Cel mai influent politician din Bărăganul anilor 90, trai liniştit. Doru Ioan Tărăcilă, ex-ministu de Interne, este decanul Baroului Călăraşi

Cel mai influent politician din Bărăganul anilor 90, trai liniştit. Doru Ioan Tărăcilă, ex-ministu de Interne, este decanul Baroului Călăraşi

Doru Ioan Tărăcilă, fost ministru de interne, alături de  ex-premierul Adrian Năstase Foto:Facebook

Retras discret din viaţa publică în urmă cu 10 ani, personaj marcant al scenei politice din anii 90, Doru Ioan Tărăcilă trăieşte liniştit şi profesează ca avocat. Fostul demnitar este în prezent decanul Baroului Călăraşi.De-a lungul timpului, controversele legate de averea pe care a reuşit s-o strângă, estimată la 50 de milioane de dolari, au făcut deliciul presei. Moşier, latifundiar, baron sunt doar câteva dintre apelativele care l-au făcut celebru pe nr. 1 din PSD Călăraşi. Politicianul Doru-Ioan Tărăcilă - fost ministru de interne al României, fost vicepreşedinte al Senatului şi fost senator PSD - se ţine departe de lumina reflectoarelor.Chiar dacă presa l-a numit „baron“ al Călăraşiului, menţionând că averea sa însumează 50 de milioane de euro, Tărăcilă nu a dezvăluiat niciodată reţeta succesului său în afaceri, cum de altfel nu a spus vreodată câţi bani are în cont.

În "Top 300"

În declaraţia de avere făcută publică în 2009, fostul demnitarul a notat că deţine doar 5 hectare de teren agricol, un apartament în Bucureşti, situat pe strada Academiei, cumpărat în 1996 şi un autoturism VW Passat. Familia Tărăcilă mai deţinea bijuterii în valoare de 7.000 de euro, o parte moştenite, obiecte de artă valorând 8.000 de euro şi sculptură contemporană de 1.500 de euro. De asemenea, Tărăcilă declara că deţine acţiuni la nouă firme. Cu toate acestea, în 2004, Tărăcilă şi familia sa au fost nominalizaţi în "Top 300", printre cei mai bogaţi oameni din ţară. Conform revistei "Capital", senatorul PSD apărea, la vremea respectivă, ca acţionar la opt companii, cele mai multe afaceri derulate în domeniul agricol, care însumau o cifră de afaceri de peste 50 milioane dolari.

Ascensiunea politică

Doru Ioan Tărăcilă, în vârstă de 63 de ani, s-a născut în localitatea Biled, judeţul Timiş. Este căsătorit cu Aurica Tărăcilă, cu care a fost şi coleg de facultate, împreună cu care are doi copii, Bogdan Ionuţ şi Mihai Costin. Cariera politică a avocatului a început imediat după Revoluţie. A fost ales senator în legislaturile 1990-1992 şi 1992-1996 în judeţul Călăraşi pe listele partidului FDSN. A fost vicepreşedinte al Senatului. În urma preluării Preşedinţiei României de către preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, lui Doru Ioan Tărăcilă i-au fost delegate atribuţiile sale. Între anii 1992-1994 a fost ministru de Interne în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu. Avocat de profesie, Doru Ioan Tărăcilă este în prezent Decanul Baroului de avocaţi din Călăraşi.

"Timpul pentru mine are alte măsuri"

Iată ce nota pe blog-ul său, Doru Ioana Tărăcilă despre bogata activitate ca şi politician: “În toata perioada cât am fost parlamentar, am lucrat în Comisia juridică şi în Comisia de apărare. În perioadele 1990-91 şi 2001-2003, am lucrat în Comisia Constituţională  ocupând funcţia de vicepreşedinte în a doua comisie. Am condus sute de şedinţe ale Senatului sau a Camerelor reunite şi am lucrat la adoptarea a mii de legi în perioada celor 18 ani cât am fost în Parlament şi am făcut parte din toate comisiile de anchetă înfiinţate. În toată această perioadă am făcut parte doar din PSD, fiind vicepreşedinte la nivel naţional până-n anul 2005 şi preşedinte al filialei judeţene până-n aprilie 2009 când m-am autosuspendat.

Pentru o scurta perioadă, din aprilie până-n octombrie 2009, am fost prefect al judeţului Călăraşi. Dacă privesc în spate am impresia că timpul pentru mine are alte măsuri, a trecut într-o clipă atunci când trebuie să dai semenilor tăi pe care trebuie să-i slujeşti cu modestie şi bună credinţă şi a fost greu şi apăsător atunci când rautăţilor lansate de cameleonii din preajmă trebuia să le caut circumstanţe atenuante. Peste toate am trecut însă uşor, întrucât pentru mine, Călăraşi înseamnă acasă!”
 

Vă recomandăm şi:

Harta penală a României. Toate dosarele baronilor care ne-au confiscat ţara

Lista penalilor trimişi de Iaşi în Parlament: Şase din deputaţi şi senatori, dar şi un prefect, dosare penale sau puşcărie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările