Mica deltă din Bărăgan, locul de basm încă nedescoperit. Cum arată Păcuiul lui Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostroavele de la Dunăre, locuri de basm FOTO Shutterstock
Ostroavele de la Dunăre, locuri de basm FOTO Shutterstock

Ostroavele Dunării, locuri sălbatice unde trăiesc plante, păsări şi animale rare, sunt refugii perfecte pentru o pauză de la viaţa agitată din oraşe. Iar peisajele oferite de aceste insule pot rivaliza uşor cu cele din Delta Dunării.

Aflat pe cursul braţului Borcea al Dunării, judeţul Călăraşi are un potenţial turistic mare, dar insuficient 

exploatat. Cele mai atrăgătoare sunt ostroavele (insulele) Dunării, de un pitoresc deosebit, care oferă cadrul natural perfect pentru relaxare, dar şi condiţii propice pentru amatorii de pescuit sportiv.  Mica deltă din Bărăgan este ideală pentru o escapadă de weekend, mai ales că se poate ajunge la ea destul de uşor. Se află la mai puţin de 130 de kilometri de Bucureşti şi la aproximativ 100 de kilometri de Constanţa, având legături auto pe DN 3B (Călăraşi-Feteşti-Cernavodă-Basarabi-Constanţa) şi pe DN 3A (Ostrov-Adamclisi-Constanţa).

Pe Dunăre, între kilometrii 300 şi 425, se găsesc ostroavele, adevărate jungle în care îşi au casa specii de păsări şi animale rare, ocrotite prin lege. România are 111 ostroave, ceea ce înseamnă un total de peste 11.000 de hectare. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor de mediu care protejează aceste locuri, aici trăiesc peste 1.000 de specii de animale, păsari, reptile şi insecte. 

calarasi ostroave

Zece ostroave – Georgescu, Albina, Haralambie, Ciocăneşti, Pisica (Tărmaşan), Şoimul, Turcescu, Tiul, Cianul şi Fermecatul – sunt monitorizate de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) din Călăraşi. În plus, trei dintre acestea – Haralambie, Ciocăneşti şi Şoimul – sunt declarate, din 2004, rezervaţii naturale şi au un regim de protecţie strict. Societatea Naţională de Ornitologie (SNO), filiala Călăraşi, s-a implicat activ în diverse proiecte de promovare a ostroavelor, dar şi de conservare şi protejare a ecosistemului.

O junglă de păsări pe cale de dispariţie

Ostrovul Pisica este unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Călăraşi. Întinsă pe o suprafaţă de 29 de hectare, insula este acoperită, în cea mai mare parte, de păduri în care lianele se împletesc cu viţa-de-vie sălbatică. Aici pot fi întâlnite cele mai frumoase păsări pe cale de dispariţie, printre care pescărelul albastru, diverse specii de stârci, chira de baltă, silvia, scatiul şi sticletele.

calarasi ostroave

„La nivelul judeţului Călăraşi sunt opt zone, totalizând o suprafaţă de 60.990 de hectare, declarate arii de protecţie specială avifaunistică. Ele sunt părţi integrante ale Reţelei ecologice europene Natura 2000. Dintre acestea, în anul 2012, Iezerul Călăraşi a fost declarat şi sit Ramsar. Această zonă prezintă interes datorită numărului mare de păsări de baltă care fie trăiesc, fie cuibăresc, iernează sau doar tranzitează zona. Este vorba de specii periclitate – pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu, lopătarul, egreta mica, egreta mare, stârcul roşu –, dar şi de specii vulnerabile – raţa roşie, pelicanul comun, ţigănuşul, cormoranul mic, stârcul de noapte, barza“, explică reprezentanţii APM Călăraşi.

Specialiştii mai menţionează că pe teritoriul judeţului, în zona Dunării, au fost semnalate două specii valoroase, dar care sunt critic periclitate –  şoimul dunărean şi vulturul codalb. „Legat de aceste două specii, în cadrul proiectului «Conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre, România», implementat în perioada 2006-2010, au fost luate măsuri speciale în vederea conservării habitatului natural al acestora. În perioada de implementare a proiectului au fost semnalate cinci perechi de vulturi codalb“, precizează Mariana Ivan, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi.

Cu barca până în inima insulei

La Ostrovul Pisica se poate ajunge doar cu barca. Dacă nu aveţi una, o puteţi închiria de la Albatros Podul 4, în schimbul sumei de 500 de lei pe zi. Complexul este amplasat pe DN3, la aproximativ patru kilometri de municipiul Călăraşi. Insula se află în apropierea comunei Dervent, la aproximativ o oră de mers cu barca de municipiul Călăraşi.

Cetatea bizantină de sub valuri

Ostrovul Pisica se află în vecinătatea altei insule faimoase. Este vorba despre Păcuiul lui Soare, un loc romantic, plin de istorie, cu peisaje fascinante, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit. La şase kilometri de Călăraşi, insula Păcuiul lui Soare ascunde o adevărată comoară. Şi astăzi, pe ostrov încă se mai văd urmele unei cetăţi. Arheologii spun că aici ar fi fost Cetatea Vicina, ridicată de bizantini între anii 972-976 şi ajunsă un important oraş-port în secolele XIII-XIV. Puţină lume ştie de existenţa acestui loc. Vestigiile pot fi observate atunci când apele Dunării sunt scăzute, la debit mare, însă, aproape tot zidul cetăţii dispare sub apă. Locul a fost descoperit la începutul anilor ’50, când se mai vedea 25% din cetate. Acum a mai rămas în picioare doar 15%. Micuţa insulă, bogată în păduri naturale de luncă şi înconjurată de canale cu apă limpede, este destinaţia potrivită pentru o excursie de neuitat. 

calarasi ostroave

Frumuseţe şi sălbăticie

Ostroavele Dunării, ruinele Cetăţii Vicina, Mănăstirea Dervent şi Peştera Sfântul Andrei sunt doar câteva dintre atracţiile zonei, unde ecoturismul s-ar putea dezvolta lejer dacă ar fi accesate fonduri. Doar frumuseţea şi sălbăticia locurilor nu au reuşit să crească turismul în zonă, chiar dacă doar aici călătorii pot vedea împletituri de liane, viţă-de-vie sălbatică, iederă, hamei, curpăn de pădure şi periploacă. Această încrengătură dă un aspect cu totul special insulei şi o fac să pară inaccesibilă. Lianele alcătuiesc adevărate labirinturi, o dantelărie rar întâlnită, construită de natură, unde omul pătrunde mai greu. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite