Românul închis opt ani în închisorile comuniste ale Chinei s-a întors acasă. „Am visat doar la acest moment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Balo a suferit cumplit timp de 8 ani, în închisorilor Chinei comuniste.
Marius Balo a suferit cumplit timp de 8 ani, în închisorilor Chinei comuniste.

Marius Balo, profesorul român care şi-a petrecut ultimii opt ani în închisorile comuniste din China, a fost în sfârşit pus în libertate şi s-a întors acasă. În noaptea de duminică spre luni, aproape de miezul nopţii, el a aterizat pe aeroportul din Cluj, după un drum istovitor.

Marius Balo a fost eliberat în urmă cu o lună dintr-un penitenciar din Shanghai, mai exact pe 27 martie, însă nu s-a putut întoarce acasă din cauza lockdown-ului impus de autorităţi în marea metropolă chineză. În tot acest timp, el şi-a luat de patru ori bilete de avion pentru România, dar de fiecare dată zborurile au fost anulate şi a fost nevoit să rămână în China. 

Profesorul clujean a povestit cum şi-a petrecut ultima lună în China şi a descris şi atmosfera sumbră de pe străzile Shanghaiului, metropola de 26 de milioane care a intrat într-un lockdown prelungit în această lună.

„Mi s-a confirmat azi dimineaţă noul bilet cumpărat de miercuri. Am făcut două teste COVID la două clinici diferite, mi-am configurat două aplicatii (WeChat & AliPay) care afişează starea de sănatate şi rezultatele acestor teste, iar apoi am făcut o rezervare pentru un taximetru special, acreditat de autorităţi, care să mă aducă la aeroport. Autostrăzile sunt libere, drumurile sunt pustii, singurii pietoni pe străzi sunt pisicile. E lumea lor!”, a spus Balo.

„Am visat doar la acest moment”, a mărturisit Marius Balo, care a făcut apel la divinitate şi a mulţumit pentru că în sfârşit Dumnezeu i-a oferit şansa să se întoarcă în siguranţă acasă: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu, am ajuns chiar de Paşte acasă. Sunt foarte obosit, nu am mai dormit de trei zile şi sunt foarte emoţionat. Am mai spus-o, e cea mai fericită zi din viaţa mea, cu siguranţă.”, a declarat profesorul român la întoarcerea acasă

El a povestit şi iadul prin care a trecut în puşcăriile comuniste ale Chinei, în condiţii absolut inumane. Tratat mai rău decât un criminal în serie, românul a îndurat cu greu condiţiile de acolo.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este că, odată ajuns în faţă judecătorului, să îi implor milă cu lacrimi în ochi”, a povestit profesorul clujean. 

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai, unde ar fi fost pus să muncească precum un ocnaş, cel puţin 12 ore pe zi. 

Cine este Marius Balo

Profesorul Marius Balo (42 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.

Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor. 

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea. Ulterior, la finele anului 2019, statul chinez s-a arătat dispus să-l transfere în România, unde ar fi urmat să-şi ispăşească restul din pedeapsă, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Oficial, el nu a mai putut ajunge în România din cauza pandemiei, care a închis pentru mult timp graniţele Chinei, însă Balo şi avocaţii săi au susţinut în ultimii trei ani că statul român nu s-a implicat pentru a-l transfera în ţară. În cele din urmă, profesorul clujean a fost eliberat pe 27 martie 2022, adică în urmă cu mai puţin de o lună, dar chiar chiar şi aşa a mai avut de aşteptat mult până să ajungă acasă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Miracol” de Paşte pentru românul încarcerat opt ani în temniţele comuniste din China. „De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta”

Mărturie din infern. Calvarul unui profesor închis pentru o fraudă de 80 de dolari, uitat de autorităţile române în puşcăriile Chinei comuniste

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite