Lucrările agricole îi aduc pe fermieri în sapă de lemn. Producţie mai mică, preţuri mai mari la piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările agricole, mai scumpe cu 40% petnru înfiinţarea unui hectar de cultură FOTO Adevărul
Lucrările agricole, mai scumpe cu 40% petnru înfiinţarea unui hectar de cultură FOTO Adevărul

Scumpirea fără precedent a motorinei şi a îngrăşămintelor chimice dă peste cap planurile fermierilor, chiar la începutul campaniei agricole de primăvară. Agricultorii spun că lucrările de sezon sunt cu 40 la sută mai scumpe.

Aşa că se aşteaptă la recolte mai mici, în condiţiile în care tot mai puţini vor putea suporta costurile majorate.  Specialiştii avertizează că şi importurile vor fi mai scumpe, dar ministrul Agriculturii dă asigurări că România nu se confruntă cu o situaţie de criză. Producţia la grâu va fi cu 20% mai mică din cauza îngrăşămintelor şi lucrărilor care se vor face, mai puţine. Pentru clienţi va fi mai scump, spun fermierii.

Pe fondul crizei îngrăşămintelor, a costurilor ridicate cu motorina şi electricitatea, agricultorii avertizează că vom avea pe piaţă o producţie mai mică, la costuri mari, ce se va constitui într-o oferta scăzută şi scumpă. Aceasta nu va putea fi asimilată de consumatorul român, din cauza puterii reduse de cumpărare. În timp ce preţul unui litru de motorină a depăşit recent opt lei, în condiţiile în care anul trecut costa 5,40 lei, fermierii spun că vor încerca să facă mai puţine lucrări pentru a reduce consumul de combustibil.

Costuri mai mari la hectar cu 40%

„Ne adaptăm situaţiei şi vom face cât mai puţine lucrări ca să nu mai consumăm atâta motorină. Îngrăşământul s-a scumpit enorm. În aceste condiţii, aşteptăm producţii mai mici cu 20% la grâu”, spune un fermier din Bărăgan.

La toate acestea se adaugă şi lipsa precipitaţiilor. Specialiştii în agro-meteorologie au anunţat că sudul şi sud-estul ţării ar putea avea din nou seceta severă, la fel ca în 2020.

Nicolae Sitaru, unul dintre agriculturii de top din Bărăgan spune că, deocamdată, vremea a dat peste cap toate planurile. „Încă nu am început lucrările de primăvară, pentru că a fost frig. În unele părţi ale ţării, da, s-a semănat. Noi mai aşteptăm puţin. Chiar dacă este mai greu, având în vedere criza pe care o traversăm, un război la graniţele României, încercăm să ne reglăm. Sperăm să şi plouă puţin, pentru că altfel va fi o mare problemă. Faţă de anul trecut, costurile cu înfiinţarea unui hectar au crescut cu 40%. Îngrăşămintele s-au scumpit cu 500%, motorina cu 40%", a explicat Nicolae Sitaru. Acesta speră, totuşi, la producţii bune, pentru a echilibra nenorocirea prin care trecem. "Nu cred că România va fi în pericol, să nu avem ce să mâncăm, dar oricum situaţia nu va fi una bună", a spus Sitaru.

Situaţie gravă din cauza secetei

Câmpurile se usucă, în condiţiile în care se cheltuie mai mult pentru înfiinţarea culturilor. Aceştia nu exclud o creştere a preţurilor la cereale, dacă recoltele de anul acesta vor fi mici.

„Situaţia cu secetă este în momentul de faţă gravă în unele zone. După cum arată preţurile acum, pe piaţa viitoare, ele sunt într-un procent cu 10% mai mari”, a spus Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Sitaru cultivă cereale în trei judeţe pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de hectare în Ialomiţa, Călăraşi şi Buzău. Fermierul a avut anul trecut o suprafaţă de 900 de hectare cultivată doar cu porumb. Foloseşte hibrizi cu care nu a dat greş în niciun an. Aceştia s-au dovedit potriviţi pentru clima din Bărăgan, iar recolta a fost pe măsură.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Analiză: Putin face aceleaşi greşeli ca Hitler. Pare să fi uitat regula de bază a războiului. Fratele de 2 ani al lui Putin a murit în timpul invaziei germane

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 39. Satele eliberate, minate de ruşi. Cadavrele civililor zac pe străzi. Explozii puternice la Odesa

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite