Kievul se află în fața unui avans rus în patru direcții. Cele mai mari amenințări care planează asupra Ucrainei în urma ofensivei ruse din regiunea Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluția discursului armatei ucrainene în actualizările din ultimele trei zile surprinde întreaga situație de pe front: „Lupte defensive în curs de desfășurare”; „S-a înrăutățit în mod semnificativ”; „Succes tactic” rusesc, se arată într-o analiză CNN.

Soldat ucrainean din batalionul Ahile pregătește o dronă pe frontul de la Harkov FOTO PROFIMEDIA
Soldat ucrainean din batalionul Ahile pregătește o dronă pe frontul de la Harkov FOTO PROFIMEDIA

Rareori îi auzi pe liderii militari de la Kiev vorbind în acești termeni descurajanți, însă traiectoria abruptă spre sud reflectă situația deosebit de gravă în care se află Ucraina. Pentru că Rusia nu avansează încetul cu încetul într-un singur loc; se pare că avansează în patru deodată, pe toată linia frontului.

Rusia știe că timpul se scurge: în circa o lună, ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari se va concretiza în armele pe care Ucraina le-a cerut cu disperare. Prin urmare, președintele rus Vladimir Putin pare să arunce tot ce poate, conștient fiind de faptul că în vară războiul ar putea deveni mai dificil pentru forțele sale.

Pentru Ucraina în schimb, principala îngrijorare este granița nordică de lângă orașul Harkov. Rușii au pătruns peste graniță în mai multe locuri și susțin că au capturat nouă sate. Intrarea lor între 5 și 7 km în teritoriul ucrainean ar putea fi cel mai rapid avans de când Rusia a lansat invazia.

Orașul Lipți este în pericol, spun unii bloggeri militari; de acolo forțele rusești ar putea lovi Harkovul cu artileria. Ar fi o situație de coșmar pentru Kiev din două motive: în primul rând, au eliberat acest teritoriu de forțele rusești în urmă cu 18 luni, însă e limpede că nu au reușit și să fortifice zona suficient pentru a împiedica Moscova să se întoarcă cu aceeași ușurință cu care au fost alungați.

Iar în al doilea rând, Rusia ar putea ține în loc armata ucraineană, punând o presiune constantă și neîntreruptă asupra Harkovului prin bombardarea orașului populat.

Apoi, mai este și restul frontului, unde progresul din regiunea Harkov a fost oglindit de situația în care lupte îndelungate și istovitoare au înregistrat brusc noi succese. Acesta ar trebui să fie cel mai mare motiv de îngrijorare pentru Kiev, deoarece sugerează o încercare coordonată de a împinge în toate direcțiile și de a-l pune pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața unor alegeri foarte dificile cu privire la unde să trimită resursele limitate și unde să le sacrifice în cele din urmă.

La sud de Harkov, aproape de Bahmut, orașul Ceasiv Iar a fost supus unei presiuni intense; este situat la înălțime înaintea a două orașe militare ucrainene cheie, Kramatorsk și Sloviansk, și s-ar putea dovedi un punct de presiune important pe parcursul verii asupra liniilor de aprovizionare ale Kievului. Netailove și Krasnohorivka, puțin mai la sud, arată că forțele rusești continuă să obțină noi câștiguri la vest de Avdiivka și amenință un alt centru cheie - Pokrovsk. Dacă Ucraina începe să se retragă și mai mult aici, controlul său asupra a ceea ce mai deține din regiunea Donețk ar putea fi periclitat.

Și apoi, peste noapte, Deep State Map, un grup de analiză militară ucraineană, anunța că satul Verbove din sudul țării se află sub o foarte mare amenințare - acest sat este unul dintre câștigurile modeste ale contraofensivei de vară eșuate a Kievului de anul trecut. 

Discursul Ucrainei drept reacție a fost grăitor. Liderii săi au recunoscut pentru prima dată în mod deschis cât de rea este situația. Își schimbă comandanții - ceea ce nu este o decizie pe care să o iei în toiul bătăliei fără să ai motiv cu adevărat disperat.

Totodată, au apărut și critici vocale ale eșecului de a pregăti și fortifica regiunile de la frontiera de nord în ultimul an. Într-adevăr, de-a lungul celei mai mari părți a liniei frontului unde nu există lupte active, precum și ceva mai în spate, fortificațiile par a fi insuficiente, dacă nu chiar absente. Este posibil ca Kievul să fi crezut atât de mult în contraofensiva sa din vara trecută, încât nu a luat în considerare ideea că ar putea avea parte de vești proaste peste un an.

O problemă mai mare pentru Kiev este atenția comunității internaționale. Declarațiile tranșante ale miniștrilor europeni și chiar vizitele înalților oficiali ai administrației Biden nu pot estompa oboseala sau percepția că a ajuta Ucraina să câștige este ceva ce guvernele consideră ca fiind datoria lor strategică, nu ceva ce cetățenii lor cer în mod activ. Devine un război pe care lumea l-ar dori dispărut, pus pe plan secund în raport cu ororile din Orientul Mijlociu chiar în momentul în care rezultatul său este mai periculos și vital pentru securitatea europeană ca oricând.

Putin a profitat de weekend pentru a face unele remanieri în cabinetul său - mutându-l pe ministrul Apărării, Serghei Shoigu, în rolul mai mult procedural de secretar al Consiliului de Securitate Națională. Dar acest lucru nu este neapărat un semn de răsplată pentru eșec sau o resetare. Este mai probabil ca Moscova să acționeze pentru a integra mai bine războiul în economie și să se pregătească pe termen lung. 

Opusul se întâmplă în Occident, unde blocajul din Congres, care a amânat un ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, a afectat deja efortul de război ucrainean. Armata ucraineană suferă deja pierderi din cauza unei întârzieri de șase luni în livrarea de muniție. Europa vorbește mult despre cum să umple acest gol, dar nu poate. Iar Washingtonul se află în prezent în plină campanie electorală înaintea alegerilor din noiembrie, chiar într-un moment în care Ucraina are cea mai mare nevoie de stabilitatea americană.

O mare parte a lumii s-ar putea să se fi săturat de acest război, dar nu și Putin, conchide CNN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite