Avocatul Poporului, despre clujeanca amendată pentru o postare pe FB: „Statul nu are dreptul să sancţioneze criticarea persoanelor care deţin funcţii publice”
0Avocatul Poporului se implică în cazul clujencei amendate cu 1.000 de lei pentru o postare pe Facebook în care îl critica pe primarul celei mai marei comune din România, Floreşti: „Statul nu are dreptul să sancţioneze criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public, chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, sau ofensatoare”.
Clujeanca Iulia Ungureanu a fost amendată cu 1.000 de lei pentru o postare pe Facebook, în care a scris: „Comandantul paraseste ultimul nava, domnule primar. D-voastră aţi părăsit-o primul!”. Reproşul a fost adresat primarului comunei Floreşti, Horia Şulea, şi a costat-o pe clujeancă o amendă din partea Poliţiei Locale Floreşti.
Avocatul PoporuluI, Renate Weber, a transmis o adresă Grupului de Comunicare Strategică în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la amenzile date de Poliţia Locală Floreşti locuitorilor care au postat pe Facebook mesaje prin care îl critică pe edilul Horia Şulea:
„De asemenea, menţionăm şi o altă situaţie în care s-a impus intervenţia instituţiei Avocatul Poporului, în contextul în care o tânără din judeţul Cluj a fost amendată de reprezentanţii poliţiei locale pentru o postare critică pe o reţea de socializare, la adresa primarului localităţii în care domiciliază. Din informaţiile obţinute prin intermediul mass-media, conduita poliţiei locale nu este singulară, existând şi alte situaţii similare pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de-a lungul timpului.
Precizăm că jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost constantă în sensul că statul nu are dreptul să sancţioneze şi, astfel, să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public, chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, sau ofensatoare, deşi nu a fost cazul despre aşa ceva în postarea sus indicată”, a transmis Renate Weber.
Avocatul Poporului susţine că orice formă de cenzurare a opiniilor „ar putea conduce la o ingerinţă gravă asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale”: „Prezenta solicitare are în vedere opinia exprimată în mod constant de Avocatul Poporului, în sensul că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existenţa libertăţii de opinie, deoarece aceasta permite oricăror persoane fizice să participe la viaţa politică, socială, culturală, manifestându-şi public opiniile, gândurile, credinţele. Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar putea conduce la o ingerinţă gravă asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.
Citeşte şi