VIDEO ”Racheta vieţii”, creată de un olandez în Munţii Buzăului, a ajuns la destinaţie cu o săptămână întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Jos Volkers
Sursa Jos Volkers

Racheta bioremediatoare, cea mai mare bombă cu seminţe din lume, care a fost creată de un artist olandez stabilit la Gura Teghii, în judeţul Buzău, a ajuns la destinaţie cu o întârziere de o săptămână. Lucrarea de artă realizată de Jos Volkers va fi expusă temporar în oraşul Groningen, apoi va fi mutată în Amsterdam.

Lucrarea de artă este o uriaşă rachetă construită din materiale reciclabile, care imită forma şi dimensiunile celei mai mari rachete folosite în cel de-al Doilea Război Mondial, V2. Opera lui Jos Volkers simbolizează o arcă vegetală, plină de seminţe de flori şi legume, spori şi nutrienţi din România, care împrăştie viaţă.

Jos Volkers a construit elementele rachetei la Gura Teghii, unde locuieşte de doi ani, apoi a asamblat lucrarea într-o hală din Prahova. Înainte de a pleca spre Olanda, pe data de 14 iulie, artistul a adus racheta acasă, în judeţul Buzău, să le mulţumească astfel celor care i-au fost aproape în ultimii ani. 

Cu ”racheta vieţii” urcată pe un trailer închiriat de la o firmă din Prahova, Jos Volkers a plecat pe 14 iulie spre Olanda, prin Ungaria, Austria, Germania. Călătoria de peste 2.000 de kilometri trebuia încheiată după patru zile, conform planurilor artistului olandez. Sosirea la destinaţie s-a tot amânat, din cauza unor probleme ivite pe parcurs, multe de ordin birocratic. 

La intrare în Austria, Jos a fost nevoit să protejeze racheta cu o prelată, după ce a observat că învelişul din material biodegradabil se deteriorează din cauza ploilor şi a frecării cu aerul.   

Lucrarea a ajuns în Olanda, unde va rămâne expusă într-un muzeu. ”Racheta bioremediatoare” este o metaforă pentru situaţia planetei. Atrage atenţia asupra crizei ecologice, rolul tehnologiei, războiului şi felul în care acestea se împletesc în destinul umanităţii.

”Copiază modelul celebrei V2, din cel de-al Doilea Război Mondial. Este o rachetă extrem de periculoasă care a adus foarte multă moarte în lume. Aceasta este însă o rachetă care aduce viaţă. Este plină cu seminţe, cu nutrienţi, cu apă, tot ce ar fi nevoie dacă ar exploda lansată într-un loc pentru a recrea natura. Este o arcă a lui Noe vegetală”, declară Iulia Sârbu, preşedinte Aluniş Art Center, partener în proiect.

Lucrarea are dimensiuni impresionante, 14 metri lungime, şi este construită din lemn, cânepă şi alte materiale reciclabile. Este umplută cu seminţe, spori, nutrienţi şi apă, elemente necesare vieţii, toate prelevate din munţii neatinşi de poluare ai Buzăului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite