Copil afectat psihic de războiul dintre părinţi. Judecătorii au decis că îi va fi mai bine în plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Cluj a decis să trimită în plasament un copil traumatizat psihic de scandalurile dintre părinţi. Mama îl acuzat pe tată că-l abuzează sexual pe băiat, iar tatăl dă vina pe femeie pentru problemele copilului. Fiecare cere să-i fie încredinţat copilul, dar niciunul nu mai poate avea grijă de el.

Directia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiluluia cerut şi obţinut în instanţă ordonanţă preşedinţială cu privire la măsura plasamentului în regim de urgenţă a unui copil din Maramureş, după ce mama şi tatăl l-au folosit ca armă unul împotriva celuilalt, iar minorului a ajuns să manifeste probleme psihice.

Fiecare dintre părinţi a cerut să i se încredinţeze copilul şi ambii au au contestat măsura plasamentului, dispusă în data de 29 aprilie 2020, însă instanţa clujeană a ajuns la concluzia că cel mai bine, pentru copil, este să stea departe de scandalul dintre părinţi, scandal în care cei doi şi-au lansat acuzaţii dure.
 

Cea mai gravă dintre ele este cea de abuz sexual, formulată de mama împotriva tatălui, acuzaţie cercetată de organele de parchet, care însă au stabilit că este nefondată şi au clasat cauza.

Conflictele dintre părinţi precum şi insistenţele demonstrative ale acestora au îngreunat procesul de recuperare.
 

Copilul, partea conflictului dintre părinţi

Decizia privind trimiterea în plasament a băiatului a fost fundamentată pe un raport evaluare care arată că legătura mamei cu copilul este una aparent corespunzătoare, însă influenţa pe care aceasta o are asupra atitudinii şi reacţiilor spontane ale copilului creează rezerve din partea specialiştilor implicaţi în caz. 

Raportul mai arată că lipsa de constanţă în formularea răspunsurilor copilului denotă tendinţa lui de mima sau copia comportamentele insuflate de către mama prin stilul său educativ cu care încearcă să-l modeleze.

“Conflictele dintre părinţi precum şi insistenţele demonstrative ale acestora a îngreunat procesul de recuperare, evaluare şi consiliere psihologică (…) întrucât acesta nu a reuşit să se detaşeze pentru a putea singur face distincţia între o experienţă reală şi una imaginară. Atitudinea ambilor părinţi nu a fost benefică dezvoltării armonioase a copilului întrucât acesta a devenit parte a conflictului lor, ceea ce a condus la o maturizare prematură obligându-l să se erijeze într-un rol ce-i depăşesc capacităţile date de vârstă. 

S-a mai menţionat că intimata a fost implicată în formarea şi educaţia copilului, dar reacţiile sale agresive în prezenţa acestuia şi modul în care interacţionează cu el atunci când nu îşi exprimă vehement dezacordul de a renunţa la relaţia cu tatăl său oferind celor implicaţi în rezolvarea cazului îndoieli în ceea ce priveşte veridicitatea informaţiilor oferite”, se arată în considerentele deciziei Curţii de Apel Cluj (roliii.ro), care face referire la raportul de evaluare amintit.

'Copilul devine marcat atunci când se discută despre relaţiile dintre părinţi"

Raportul psihologic întocmit în data de 16.04.2020 cu privire la copil arată că băiatul devine marcat atunci când se discută despre relaţiile dintre părinţi, dar şi de relaţia cu tatăl său, atitudinea minorului se transformă radical sub influenţa directă a mamei, tendinţa acestuia fiind de evadare şi frică căutând astfel refugiu tot în relaţia cu mama sa. 

“Minorul are tendinţa atât în cadrul şedinţelor de evaluare şi consiliere psihologică de a aminti frecvent de obiectivele pe care le are cu mama sa preluându-i expresiile dar şi problemele mamei, cu care se identifică şi faţă de care se simte răspunzător (preia divorţul mamei ca fiind al lor, nevoia mamei de a sancţiona faptele tatălui este preluată de copil în aceeaşi formă, repetând mecanic experienţele personale fără a fi evidente emoţiile traumatizante pe care posibil să le fi interiorizat în urma experienţelor declarate). De la intrarea copilului în centru acesta a relatat fără ezitări încă din prima şedinţă de tip interviu că tatăl său l-a abuzat sexual. Din observaţiile directe notate pe parcursul vizitelor dar şi din atitudinea rezervată a minorului care a refuzat convorbirile telefonice cu tatăl a rezultat o relaţie tată-fiu corespunzătoare unui ataşament „de tipul nesigur-ambivalent” evidentă de altfel şi prin schimbul continuu între afecţiune şi respingere”, se mai arată în document. 

Tatăl: "Acea fabulaţie referitoare la abuzul sexual a fost şi este infirmată"

Tatăl copilului a arătat în instanţă că nu a fost consultat cu privire la măsura plasamentului minorului,că s-au purtat doar discuţii telefonice cu privire la faptul că se doreşte luarea acestei măsuri a plasamentului de urgenţă, şi că nici mama copilului nu a fost consultată sau informată cu privire măsura a plasamentului de urgenţă.

“Au fost doar discuţii telefonice cu partea căreia i-a fost delegat exerciţiul autorităţii părinteşti şi nimic mai mult. Această stare de pasivitate, confirmă ceea ce a spus, respectiv că scopul D.G.A.S.P.C. Maramureş a fost acela de a eluda dispoziţiile legale.

Această măsură a plasamentului nu răspunde interesului superior al copilului, iar în privinţa pârâtului apelant, acea fabulaţie referitoare la abuzul sexual a fost şi este infirmată de către toate cercetările judecătoreşti efectuate în cauză, de către ordonanţele organelor judiciare care s-au pronunţat în cauză”, a arătat în instanţă avocatul bărbatului (rolii.ro).
 

 Obiecţii similare a avut şi mama. Instanţa însă le-a respins luna trecută apelul, ceea ce înseamă că băiatul va rămâne într-un centru de asistenţă socială sau va fi dat în lasament. 

  

“Respinge ca nefondat apelul declarat de P._F., precum şi apelul declarat de P. A., împotriva sentinţei civile nr. 375 din 29.04.2020 a Tribunalului Maramureş, pronunţată în dosar”, se mai arată în decizia citată.

Vă mai recomandăm:

Care sunt judeţele care au înregistrat cele mai multe cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore

VIDEO Patru camioane supraîncărcate cu lemne, depistate de un activist de mediu. Şofer: „Ai să stai în ghips!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite