Primul oraş din România care va avea zbor direct spre New York. Când va fi inaugurat
0Al doilea cel mai important aeroport al ţării ar urma să aibă un zbor transatlantic care să lege România de New York, în doar câţiva ani.
Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, al doilea pe plan naţional după numărul de pasageri, după Aeroportul Otopeni, ar urma să aibă primul zbor transatlantic până în 2030. Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că pentru asta mai trebuie făcute anumite lucrări, cea mai mare parte din fonduri europene.
Cel mai important proiect, devierea râului Someş pentru prelungirea principalei piste, a fost început de mai mulţi ani. „Principalul obiectiv e prelungirea pistei la 3.400 de metri, în aşa fel încât în anii următori să putem avea zboruri spre Statele Unite. După ce se va finaliza devierea Someşului şi va fi prelungită pista, vom avea zbor Cluj-New York. Noua pistă vrem să o inaugurăm cu acest zbor. Asta se va întâmpla peste cel mult 8-10 ani”, a spus Ciceo.
Aeroportul din Cluj ar fi astfel primul din România legat de Statele Unite ale Americii printr-un zbor direct. În plus, până în 2035, aeroportul ar urma să aibă 7,5 milioane de pasageri anual. În prezent, traficul aerian de pe aeroportul clujean, la fel ca şi cel la nivel naţional, s-a înjumătăţit odată cu pandemia. Traficul ar urma să revină la nivelul atins înainte de criză de abia din anul 2024.
Fără emisii de carbon pe aeroportul clujean
Totodată, Aeroportul Internaţional Cluj s-a alăturat aeroporturilor europene care au semnat „Declaraţia de la Toulouse”, întărind angajamentul industriei aviatice pentru un viitor în care emisiile de carbon vor fi reduse la zero
„Declaraţia de la Toulouse” marchează prima dată când guvernele europene, Comisia Europeană, industria aviatică, sindicatele şi alte părţi cheie interesate, se aliniază în mod oficial pentru decarbonizarea aviaţiei. Este un moment extrem de important, deschizând calea pentru următorii paşi concreti, atât pentru stabilirea unui Pact la nivelul Uniunii Europene pentru decarbonizarea aviaţiei, cât şi la nivel global, în timp ce se aşteaptă ca ICAO şi ONU să stabilească un obiectiv global pentru aviaţia internaţională în cursul acestui an.
Aeroporturile europene au făcut acest demers public comun în anul 2019 şi au reconfirmat acest lucru printr-un număr de aeroporturi care au publicat angajamente de asumare a acestui obiectiv până în 2030 iar câţiva dintre aceşti pionieri sunt deja pe acest drum. De asemenea, aceştia se angajează în mod activ cu partenerii lor de afaceri şi cu alte părţi interesate să promoveze într-un spectru mai larg decarbonizarea sistemului de transport aerian.
Semnarea „Declaraţia de la Toulouse" de către ACI EUROPE în sine, cât şi în calitate de partener al angajamentului privind Destinaţia 2050 a industriei aviatice este acum completată de angajamentul individual a peste 200 de aeroporturi de pe tot continentul, care şi-au asumat acest angajament.
În luna iunie 2019, în cadrul celui de-al 29-lea Congres Anual al ACI EUROPE, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a semnat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050, iar la sfârşitul anului 2021, aeroportul a obţinut certificarea Airport Carbon Acreditation, Nivel 1 - Cartografiere, din partea ACI EUROPE. Această acreditare reprezintă recunoaşterea eforturilor depuse de Aeroportul Internaţional Cluj în gestionarea şi reducerea emisiilor de carbon şi totodată, confirmă preocuparea permanentă a aeroportului pentru protejarea mediului înconjurător.
David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, a făcut câteva precizări în acest sens. „Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj continuă eforturile de reducere a emisiilor de carbon, iar prin semnarea Declaraţiei de la Toulouse acesta s-a înscris în rândul aeroporturilor europene care promovează atingerea obiectivelor climatice globale, prin intermediul stabilirii unor parteneriate între toate nivelurile administrative şi societate cu scopul atingerii obiectivului de decarbonizare a aviaţiei la nivel european şi global. Aceste demersuri consolidează poziţia Aeroportului Internaţional Cluj drept aeroport de referinţă în Sud-Estul Europei şi demonstrează punerea în aplicare a celor mai bune practici la nivel internaţional pornind de la domeniul de activitate al acestuia", a spus Ciceo.
Vă mai recomandăm şi: