care se expun cei care aleg să vadă fenomenul cu ochiul liber, fără a se proteja.

„Oamenii trebuie să folosească mereu ochelari pentru eclipsă sau să urmărească fenomenul prin proiecţie pe ecran. Lumina din timpul eclipsei poate afecta ochii“, a precizat muzeograful.

O eclipsă asemănătoare va avea loc peste 18, 6 ani. „Fenomenul de astăzi are o anumită periodicitate şi este vizibil în Europa, în Africa şi în jumătatea vestică a Asiei“, a precizat muzeograful Simona Cosneanu, de la Planetariul Constanţa.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 20 martie 2015.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările