Leguma care ţine inima în formă şi alungă astenia. Regele supelor, leac pentru 60 de afecţiuni severe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prazul, o legumă minune FOTO Adevărul
Prazul, o legumă minune FOTO Adevărul

Aliment nelipsit de pe masa oltenilor, prazul, un înlocuitor cu succes al cepei, dar mult mai dulce şi aromat, este o adevărată fabrică de substanţe nutritive. Utilizat atât în stare crudă în salate, cât şi la gătit, prazul este indicat în numeroase afecţiuni.

Foarte bogat în apă, care se regăseşte în proporţie de 90%, dar şi în vitamina A, C, E, K şi câteva vitamine din grupul B, prazul conţine şi fier, sodiu, acid fosforic, siliciu, calciu, sulf, potasiu şi magneziu.

“Prazul este indicat a fi consumat de către oricine, dar îndeosebi de persoanele care ţin cură de slăbit, cele care suferă de reumatism, anemie, artrită, cele care au depistat valori mari ale colesterolului în sânge, persoanele care suferă de constipaţie sau care îşi doresc pur şi simplu întărirea sistemului imunitar. Prazul este foarte util în îndepărtarea paraziţilor intestinali şi poate fi utilizat şi pentru îngrijirea părului”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Specialistul atrage însă atenţia că prazul şi preparatele fitoterapeutice din această plantă sunt contraindicate persoanelor care suferă de litiaze renale sau biliare din cauza oxalaţilor(acidul oxalic în contact cu calciul poate forma cristale care se depun în rinichi sau vezica biliară).

Recomandat şi în boli de nutriţie

 “Planta are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată, sân, ovarian, are efecte laxative, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism, grăbeşte evacuarea intestinelor şi este un excelent antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator.

De asemenea, este recomandat şi în boli de nutriţie: rahitism, obezitate, diabet. Cercetătorii germani au descoperit că frunzele de praz conţin o substanţă monozaharidică denumită ''All-Ozem'' ce acţionează direct asupra insulinei, crescând efectul hipoglicemiant al acesteia”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Frunza, eficace în ateroscleroză

Prazul este unul din alimentele care îndepărtează colesterolul într-un mod foarte eficient, deoarece conţine cantităţi mici de siliciu care este un important duşman al colesterolului. El conţine substanţe ce acţionează asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant. Bulbul crud este un remediu împotriva înţepăturilor de viespi şi albine.

Frunza de praz, de asemenea, s-a dovedit a fi foarte eficace în ateroscleroză, şi conţine o mulţime de compuşi sulfuraţi care distrug grăsimile de sub piele. Frunzele verzi ale prazului conţin o serie de aminoacizi esenţiali care cresc eficacitatea metabolismului proteic hepatic. Cercetătorii au efectuat o mulţime de teste ştiinţifice şi au descoperit capacitatea prazului de a echilibra şi reechilibra funcţiile biologice ale organismului, şi este, de asemenea, recomandat în astenii fizice şi nervoase, dezechilibrări nervoase etc.

image

Cum alegi prazul

De la Hipocrate şi până în zilele noastre, terapeuţii au descoperit alte şi alte proprietăţi terapeutice ale popularei legume, devenită un remediu indicat pentru 60 de afecţiuni acute şi cronice. Mai mult, în gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor. Partea comestibilă este porţiunea albă a plantei, dar şi frunzele. Prazul se alege în funcţie de diametrul acestuia, astfel că, cu cât este mai mare în diametru, cu atât este mai fibros.

Ceapa si praz FOTO sassandveracity.com

Trebuie să fie drept, ferm, cu frunze verde deschis şi bulbul alb. Prazul se foloseşte în gastronomie atât în stare crudă, alături de preparate, în salate, sau gătit pentru prepararea diverselor tipuri de mâncăruri, dar poate fi administrat şi în scop terapeutic, beneficiind de numeroase substanţe cu potenţial vindecător. 

Vă recomandăm şi:

Ce contraindicaţii au fructele şi de ce nu e bine să le mâncăm la desert. Cât şi cine trebuie să consume “bombele energetice”

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite