Obiective turistice în apropiere de Cluj-Napoca: unde vă puteţi trage sufletul
0Castelul de la Bonţida, Salina Turda, plimbări nocturne alături de ghizi în Pădurea Hoia-Baciu de lângă Cluj şi biserica ctitorită de Ştefan cel Mare în Feleacu sunt doar câteva dintre obiectivele turistice în apropiere de Cluj-Napoca.
Ghidul turistic Traian Almăşan, totodată blogger ”Adevărul”, recomandă câteva obiective turistice în apropiere de Cluj-Napoca: Pădurea Hoia-Baciu, castelul de la Bonţida, biserica ctitorită de Ştefan cel Mare de la Feleacu, Salina Turda. Cei care vor să se aventureze mai departe pot merge la mănăstirea Nicula şi Stufărişul de la Sic (Delta Clujului).
Obiective turistice în apropiere de Cluj Napoca: plimbări nocturne în Pădurea Hoia-Baciu
Din 2014, un grup de clujeni a pus bazele unui proiect prin care organizează plimbări nocturne în Pădurea Hoia-Baciu - Horia-Baciu Project. Într-un material din octombrie 2014, ziarul ”Adevărul” a scris despre prima ieşire la Hoia Baciu care a fost organizată pentru turişti, la sfârşitul verii anului trecut. „Noi nu am postat o ofertă pe site, ci am fost contactaţi şi rugaţi să-i însoţim. Primul turist pe care l-am dus a fost un american de 60 de ani care lucra în armata SUA. Ţin minte că am stat mult, vreo 5-6 ore pe timp de noapte“, îşi aminteşte Marius. Prima ieşire cu români a fost organizată abia în 2014.Tur de noapte la pădurea Hoia Baciu din Cluj FOTO: Hoia Baciu Project
Pădurea Hoia-Baciu de lângă Cluj a fost inclusă într-un top al celor 5 păduri bântuite din lume, potrivit BBC în ianuarie 2013. Aceasta a transformat pădurea din apropierea Clujului într-o destinaţie pentru turiştii în căutare de adrenalină. Mai multe despre plimbările nocturne puteţi afla de pe pagina de Facebook a proiectului.
Obiective turistice în apropiere de Cluj Napoca: Castelul Banffy de la Bonţida, „casă“ pentru Festivalul Electric Castle
Ridicat în secolul al XIV-lea de familia nobiliară Bánffy, castelul de la Bonţida se află la 35 de kilometri de Cluj-Napoca. Datorită arhitecturii sale a fost denumit „Versailles“-ul Transilvaniei, iar aici va avea loc anul acesta a treia ediţie a Electric Castle Festival. Despre castel se spune că a fost inclus într-un top al celor mai bântuite locuri din România. O legendă zice că în jurul castelului poate fi văzută şi auzită fantoma unui tânăr ucis din ordinul unei femei de rang nobil, pe care acesta a surprins-o înşelându-şi soţul. În urmă cu câţiva ani, o echipă de la Ghost Hunters de la Discovery a filmat în zonă. Tot la acest castel s-au turnat, în 1963, scene din filmul ”Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei.
Din 2000 a fost inclus în World Monuments Watch pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Lucrările de restaurare au început în 1999, iar de restaurare se ocupă Fundaţia Transilvania Trust. Castelul este compus din: clădirea principală, clădirea Miklós, clădirea fostei bucătarii, grajdul, clădirea porţii şi moară. Ritmul restaurării şi refuncţionalizării depinde de finanţările obţinute, potrivit site-ului Festivalului Electric Castle, care a avut loc în 2013 şi 2014. Castelul a fost vizitat în 2006 şi 2008 de Prinţul Charles al Marii Britanii, care a şi contribuit prin fundaţia sa la restaurare.
Obiective turistice în apropiere de Cluj Napoca: Biserica lui Ştefan cel Mare din Feleacu
După 1475, Ştefan cel Mare ridica două mai multe biserici în Ardeal după ce a primit de la regele Ungariei, Matia Corvin, domeniile Ciceu şi Cetatea de Baltă, în urma unui tratat de alianţă. Printre satele din posesia domnului moldav s-a aflat şi Feleacu, unde azi poate fi vizitată o frumoasă biserică. În faţa acesteia se află statuia lui Ştefan cel Mare. Biserica de la Feleacu a fost episcopie, dar şi mitropolie.Biserica din satul Feleacu de lângă Cluj, o ctitorie a lui Ştefan cel Mare în judeţul Cluj. La Feleacu este şi o statuie a domnului Moldovei FOTO: Marius Porumb
Obiective turistice în apropiere de Cluj Napoca: Mănăstirea Nicula
Mănăstirea Nicula este este cel mai cunoscut loc de pelerinaj ortodox din Ardeal. În fiecare an vin aici, pe 15 august, mii de credincioşi din toată ţara, ca să se închine icoanei făcătoate de minuni a Fecioarei Maria. Despre icoană se spune că a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.Imagine de la pelerinajul ortodox 2013 FOTO: arhiva Adevărul
Obiective turistice în apropiere de Cluj Napoca: Stufărişul de la Sic
„Delta Clujului“ sau Stufărişurile de la Sic se află nord-estul judeţului Cluj, la 60 de kilometri de Cluj-Napoca şi 15 kilometri de Gherla. Zona propriu-zisă cu stuf este de circa 220 de hectare, iar suprafaţa întregii rezervaţii este de 505 de hectare. Stufărişul de la Sic este cea mai mare întindere de stuf din Transilvania şi a doua ca suprafaţă după Delta Dunării. Acolo vieţuiesc aproape 500 de plante, circa 500 de specii de fluturi, peste 200 specii de insecte, 9 specii de şerpi, 72 de specii de păsări (protejate la nivel naţional şi internaţional) şi 23 specii de mamifere.
Podeţul din Stufărişul de la Sic FOTO: Călin Precup
Obiective turistice în apropiere de Cluj Napoca: Salina Turda
Salina Turda, situată la 30 de kilometri de Cluj, a atras, din decembrie 2013, atenţia presei străine care a început să o plaseze în clasamente ale celor mai interesante destinaţii. În 2013, ziaristii de la Business Insider o puneau într-un top numit „25 de destinaţii incredibile de călătorie despre care nu ştiai că există”. Salina găzduieşte un muzeu al mineritului şi pe lângă galeriile de sare pe care le puteţi vizita vă puteţi plimba cu barca pe un lac sub pământ. Salina Turda este, mai nou, şi un loc unde se proiectează filme, unde au loc concerte şi piese de teatru.
În Cluj-Napoca sunt mai multe agenţii de turism care organizează excursii de o zi în oraş, dar şi prin Transilvania.
Mai puteţi citi: