Celebri din viaţa de apoi. Locul în care poţi să-ţi cunoşti strămoşii care au făcut istorie la doar un click distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Cimitirul Central din Cluj  FOTO Facebook/Scena Urbană
Imagine din Cimitirul Central din Cluj  FOTO Facebook/Scena Urbană

Specialişti din mai multe domenii au creat o hartă online cu Cimitirul Central din Cluj, unde la doar un click distanţă vezi locul unde sunt îngropaţi savantul Emil Racoviţă, descendenţi ai familiilor nobiliare maghiare Bethlen, Bánffy, ai familiilor germane de farmacişti Hintz. Acelaşi click îţi oferă o imagine şi câteva rânduri despre aceştia. În Cimitirul Central sunt îngropate personalităţi de mai multe etnii şi confesiuni.

„Lângă oraşele celor vii se află şi oraşele celor morţi“, astfel îşi începe istoricul Lukacs Joszef prezentarea despre Cimitirul Hajongard sau Cimitirul Central, cum îl ştie lumea, din cartea sa „Povestea oraşului-comoară“, scrisă în 2005.

Acesta datează din secolul al XV-lea, este unul dintre cele mai vechi cimitire medievale din România şi acolo se odihnesc oameni care au făcut istorie, şi nu doar în Cluj - de la academicieni, nobili, scriitori, sportivi, actori, arhitecţi. Toţi, de diferite etnii şi confesiuni. Deşi vorbim de un loc de veci, mormintele au monumente funerare impresionante prin frumuseţea lor arhitecturală. Acestea sunt realizate în diverse stiluri arhitecturale - baroc, neoclasic, neogotic, neorenascentist, neobaroc, Art Nouveau, moderniste.

Întregul Cimitirul Central, Hajongard (tradus din germană înseamnă „grădina cu iepuri“), este un obiectiv turistic, unde ghizii le arată curioşilor unde se odihnesc personalităţi distinse ale secolelor trecute.

Datorită celor de la Scena Urbană, o iniţiativă a ordinului Arhitecţilor din România, acest spaţiu are propria sa hartă online.

„Proiectul Scenei Urbane dedicat Cimitirului Central Cluj a adus în faţa clujenilor, începând cu evenimentul din 2015, liste şi hărţi cu personalităţi importante in diferite domenii. Am invitat comunitatea să ne ajute cu informaţii suplimentare şi am avut bucuria să primim un răspuns pozitiv, multe liste şi detalii biografice care completează hărţile din acest an. Am dorit să luăm în considerare modelele de succes, am îndrăznit să căutăm modalităţi de prezentare şi expunere cât mai apropiate de ceea ce se întâmplă în celebre cimitire europene. Listele rămân, din păcate, mereu deschise. Scriitori, arhitecţi, politicieni, sportivi, medici, oameni de ştiinţă sau pur şi simplu oameni completează constant aceste liste. Este un început pe care ne dorim să construim, să detaliem împreună.  Ne-am bucura să fiţi în continuare alături de noi în acest demers important pentru comunitate. Informaţiile pe care le puteţi trimite pe adresa Scenei Urbane vor completa, detalia şi genera noi hărţi“, scriu aceştia pe site-ul proiectului.
cluj foto scenaurbana.ro

„O muncă titanică“

Arhitectul Daniela Maier, coordonatorul proiectului Scena Urbană, spune că ideea hărţii a apărut anul trecut în cadrul Universităţii de Vară de la Cluj când s-au făcut liste cu monumentele din Cimitirul Central şi s-a găsit un limbaj comun tuturor. Un model le-a fost şi cunoscutul Cimitir Père Lachaise din Paris.

Harta se găseşte pe scenaurbana.ro şi cuprinde numele personalităţii, fotografia acestuia şi câteva informaţii relevante. Momentan sunt în română, dar pe viitor vor fi şi maghiară, engleză şi germană. E o hartă online pentru că, zice Daniela Maier, s-a dorit să se atragă tinerii şi că în timp se vor adăuga informaţii, dar şi povestioare la fiecare personalitate.

„Nu suntem pregătiţi să acceptăm ideea că cimitirul poate fi o atracţie turistică. E un spaţiu în centrul oraşului care are nevoie de investiţii ca să poată fi transformat într-un parc aşa cum sunt marile cimitire“, consideră Daniela.

În „munca titanică“ – cum o numeşte ea - de realizare a hărţii cimitirului, a uimit-o modul în care a reacţionat comunitatea la solicitărilor lor de a primi informaţii: răspunsuri şi de două pagini de la vârstnici legat de anumite personalităţi. Răspunsuri de la mai multe etnii.

Voluntarii din proiect au mers la cimitir, au verificat mormintele-monument, apoi administraţia locală a trimis confirmări că cutare personalitate e îngropată în cutare mormânt. Munca celor de la Scena Urbană nu se opreşte aici. Daniela spune că harta online poate fi baza de la care, în viitor, pot fi create alte proiecte frumoase, se pot „boteza“ aleile din cimitir. Cu alte cuvinte, povestea continuă în acest spaţiu urban.

Mai puteţi citi:

Ce vor moştenitorii familiei Hintz cu Muzeul Farmaciei, unul dintre simbolurile Clujului. „Clădirea este destul de degradată“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite