Prognoza meteo: Cât ţine vremea de iarnă. Când loveşte gerul cumplit, unde mai ninge şi când scăpăm de aerul polar

Prognoza meteo: Cât ţine vremea de iarnă. Când loveşte gerul cumplit, unde mai ninge şi când scăpăm de aerul polar

Frig şi ninsori până la jumătatea săptămânii FOTO 123 RF

Valul de aer polar care a pătruns în România aduce frig cumplit. Gerul Bobotezei se instalează în noaptea de luni spre marţi, când se vor înregistra până la minus 19 grade în estul Transilvaniei, iar vântul va accentua senzaţia de frig.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Săptămâna începe cu frig va fi în toată ţara. „Răcirea va continua şi la începutul săptămânii, când vor fi două grade în Bucureşti, dar precipitaţiile vor înceta, însă vântul va prinde putere luni. Vor fi rafale în Bucureşti de până la 55 de km pe oră, ca şi în partea de sud-est a ţării,” a declarat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.
Acest episod de vreme rea se va încheia la mijlocul săptămânii  când ne vom bucura iar de şapte, opt grade. Până atunci însă, ne aşteaptă nopţi geroase.
 
Conform ANM, luni, 6 ianuarie, de Bobotează, se răceşte mai tare, iar noaptea de luni spre marţi se anunţă geroasă în nord, centru şi în zonele deluroase. Ziua se ating 6 grade doar prin Oltenia; va mai fulgui în est şi sud-est, unde vântul va sufla cu putere, iar în rest se arată soarele. Pe litoral va fi lapoviţă, iar în rest se arată soarele. Vântul continua să sufle cu putere în sud-est şi la munte, iar temperaturile resimţite vor fi mult mai scăzute decât valorile din termometre.

Vremea va continua să se răcească, devenind geroasă noaptea îndeosebi în centrul, nordul şi nord-estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între -5 şi 6 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -15 şi -3 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, până în jurul valorii de -19 grade, dar şi uşor mai ridicate pe litoral.  Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales ziua în regiunile estice, sud-estice şi parţial în centru, unde izolat vor mai fi posibile fulguieli, iar pe litoral precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu  intensificări în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei, în Dobrogea, precum şi în Carpaţii Meridionali, în general cu viteze de 55...70 km/h.
 
Marţi, maxime de 5 grade
 
Şi marţi va fi foarte frig, norii se mai împrăştie, iar în Dobrogea şi Bărăgan, vântul va mai avea unele răbufniri. Deşi gerul persistă în primele ore, în centru şi nord, miercuri, vremea va fi frumoasă. Temperaturile cresc uşor faţă de zilele anterioare.
Conform ANM, vremea va fi rece pentru această dată mai ales dimineaţa şi noaptea, local geroasă îndeosebi în nord şi centru. Cerul va fi mai mult senin, exceptând în prima parte a intervalului regiunile nord-estice, iar noaptea pe cele estice şi de sud-est, unde vor fi unele înnorări. Temporar vântul va mai avea intensificări în zona litoralului, iar la cote mult mai reduse pe parcursul zilei şi în sud-est şi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 şi 5 grade, iar cele
minime în general între -14 şi -2 grade. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief, izolat se va semnala ceaţă asociată cu depunere de chiciură.
 
 
Miercuri, vremea va fi în general frumoasă, dar geroasă dimineaţa şi noaptea pe arii restrânse îndeosebi în nord şi centru. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări temporare la munte, în special la altitudini mari. Unele înnorări vor fi spre sfârşitul intervalului în nordul şi nord-estul ţării, unde izolat vor fi posibile precipitaţii mixte şi polei. Temperaturile maxime, se vor încadra între 0 şi 7 grade, uşor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -13 şi -1 grad. Izolat dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief va fi ceaţă asociată cu chiciură.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: