Sfatul unui virusolog român din SUA. Cum protejăm copiii de COVID-19 dacă nu dorim să-i vaccinăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România a început campania de vaccinare a copiilor anti-COVID-19. FOTO: Ştefan Both
În România a început campania de vaccinare a copiilor anti-COVID-19. FOTO: Ştefan Both

Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Şcoala Doctorală de Sănătate Publică a Universităţii din Pittsburgh, susţine că o modalitate pentru părinţi de a-şi proteja copiii de COVID-19 este să se vaccineze. Apetrei pune reticenţa părinţilor de a-şi vaccina copiii pe seama unei „mâini de medii iresponsabili care urlă ca disperaţii tot felul de tâmpenii”.

Apetrei vorebeşte despre un subiect delicat – vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor. „Nu pot judeca părinţii care, bombardaţi fiind din toate direcţiile cu informaţii false şi inflamante, se îndoiesc dacă să-şi vaccineze copiii sau nu. Pot înţelege. Dacă cineva crede că o intervenţie medicală ar putea face rău, este normal să aibă reticenţe în a-şi supune copilul acestor “riscuri”. Bine, este aici şi o chestiune de raţionamente, logică şi capacitate de a analiza raporturile dintre riscuri şi beneficii”, scrie medicul pe Facebook. El crede că s-a ajuns aici în principal din cauza „unei mâini de medici iresponsabili care apar şi urlă ca disperaţii tot felul de tâmpenii. Neadevărate. Şi mai ales, documentabil neadevărate. Şi faţă de care nu este luată nicio măsură. Nici măcar o atitudine.”

Cum protejăm copiii  

În ciuda multor necunoscute privind pandemia „când se vă termina?”, „cum se vă termina?”, „Când se vor atenua şi închide faliile care s-au creat în societate în aceşti ultimi doi ani?”, dar este sigur de un lucru: „Fiecare părinte îşi iubeşte copilul şi ar face orice pentru că să-l protejeze şi să-l ferească de rău”.

Virusologul aduce în discuţie experienţa din Israel, citând un articol din Science pentru a-i ajuta pe părinţii care ezită să-şi vaccineze copii.


Apetrei sintetizează concluziile experienţei din Israel, răspunzând la întrebarea „Ce protejează copiii din familii faţă de infecţia cu SARS-CoV-2?”


• Studiul raportează că, şi în situaţia în care copiii nu sunt vaccinaţi anti-SARS-CoV-2, ei pot beneficia de protecţia conferită de vaccin contacţilor lor (în speţă, părinţii)


• Autorii au investigat transmiterea virusului la copii înainte de introducerea vaccinului, în cursul unei perioade precoce de administrare a vaccinului (17/01/2021 – 28/03/2021, perioada de circulaţie a variantei Alpha, la părinţi vaccinaţi cu doua doze vs. fără vaccinare) şi în cursul unei perioade mai tardive (11/07/2021 – 30/09/2021, perioada de circulaţie a variantei Delta, părinţi boostati vs. părinţi vaccinaţi cu doua doze). 


• vaccinarea măcar a unui părinte a redus riscul de contractare a infecţiei de către copil cu 26.0% şi respectiv 20.8% (perioada precoce vs perioada tardivă), 


• vaccinarea ambilor părinţi a fost asociată cu o reducere a riscului de contractare a infecţiei de către copil cu 71.7% şi respectiv 58.1% (perioada precoce vs perioada tardivă)


• Concluzia: vaccinarea părinţilor conferă o protecţie substanţială copiilor nevaccinaţi dintr-o casă.


Astfel, virusologul concluzionează că părinţii îşi pot proteja copii de virusul SARS-CoV-2, chiar dacă nu îi vaccinează. Cum? Părinţii să se vaccineze.

Vă mai recomandăm: 


Previziunea sumbră a unui virolog român din SUA: „SARS-CoV-2 poate ajunge ca nebunul care împuşcă în cerc pe toată lumea”

 

Previziunile unui cunoscut medic despre valul 4. Când se va potoli şi de ce avem atât de multe cazuri grave

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite