Dezastrul ecologic de la Pata Rât: staţia de epurare ar putea fi pusă în folosinţă din februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Levigatul a ajuns în pârâul Zăpodie, iar de acolo în Râul Someş. FOTO: Ştefan Lică
Levigatul a ajuns în pârâul Zăpodie, iar de acolo în Râul Someş. FOTO: Ştefan Lică

Lucrările de amenajare a celor două bazine de decantare şi neutralizare, precum şi cele pentru amplasarea staţiei de de epurare a levigatului din depozitul de deşeuri de la Pata Rât ar urma să fie finalizate la sfârşitul lunii ianuarie.

Firma Process Engineering SRL a câştigat licitaţia pentru tratarea levigatului de la Pata Rât încă din 20 octombrie, dar reprezentanţii Consiliul Judeţean Cluj n-au predat la timp terenul necesar pentru montarea instalaţiilor. Lucrările au început abia în a doua jumătate a lunii decembrie şi vor fi finalizate doar la sfârşitul acestei luni sau în februarie. În ambele cazuri, staţia de epurare a levigatului ar putea fi pusă în funcţiune începând de luna viitoare.

„Până acum, lucrurile n-au mers aşa cum ar fi trebuit, pentru că 16 octombrie nu e acelaşi lucru cu 16 decembrie. Noi ne-am angajat să începem lucrările încă din a doua jumătate a lunii octombrie şi am fi terminat în 30 de zile. Din cauză că autorităţile ne-au predat terenul doar în decembrie, lucrările au început cu întârziere şi am pierdut timp şi din cauza sărbătorilor, când subcontractorii noştri nu au lucrat”, susţine Adrian Dobre, directorul Process Engineering SRL.

Amânări peste amânări

Acesta mai spune că firma pe care o reprezintă a înregistrat pierderi din cauza amânărilor. „Noi avem staţia pregătită pentru a putea fi livrată aici, încă din 20 octombrie aşteaptă la Hamburg, în Germania. Au fost o serie de factori care au făcut ca lucrările să demareze abia luna trecută. Beneficiarul ne-a predat terenul cu întârziere, iar ulterior am descoperit că există şi unele probleme, din cauză că pânza freatică e prea sus. Acum depindem şi de vreme, fiindcă unele lucrări sunt condiţionate de temperatură şi de umezeală. Am început construcţiile împotriva vântului, dar am şi avut noroc, într-un fel, pentru că temperaturile nu au fost scăzute. Din cauza înregistrărilor avem pierderi importante. Acestea n-au fost deocamdată cuantificate la buget”, a mai afirmat Dobre.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean sunt mulţumiţi de evoluţia lucrărilor

Reprezentanţii beneficiarului, Consiliul Judeţean Cluj, au dat vina pe faptul că terenul respectiv este format din două parcele în suprafaţă totală de 5.525 de metri pătraţi şi este deţinut în coproprietate de şase persoane fizice. Din această cauză, contractul de închiriere a fost semnat în baza unui contract de locaţiune pe o durată iniţială de un an, dar poate fi prelungit ulterior prin acordul părţilor. 

„Rezolvarea problemei levigatului de la Pata Rât intră într-o nouă etapă întrucât odată cu îndeplinirea acestei proceduri demarează efectiv lucrările de amplasare a întregului sistem de epurare, prin osmoză inversă, a levigatului scurs din corpul depozitului”, a anunţat preşedintele instituţiei, Alin Tişe.

Levigatul a ajuns în râul Someş

În cele aproape trei luni care s-au scurs de la semnarea contractului, situaţia din zonă s-a înrăutăţit şi mai mult. În tot acest timp, levigatul a ajuns în pârâul Zăpodie şi de acolo în Someş.

Consiliul Judeţean a fost amendat de două ori de Garda de Mediu Cluj, cu 60.000 de lei, respectiv 80.000 de lei şi a solicitat oprirea scurgerii levigatului. În prealabil, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au făcut o plângere penală, pe data de 15.09.2017, pentru evacuarea, în apele de suprafaţă, a reziduurilor lichide provenite din depozitul de deşeuri.

În document a fost specificat şi faptul că deşeurile reprezintă un pericol grav pentru sănătatea oamenilor, a animalelor şi a mediului înconjurător. În acelaşi timp, reprezentanţii Apelor Române au atras atenţia că deversarea lacului de levigat în pârâul Zăpodie şi apoi în Someş poate provoca un scandal de mediu internaţional.

Citeşte şi

Ceasul bombei ecologice de la Pata Rât începe să ticăie. Autorităţile n-au asigurat până acum nici măcar terenul pentru staţia de tratare a levigatului

FOTO VIDEO Buldozer blocat în nămolul toxic de la Pata Rât. Levigatul poate ajunge de acolo şi în râul Someş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite