VIDEO Cum explică ex-şeful Poliţiei Rutiere Cluj că nu a trecut în declaraţia de avere afacerile soţiei: "Am avut o înţelegere, eu mă ocup de carieră şi copii, ea de bani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mureşan a pledat nevinovat în faţa instanţei. FOTO: Remus Florescu
Alexandru Mureşan a pledat nevinovat în faţa instanţei. FOTO: Remus Florescu

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, Alexandru Mureşan, a dat, astăzi, declaraţii la Curtea de Apel în procesul în care este acuzat de 11 infracţiuni dintre care cele mai grave sunt cea de înşelăciune şi cea de fals în declaraţii. Mureşan a susţinut în faţa instanţei, pe de o parte, că nu el a falsificat declaraţia de venit care i-a permis să ia un credit de 200.000 de euro, iar pe de altă parte că nu avea cunoştinţă de afacerile soţiei sale.

Astăzi a început dezbaterea pe fond în procesul fostului şef al Poliţiei Rutiere Cluj. La prima înfăţişare, el a cerut amânarea pentru a-şi angaja apărător, iar atăzi, Mureşan a făcut declaraţii în faţa instanţei. Mureşan a precizat că a fost pus la dizpoziţie şi nu mai exercită funcţia de şef al Poliţiei Rutiere. Alexandru Mureşan a fost trimis în judecată, în iunie, pentru 11 infracţiuni, cea mai gravă faptă de care este acuzat Alexandru Mureşan fiind înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită de lege cu 10 până la 20 de ani de puşcărie, el fiind acuzat că a luat două credite de la BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 248.000 de euro, folosindu-se de declaraţii de venit false.

De asemenea, Mureşan este acuzat de mai multe infracţiuni de fals (fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii). El a omis să înscrie în declaraţiile sale de avere, aferente anilor 2007-2011, depuse în calitate de funcţionar public, împrumuturi de 1,5 milioane de euro contractate de soţia sa, cota parte din veniturile de 2,8 milioane de euro obţinute din vânzarea a 45 de apartamente şi casa de circa 300.000 de euro pe care au dobândit-o.

Mureşan dă vina pe angajaţii băncii

Instanţa a început cu discutarea acuzaţiilor de înşelăciune pe care i le-a adus Banca Română de Dezvoltare (BRD) Societe Generale. Astfel, reprezentaţii băncii s-au constituit parte civilă şi cer de la familia Mureşan returnarea sumei de 79.940 de euro, motivând că şeful Poliţiei Rutiere şi-ar fi falsificat declaraţia de avere pentru a putea obţine un credit de 200.000 de euro. Astfel, pe lângă venitul din salarii de 4.700 de lei lunar, Mureşan  şi-ar umflat „din pix” veniturile cu caracter permanent, adăugând la suma reală de 400 de lei cifra 4. Astfel, pe declaraţia de venit care a parvenit bănncii este trecută suma de 4.400. “Nu eu am falsificat acele declaraţii. Sunt un ofiţer de poliţie cu pregătire juridică de succes până acum. Cunosc consecinţele întocmirii în fals a unor documente şi, în plus, declaraţia mea de avare era şi pe siteul Poliţiei Cluj”, a susţinut Mureşan. El este de părere că declaraţia de venit i-a fost modificată de angajaţii băncii şi, în principal, o acuză pe Mureşan Lavinia, ofiţerul de credite care s-a ocupat de dosarul lui. “Am fost să discut cu şeful regionalei Cluj a BRD pentru a-l ruga să urgenteze acordarea creditului de 200.000 de euro pentru că prorpietarul terenului pe care voiam să-l cumpărăm ne presa că are şi alţi cumpărători. Acesta a chemat-o pe Mureşan Lavinia şi i-a zis să rezolve dosarul. Bănuiesc că motivaţia este legată de faptul că angajaţii băncii iau anumite bonusuri în funcţie de contractele încheiate. De asemenea, cred că ea a făcut această modificare pentru a executa o sarcină pe care i-a dat-o şeful”, a spus Mureşan.  

„Ea se ocupa de afaceri, eu de copii”

Conform rechizitoriului, între 2007 şi 2011, soţia lui Mureşan sau el personal au obţinut „cu titlul de împrumut sau cu alt titlu“ 1.540.000 de euro, 20.000 de dolari şi 70.000 de lei, de la 16 persoane fizice. Banii nefiind trecuţi în declaraţia de avere a lui Mureşan, procurorii l-au acuzat de fals în declaraţii. Toţi banii au fost returnaţi creditorilor. Tot conform rechizitoriului, Alexandru Mureaşan „nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca. Mureşan a susţinut în faţa instanţei: „Am avut o înţelegere cu nevasta atunci când ne-am căsătorit, ea s-a ocupat de afaceri şi de toate treburile gospodăreşti, iar eu de carieră şi de copii. Ştiam că e implicat în proiectele imobiliare de pe străzile Trifoiului, Năsăud şi din Grigorescu, dar nu ştiam despre implicaţiile financiare ale acestor afaceri, nu ştiam detalii din contracte”, a motivate Mureşan de ce a omis să treacă în decaraţiile sale de avere afacerile soţiei.  

Confiscarea averii  fostului şef al Poliţiei Cluj se judecă cu uşile închise. Păcurar a cerut secretizarea procesului

VIDEO Şeful Poliţiei Române: „11 ofiţeri din conducerea poliţiei clujene sunt cercetaţi disciplinar. Printre ei se află fostul şef IPJ Cluj, Ioan Păcurar“

Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune

Cum a făcut avere fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, trimis în judecată pentru 11 infracţiuni: familia sa cheltuia lunar 150.000 de lei, deşi câştiga numai 9.000 de lei
 

Şeful Poliţiei Rutiere Cluj a fost suspendat din funcţie şi este cercetat penal din cauza neregulilor privind averea sa  

Adjunctul şefului Poliţiei Cluj, „zburat“ la Poliţia Rutieră. Are o vilă de 300.000 de euro care nu apare în declaraţia de avere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite