Cum au arătat ultimele ore din viața lui Platon, conform unui manuscris antic îngropat în timpul erupției Muntelui Vezuviu

0
Publicat:

O descoperire inedită a unui pergament îngropat în timpul erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. aduce mai multe informații despre ultimele ore din viața celebrului filosof grec Platon, precum și despre locul în care a fost înmormântat, relatează The Independent.

Platon a fost vândut ca sclav încă din anul 404 î.Hr. Foto: Arhivă
Platon a fost vândut ca sclav încă din anul 404 î.Hr. Foto: Arhivă

Pergamentul, cunoscut sub numele de Istoria Academiei și scris de filosoful și poetul Filodim din Gadara, a fost imposibil de citit de când a fost găsit în 1750, într-o vilă din Herculaneum. 

În prezent, o echipă de cercetători a recurs la tehnici imagistice pentru a descifra aproximativ 1.000 de cuvinte. 

Este cea mai veche istorie a filosofiei grecești pe care o deținem", a declarat profesorul Graziano Ranocchia, papirolog la Universitatea din Pisa și cercetător principal al proiectului. 

Textul dezvăluie că, cu puțin timp înainte de moartea sa, Platon a avut febră mare și a fost nemulțumit de un muzician din Tracia care era prezent și cânta la flaut. 

Platon, care a fost elevul lui Socrate și profesorul lui Aristotel, i-a spus muzicianului că are un „simț al ritmului foarte slab". 

Cuvintele descifrate sugerează că Platon a fost înmormântat într-o grădină privată din Academia din Atena, prima universitate din lume, fondată de el.. 

Înainte de această descoperire, se știa doar că a fost înmormântat undeva în incinta instituției. 

Știam că Platon a fost înmormântat la Academie, care era foarte mare, dar datorită examinărilor știm acum că a fost înmormântat într-o grădină, într-o zonă privată, în apropierea altarului sacru al Muzelor", a spus Ranocchia, potrivit The Telegraph. 

Academia a fost nimicită de generalul roman Sulla 300 de ani mai târziu, iar rămășițele sale se află acum în Akadimia Platonos din Atena. 

Mai departe, în text este dezvăluit faptul că Platon a fost vândut ca sclav pe insula Eghina încă din anul 404 î.Hr. când spartanii au cucerit Eghina, sau în anul 399 î.Hr. imediat după moartea lui Socrate. Anterior, se credea că Platon a fost vândut în jurul anului 387 î.Hr. de către conducătorul din Siracuza, Dionisius. 

Ranocchia a declarat că lucrările de descifrare a pergamentului se află încă în faza inițială și vor fi finalizate în anul 2026. 

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite