Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când ai orgasm: centrul controlului din creier se închide. Bărbaţii devin agresivi, iar femeile nu au nevoie de pauză

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când ai orgasm: centrul controlului din creier se închide. Bărbaţii devin agresivi, iar femeile nu au nevoie de pauză

Orgasmul, acea plăcere intensă pe care o experimentăm în timpul sexului, când nu mai există timp, spaţiu sau griji, doar plăcere, produce un cocktail de senzaţii în corpul uman FOTO Shutterstock

Corpul uman este o maşinărie care continuă să uimească specialiştii din toate domeniile. Una dintre cele mai intense experienţe ale corpului este orgasmul, acea stare de plăcere absolută pe care o simţim când facem sex. „Adevărul“ explică ce se întâmplă de fapt atunci când ajungem la orgasm.

Orgasmul, acea plăcere intensă pe care o experimentăm în timpul sexului, când nu mai există timp, spaţiu sau griji, doar plăcere, produce un cocktail de senzaţii în corpul uman. Acesta diferă de la persoană la persoană: ce înţelege şi simte un bărbat în timpul orgasmului este cu totul diferit faţă de ce trăieşte o femeie.

În filmuleţul de mai jos, postat de site-ul io9.com, se explică într-un mod simplu şi rapid ce se întâmplă în corpul unui bărbat şi al unei femei în timp ce aceştia au orgasm.

În timpul sexului, corpul reacţionează în 4 etape - excitaţie, platou, orgasm, rezoluţie. Creierul accelerează circulaţia sângelui spre organele genitale, bătăile inimii şi respiraţia se intensifică, sistemul nervos central e foarte activ şi transmite semnale de plăcere spre creier. Numeroase terminaţii nervoase trimit semnale spre creier că, în corp, ceea ce se întâmplă produce multă plăcere care duce la orgasm.

La bărbaţii, orgasmul presupune contracţii ale sfincterului anal, prostatei şi ale muşchilor penisului, contracţii urmate de ejaculare. Totul durează de la 3 la 10 secunde. Apoi, domnii intră într-o perioadă de pauză care poate dura de la câteva minute la câteva ore, timp în care orgasmul nu poate fi atins, se spune în filmuleţul de pe io9.com. În schimb, la femei nu există o perioadă de pauză ca la bărbaţi. Doamnele şi domnişoarele pot experimenta orgasme multiple consecutive. Orgasmul la femei poate dura, în medie, 20 de secunde şi este însoţit de contracţii ale uterului, vaginului, muşchilor pelvieni şi anusului.

Făcând un RMN (o imagine produsă de scanarea prin Rezonanţă Magnetică Nucleană), specialiştii au observat activitate în peste 30 de regiuni diferite ale creierului în timpul orgasmului. În timpul sexului se eliberează o substanţă numită dopamină, hormonul plăcerii, ceea ce ne face să ne dorim, din nou, acea experienţă. Iar corpul eliberează şi oxitocină, un hormon responsabil cu crearea unei legături emoţionale între parteneri.

RMN-ul a arătat că activitatea creierului în timpul orgasmului la femei este asemănătoare cu cea de la bărbaţi. La ambele sexe, acea parte din creier responsabilă cu controlul este ”închisă” în timpul orgasmului. Anumite zone ale creierului femeii sunt oprite total în timpul orgasmului, iar la bărbaţi se observă o creştere a agresivităţii.

Tot ce trebuie să ştii despre orgasmul feminin şi masculin în 2 minute

Cele patru etape ale orgasmului, potrivit diez.md:

Excitarea. Se eliberează în corp serotonina, numită şi ”hormonul fericirii”. Pupilele se dilată, inima bate într-un ritm accelerat, se eliberează adrenalina, iar circulaţia sângelui în regiunea organelor genitale se intensifică. Se produce dopamina, substanţă cunoscută ca hormonul plăcerii.

Platou. Muşchii încep să se contracte, inima bate în continuare accelerat. Respiraţia şi circulaţia sângelui sunt la fel accelerate. Se produce norepinefrina, care este sintetizată din dopamină. Pot apărea spasme ale muşchilor feţei, mâinilor şi picioarelor.

Orgasm. Muşchii pelvieni la femei se contractă, la fel ca şi organul genital masculin. Are loc o explozie de plăcere, toţi muşchii corpului fiind încordaţi şi având spasme. Bărbaţii ejaculează, fapt ce poate fi întâlnit şi la femei. Nivelul înalt de oxitocină duce la orgasm. Aceasta reduce cu siguranţă stresul şi contribuie la apropierea emoţională între parteneri.

Rezoluţia. Organismul se relaxează. Muşchii nu se mai contractă. Femeile pot obţine imediat încă un orgasm, însă bărbaţii sunt în perioada de stagnare.

Ce se întâmplă cu corpul în timp ce facem sex. Transformări de care nu suntem conştienţi

Mai puteţi citi:

Şi, totuşi, mărimea contează? Care este lungimea normală a penisului la români şi ce le înnebuneşte, de fapt, pe femei în pat - explicaţiile unui sexolog renumit 

Sexologul Cristian Delcea spune că nu s-a făcut niciun studiu în România legat de cât de dotaţi sunt bărbaţii şi că valoarea medie a penisului de 12,7 centimetri lungime, de care a auzit şi care apare pe mai multe site-uri, nu ar fi corectă.

Tabuuri sexuale şi perversiunile în pat la români: bărbaţi care îşi urăsc penisul, parafiliile - practica supremă a excitării. Extrovertiţii, cei mai buni amanţi 

Sexologul clujean Cristian Delcea spune că tulburările sexuale au devenit tabuuri, nu vorbitul despre sex. Prin tulburări sexuale se înţelege sado-masochism, consum excesiv de video chat, dar şi diverse disfuncţii sexuale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: