De ce vrea Emil Boc regionalizare: „Acum totul trece printr-un filtru de la centru. Pentru orice proiect operaţional mergem cu jalba-n proţap la Bucureşti”

De ce vrea Emil Boc regionalizare: „Acum totul trece printr-un filtru de la centru. Pentru orice proiect operaţional mergem cu jalba-n proţap la Bucureşti”

Primarul Emil Boc susţine că regionalizarea ar uşura atragerea de fonduri europene. FOTO: Arhiva PCN

Primarul Emil Boc insistă pe ideea regionalizării, care ar reduce numărul de judeţe ale ţării la circa 16. Edilul Clujului susţine că astfel ar dispărea „nepotismele” şi proiectele locale nu ar mai depinde de administraţia de la Bucureşti.

Regionalizarea României a devenit una dintre temele preferate ale primarului Clujului, Emil Boc, după ce la finalul lunii mai a explicat importanţa reformei administrative în cadrul dezbaterii despre „Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) şi pragmatism (politic)”, organizată de ICDE în parteneriat cu Expert Forum.

Într-o emisiune radio primarul a reiterat avantajele regionalizării: „În 2011, am reuşit să concep un proiect de organizare administrativ teritorială, cu respectarea Constituţiei, cu respectarea regulilor europene, prin comasarea judeţelor şi revenirea la ce erau marile regiuni istorice. Sunt 10 regiuni mari istorice, plus câteva judeţe importante. Cetăţeanul nu avea de făcut niciun pas în plus sau în minus.
Aşa arăta proiectul pe care l-am făcut împreună cu preşedintele Băsescu. Ne pregăteam să-l ducem mai departe, dar a venit criza şi ne-a oprit. UDMR nu accepta comprimarea Harghita-Covasna-Mureş, dar găsisem soluţia şi acolo”.
 

„Trebuie să mergem cu jalba-n proţap la Bucureşti” 

 
Boc este de părere că reforma adminsitrativă ar avea ca efect dispariţia „nepotismelor”. „Dacă nu vorbim despre acest subiect nu se va face niciodată. Totuşi, sunt convins că se va face odată şi odată. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a ţării. Noi încă ne conducem după legea lui Ceauşescu din 1968, adică centralism plin democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Nu se poate face capitalism cu legi socialiste”, explică primarul.
 
Regionalizarea dă putere regiunilor, a mai arătat edilul: „Una e să ai un avion cu un motor, una să ai un avion cu cel puţin patru motoare. Acum totul trece printr-un filtru central de la Bucureşti. Dacă ai avea regionalizare ai putea să ai  filtre regionale şi moatoare de dezvoltare. Azi când mergem cu un program operaţional sectorial, toţi din toată ţara trebuie să mergem cu jalba-n proţap la Bucureşti. Orice proiect de la modernizarea unui drum, până la facerea unui spital”, a mai precizat primarul.
 

De la 46 de judeţe la 16

„Dacă s-ar întâmpla asta, s-ar desfiinţa foarte multe structuri. De la 46 de judeţe, dacă pui şi sectorele Bucureştiului,  să ajungi la 16 sau la 12, dispar două treimi. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite timp de 50 şi ceva de ani. Dacă le-ai sparge în bucăţi, ai avea şansa să renaşti administrativ ca ţară”, a afirmat edilul oraşului. 
 
Vă mai recomandăm 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările