Afacerea Škoda, contractul păgubos care a lăsat România fără armament în timpul războiului. În scandal au fost implicaţi politicieni şi Casa Regală

Afacerea Škoda, contractul păgubos care a lăsat România fără armament în timpul războiului. În scandal au fost implicaţi politicieni şi Casa Regală

Afacerea Skoda, pe prima pagină a ziarelor vremii

Nu doar în zilele noastre înzestrarea Armatei Române a provocat scandaluri, ci şi în perioada interbelică. Corupţia generalizată a lăsat ţara noastră descoperită de armament în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un contract pentru înzestrarea Armatei Române cu armament, în valoare de peste cinci miliarde de lei, semnat în anul 1930 cu uzinele Škoda din Cehoslovacia, a provocat o puternică criză politică, scoţând la iveală corupţia generalizată din România. 
 
În timpul anchetelor, nefinalizate niciodată, au fost descoperite grave nereguli în privinţa unei probleme capitale: înzestrarea ţării noastre cu armament în anii în care războiul bătea la uşă. În scandalul care a scandalizat toată ţara au fost implicaţi politicieni, dar şi Casa Regală, mergându-se până la violarea secretelor de stat.
 
La data de 17 martie 1930, prin contractul nr. 6.102, Ministerul Apărării Naţionale, condus de generalul Henry Cihoski, a comandat Uzinelor Skoda muniţii şi armament în valoare de peste cinci miliarde de lei: tancuri şi tunuri antiaeriene de 75 mm, obuziere de 100 mm şi de 150 mm, aproape 200.000 de proiectile, plus chesoane, care de transport şi căruţe port-ţeavă. 
 
La sfârşitul anului 1931, au avut loc trageri experimentale cu tunurile fabricate la Skoda şi s-a constatat că echipamentele nu corespundeau necesităţii Armatei Române. Mari probleme erau şi la puştile mitralieră. În consecinţă, generalul Ştefănescu Amza, noul ministru, a cerut sistarea temporară a comenzii şi concedierea lui Bruno Szeletzky de la conducerea reprezentanţei. Drept răspuns, Uzinele Skoda l-a acuzat de sabotarea contractului. Carol al II – lea a cerut luarea de măsuri drastice şi deconspirarea celor implicaţi.
 
Apogeul a fost atins în anul 1933, când, în urma unei percheziţii, au fost descoperite documente militare secrete ale Ministerului Apărării referitoare la sistemul naţional de apărare, documente despre contractele statului cu alţi furnizori de armament, sume foarte mari de bani şi o listă cu nume codificate, cărora le erau destinate fondurile. 
 
Marele „tun” cu tunuri: „Afacerea
Skoda” (I)
 
Bruno Szeletzky
 
Nici comisia parlamentară instituită, nici ancheta oficială derulată de autorităţi şi nici procesul care a fost intentat reprezentantului Uzinelor de armament Škoda nu au reuşit să facă lumină pe de-a-ntregul în acest caz, pentru că ar fi implicat reprezentanţii marilor partide politice, Guvernului sau Casei Regale. Cert este faptul că România a rămas descoperită din punct de vedere al necesarului de artilerie şi blindate, care, alături de aviaţie, au făcut diferenţa în cel de-Al Doilea Război Mondial.
 
Presa vremii nota: „Din registrele confiscate de organele fiscului la reprezentanţa Skodei, d. inspector Tănăsescu a făcut o importantă descoperire. Anume s-au găsit diverse sume trecute ca fiind plătite unei persoane cu nume fictiv, sume ce se ridică la 35 de milioane. Se crede că sub acest nume fictiv se află mulţi dintre aceia cari au primit bacşişuri de la Szeletzky. Mai putem da ca amănunt faptul că cele 35 milioane precum şi alte sume mari cari figurează în registrele lui Szeletzky provin din avansul de 245 milioane pe care i-a plătit statul roman firmei Skoda, în contul furniturilor de armament”. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările