O universitate din România va permite profesorilor şi studenţilor din Ucraina să-şi continue activitatea la noi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UBB este cea mai mare universitate din România în ceea ce priveşte numărul de studenţi. FOTO: UBB
UBB este cea mai mare universitate din România în ceea ce priveşte numărul de studenţi. FOTO: UBB

Universitatea Babeş-Bolyai va susţine profesorii, cercetătorii şi studenţii din Ucarina care doresc să-şi continue activitatea în România. Rectorul Daniel David a îndemat rectorii universităţilor din ţară să ofere sprijin similar.

„UBB îşi menţine şi întăreşte poziţia exprimată cu privire la susţinerea profesorilor, cercetătorilor şi studenţilor din Ucraina, astfel încât aceştia să-şi poată continua activităţile academice, aşa cum a fost aceasta exprimată naţional şi internaţional. UBB a primit primele solicitări în acest sens şi le va analiza cu celeritate”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii.

„De altfel, Universitatea noastră a anunţat deja autorităţile naţionale că se pot baza pe noi în acordarea de sprijin academic şi material (ex. cazare/hrană etc.) persoanelor refugiate în această perioadă din Ucraina, dacă va fi nevoie, în funcţie de resursele pe care le avem şi cadrul legal existent”, se mai arată în postare. 

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a transmis rectorilor universităţilor româneşti mesajul de mai jos:

„Trăim vremuri dificile şi complicate, iar războiul la graniţa României este o eventualitate care nu poate fi neglijată. Dacă acest război este pornit, cu mare probabilitate va exista un exod de refugiaţi din Ucraina spre restul Europei, cu mulţi colegi ucraineni alegând România ca ţintă a refugiului lor. 

În ultima lună au venit către noi mai multe cereri ale unor profesori universitari şi cercetători reputaţi din Ucraina, întrebând cu îngrijorare despre posibilitatea de cooperare cu universităţi/unităţi academice din România, sigur, cei mai mulţi în domeniul psihologiei şi al ştiinţelor socio-umane/vieţii. Vă scriem pentru a vă îndemna să găsim împreună soluţii pentru susţinerea acestor colegi – dar cu extindere spre toate domeniile ştiinţei –, dacă ceea ce nu ne dorim niciunul se va întâmpla totuşi. Sigur, pledăm pentru incluziune în condiţii de compasiune şi de calitate academică. 

Motive pentru asistenţă în spiritul îndemnului nostru sunt multe. Pe de o parte, ştim că ştiinţa nu are frontiere, iar talentul în domeniul cercetării ştiinţifice este atât de rar încât nu ne putem permite să îl ignorăm atunci când vine către noi. Atât respectivii cercetători, cât şi România şi universităţile noastre pot transforma acest „brain drain” nefericit şi nedorit din Ucraina. Pe de altă parte, nu ar trebui să uităm că refugiaţii riscă să ajungă în situaţii intolerabile, care presupun pierderea drepturilor de bază, a protecţiei autorităţilor şi chiar a propriei vieţi. De aceea, promovăm şi încurajăm includerea acestor colegi ai noştri în sistemul de educaţie şi cercetare din ţară, pentru a-şi exercita profesia în continuare, în relativă siguranţă, în eventualitatea unui război”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite